Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
13.16

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

brexit Theresa May Evropska unija dogovor

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 13.16

5 let, 1 mesec

Brexit: Je Bruselj že dokončno obupal nad dogovorom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Theresa May in Jean-Claude Juncker | Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska premierka Theresa May | Foto Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska premierka Theresa May

Foto: Reuters

Britanski poslanci bodo zvečer glasovali o alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU dosegla vlada premierke Therese May. Premierka se je po tem, ko je EU zaprosila za krajšo preložitev brexita, znašla pod pritiski, naj odstopi, danes dopoldne je sklicala tudi zasedanje vlade. Iz Bruslja so medtem sporočili, da je vedno bolj verjetno, da bo Združeno kraljestvo EU brez dogovora zapustilo 12. aprila. Mayeva je danes v britanskem parlamentu povedala, da trenutno še nima dovolj podpore za sporazum o brexitu, tako da poslanci v torek ne bodo še tretjič glasovali o njem.

Vse več je namigov, da britanska premierka Theresa May doživlja upor znotraj svoje konservativne stranke, vendar pa na Downing Streetu za zdaj zavračajo možnost, da bi premierka odstopila. Več konservativnih poslancev naj bi bilo sicer pripravljenih s stisnjenimi zobmi podpreti sporazum, če bi dobili zagotovila, da Mayeva ne bo vodila naslednje faze pogajanj z EU.

Theresa May
Novice Rešitev za brexit: podprli bi predlog, če Mayeva obljubi, da bo odstopila

Britanski parlament že dvakrat zavrnil ločitveni sporazum z EU

Združeno kraljestvo je namreč pod precejšnjim pritiskom, saj naj bi se v prihodnjih dneh in tednih zvrstilo še nekaj ključnih trenutkov v povezavi z brexitom, ki naj bi se po prvotnih načrtih zgodil 29. marca, torej ta petek. Mayeva je prejšnji teden v Bruslju sicer dosegla nekajtedensko podaljšanje izstopa do 12. aprila, v katerem se bodo morali britanski poslanci odločiti, kakšen bo nadaljnji proces. Na mizi naj bi bil zdaj najprej spet ločitveni dogovor z EU, ki ga je parlament zavrnil že dvakrat.

Britanska premierka Theresa May si prizadeva, da bi poslanci še tretjič zapored glasovali o ločitvenem sporazumu med Londonom in Brusljem. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May si prizadeva, da bi poslanci še tretjič zapored glasovali o ločitvenem sporazumu med Londonom in Brusljem. Foto: Reuters

Če bi britanski poslanci v tretje vendarle potrdili dogovor, bi se brexit preložil do 22. maja, da bi lahko sprejeli še dodatno zakonodajo, brez potrditve pa bi se podaljšal le do 12. aprila, ob tem pa se morajo Britanci izreči o nadaljnjih korakih. Daljša preložitev je mogoča le, če bodo na Otoku izvedli evropske volitve.

brexit protest
Novice Britanci so šli na ulice: zahtevajo nov referendum o brexitu #video #foto

Bruselj: Vedno bolj je verjetno, da bo država EU 12. aprila zapustila brez dogovora

Britanski mediji poročajo, da naj bi poslanska zbornica danes razpravljala in zvečer imela več glasovanj, ki bodo sporočilo o mogočih alternativah ločitvenemu sporazumu. Tega so v poslanski zbornici zavrnili že dvakrat, predsednik spodnjega doma parlamenta pa je prejšnji teden zavrnil možnost, da bi o dogovoru glasovali še tretjič, če ne bo bistveno spremenjen.

Medtem ko si Mayeva še vedno prizadeva, da bi poslanci v torek ali sredo še tretjič glasovali o ločitvenem sporazumu, je Evropska komisija danes zaključila priprave na brexit brez dogovora. Kot so sporočili iz Bruslja, je vedno bolj verjetno, da bo Velika Britanija EU 12. aprila zapustila brez dogovora. Takšen scenarij sicer ni zaželen, vendar je EU nanj pripravljena, so poudarili v Bruslju.

brexit
Novice Stavnice o brexitu: največ možnosti med aprilom in junijem

Mayeva še nima podpore za izstopni sporazum

Mayeva je povedala, da trenutno še nima zadostne podpore, a da nadaljuje pogovore s poslanci. Želi namreč videti, ali jih lahko prepriča, da bi podprli sporazum, ki so ga dvakrat že zavrnili, navaja britanski BBC.

Ob tem je premierka poudarila, da bo vlada danes nasprotovala dopolnilu, ki predvideva, da bi parlament v sredo iz rok vlade prevzel nadzor nad svojim delom in izvedel več nezavezujočih glasovanj o možnostih izstopa. Te bi med drugim vključevale sporazum Mayeve, preklic izstopa, drugi referendum in izstop brez dogovora. Namen tega je zgolj ugotoviti, kateri predlog ima podporo poslancev.

Poslancem zagotavlja čas za razpravo, ne pa tudi upoštevanja tovrstnih glasovanj

To bi bil po premierkinih besedah "nedobrodošel presedan". Sama je skeptična do takšnega pristopa, ki je v preteklosti prinesel "nasprotujoče si" izide ali pa izida sploh ni bilo.

Zagotovila je, da bo vlada poslancem zagotovila čas za razpravo o teh alternativnih možnostih. Ne more pa zagotoviti, da bo upoštevala izid tovrstnih glasovanj. Dodala je, da je parlament možnosti, ki so na razpolago, že zavrnil.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je Mayevo pozval, naj prizna, da je njen dogovor o brexitu "mrtev", in naj dopusti nezavezujoča glasovanja. Laburisti bodo dopolnilo o tem, ki ima čezstrankarsko podporo danes podprli, je poudaril.

Ne spreglejte