Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2019,
7.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

Natisni članek

brexit Združeno kraljestvo Theresa May Evropska unija

Sreda, 27. 3. 2019, 7.07

5 let

Mayeva bo odstopila, če bodo britanski poslanci potrdili sporazum z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

4

brexit, Theresa May | Britanska premierka Theresa May je napovedala odstop s položaja britanske predsednice vlade. | Foto Getty Images

Britanska premierka Theresa May je napovedala odstop s položaja britanske predsednice vlade.

Foto: Getty Images

Britanska premierka Theresa May bo pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU odstopila s položaja britanske predsednice vlade. Po poročanju britanskih medijev je Mayeva svoj odhod ponudila v zameno za podporo konservativnih poslancev pri ločitvenem sporazumu med Združenim kraljestvom in EU. Britanski poslanci so omenjeni dogovor že dvakrat zavrnili.

Britanska premierka Theresa May je poslancem svoje konservativne stranke povedala, da bo zapustila položaj pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU. Po poročanju Sky News se je premierka strinjala, da bo odstopila, ko bodo poslanci potrdili ločitveni sporazum z EU glede brexita.

"Kmalu bomo začeli novo poglavje in graditi svetlejšo prihodnost. Vendar moramo pred tem končati trenutno delo," je Mayeva sporočila z Downing Streeta 10. "Jasno sem slišala razpoloženje stranke. Vem, da obstaja želja po novem pristopu in novem vodstvu v drugi fazi pogajanj o brexitu. Temu ne bom stala na poti," je poudarila britanska premierka.

Theresa May in Jean-Claude Juncker
Novice Brexit: Je Bruselj že dokončno obupal nad dogovorom?

Mayeva želi z napovedjo odstopa zagotoviti podporo sporazumu z EU

Točnega datuma odstopa ni napovedala, volitve za novega vodjo konservativne stranke so po poročanju Sky News predvidene maja. Z napovedjo odstopa želi premierka zagotoviti podporo izstopnemu sporazumu v britanskem parlamentu, saj naj bi bil to pogoj nekaterih zagovornikov brexita, ki so ločitvenemu sporazumu z EU doslej nasprotovali.

Eden od vodilnih zagovornikov brexita v vrstah konservativcev Jacob Rees-Mogg je že napovedal, da bo podprl sporazum, če se bodo severnoirski unionisti (DUP) vzdržali na glasovanju. Doslej je podporo sporazumu pogojeval s podporo DUP, ki je sporazumu nasprotovala.

Theresa May želi z napovedjo odstopa zagotoviti podporo sporazumu z EU v britanskem parlamentu. | Foto: Reuters Theresa May želi z napovedjo odstopa zagotoviti podporo sporazumu z EU v britanskem parlamentu. Foto: Reuters

Pogovori med premierko in severnoirsko stranko, ki z desetimi poslanci v britanskem parlamentu podpira manjšinsko vlado, o podpori sporazumu sicer še potekajo. Tudi več drugih poslancev, ki so doslej nasprotovali sporazumu, je napovedalo, da bi ga lahko zdaj podprli. Med njimi naj bi bil tudi eden največjih zagovornikov brexita Boris Johnson.

Pogovori med premierko in DUP, ki z desetimi poslanci v britanskem parlamentu podpira manjšinsko vlado, o podpori sporazumu sicer še potekajo. V DUP si niso premislili. Vir v stranki je namreč za BBC dejal, da premierji pridejo in odidejo, trgovinska in ustavna vprašanja, na katera vpliva izstopni sporazum, pa ostajajo. Severnoirsko stranko pri tem sporazumu moti predvsem irsko varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu na napoved Mayeve pozval k drugemu referendumu o brexitu. Škotska premierka Nicola Sturgeon je medtem sporočila, da če je sporazum tako slab, da mora premierka obljubiti odstop, da dobi podporo, bo brexit, ki je že tako in tako slab projekt, še slabši.

brexit protest
Novice Britanci so šli na ulice: zahtevajo nov referendum o brexitu #video #foto

Britanski poslanci razpravljajo o osmih možnostih brexita

Britanska poslanska zbornica medtem razpravlja o možnostih brexita, o katerih bodo drevi tudi glasovali. Predsednik parlamenta John Bercow je za glasovanje izbral osem od 16 možnosti, ki so jih vložili poslanci.

Med njimi so brexit brez dogovora, obstanek v enotnem trgu in referendum o izstopnem sporazumu. Bercow je pred napovedjo odstopa Mayeve spet zavrnil možnost, da bi poslanci še tretjič glasovali o ločitvenem sporazumu, ki ga je z Brusljem dosegla premierka, če bo ta ostal "praktično enak".

Britanska premierka se je v zameno za potrditev ločitvenega sporazuma z EU v britanskem parlamentu pripravljena umakniti z mesta predsednice vlade. | Foto: Reuters Britanska premierka se je v zameno za potrditev ločitvenega sporazuma z EU v britanskem parlamentu pripravljena umakniti z mesta predsednice vlade. Foto: Reuters

Minister za brexit Stephen Barclay je v odzivu dejal, da nobena od teh možnosti ni tako dobra kot dogovor, ki ga je britanska premierka dosegla z Brusljem: "V dopolnilih vidimo vrsto ne najbolj optimalnih rešitev, ki ali ne upoštevajo rezultata referenduma ali pa ga upoštevajo na takšen način, da bi bilo to boljše od premierkinega dogovora."

Theresa May parlament Velika Britanija
Novice Britanski poslanci glasovali za večjo vlogo parlamenta v brexitu

Milijonska peticija proti brexitu

Spletno peticijo "Prekliči člen 50 in ostani v EU", ki je nastala pred tednom dni, je medtem od prejšnje srede do danes podpisalo več kot 5,8 milijona Britancev, ki si želijo ostati v EU. Vsako minuto se k podpisu pridružuje na desetine novih ljudi, podpora pa prihaja tudi iz diaspore. Peticijo namreč lahko podpišejo vsi, ki ali živijo v Združenem kraljestvu ali pa imajo britansko državljanstvo, poroča Huffpost.

Nekateri opazovalci se sprašujejo, ali je mogoče, da pri podpisovanju peticije prihaja do uporabe lažnih podatkov in je zato število podpisov previsoko. Očitke je za BBC že ostro zavrnil tiskovni predstavnik pobudnikov peticije, ki je dejal, da so vsi vzorci podpisov preverjeni, zato da se izognejo goljufiji.

Ne spreglejte