Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
20.59

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Donald Trump ZDA

Sreda, 13. 11. 2019, 20.59

4 leta, 5 mesecev

Uvodni priči na javnem zaslišanju pred ustavno obtožb za odstavitev Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je začel javna zaslišanja v okvirju preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa in uvodni priči sta v svojih izjavah poudarili pomen trdnih strateških odnosov med ZDA in Ukrajino proti na novo agresivni Rusiji.

Michael Bloomberg
Novice Bloomberg želi v boj za predsednika proti Trumpu

Pričala sta karierni diplomat George Kent in vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ukrajini Bill Taylor, ki sta ponovila to, kar sta povedala že na doslej tajnih zaslišanjih, pri čemer sta poudarila, da nimata nobene strankarske pripadnosti ali namenov, ampak bosta povedala le to, kar vesta.

Ameriška zakonodaja prepoveduje pomoč pri volitvah

Kongresni demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo sprožili septembra, potem ko je v javnost prišla prijava žvižgača iz obveščevalne skupnosti, ki ga je zaskrbel telefonski pogovor med Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. julija letos, v katerem je Trump Ukrajinca prosil, naj mu pred nakazilom pomoči naredi uslugo - uvede preiskavo o političnih nasprotnikih v ZDA.

Trump je potem objavil delni prepis pogovora, iz katerega je to razvidno, nato je celo javno izjavil, da je prosil za preiskavo, njegov šef kabineta Mick Mulvaney pa je pozneje celo priznal, da je tako početje nekaj povsem normalnega. Ameriška zakonodaja sicer prepoveduje tujo pomoč pri volitvah v ZDA. Demokratom ni preostalo drugega, kot da sprožijo preiskavo pred ustavno obtožbo, ki je zdaj iz tajnih zaslišanj napredovala v javna.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najprej sta imela uvodni izjavi predsednik odbora za obveščevalne zadeve demokrat Adam Schiff in vodilni republikanec v odboru Devin Nunes. Schiff je razložil, v čem je težava in kaj je Trump naredil narobe, ter na koncu dodal, da če si to ne zasluži ustavne obtožbe, potem ne ve, kaj sploh si jo lahko. Republikanski argument, da ni zločina, ker je bila pomoč Ukrajini nakazana, je zavrnil z dejstvom, da šele potem, ko so se v vladi zavedli prijave žvižgača in ko je kongres sprožil preiskavo, zakaj pomoč ni bila nakazana.

Nunes je bral Trumpov scenarij, da gre za nadaljevanje lova na čarovnice, potem ko je spektakularno propadel podoben poskus napada na Trumpa okrog sodelovanja z Rusi pred volitvami leta 2016. Nunes je potem demokrate obtožil, da vedno obtožujejo druge tistega, kar počnejo sami, ter na to kljub vsem preiskavam in dejstvom zatrdil še, da so demokrati pravzaprav sodelovali z Rusi in Ukrajinci.

Steve Bannon
Novice Bannon sodišču: Stone je bil povezava Trumpove kampanje z WikiLeaksom

Zahtevali so zaslišanje žvižgača

Potem ko je Schiff zaprisegel obe priči, so republikanci nemudoma poskusili z obstrukcijo, ki jo bodo nadaljevali skozi javna zaslišanja, ki bodo še v petek in potem najmanj še drugi teden z dodatnimi pričami. Schiffa so javno spraševali, ali jim bo dovolil zaslišanje prič, ki so jih zahtevali, med njimi sina nekdanjega podpredsednika ZDA Hunterja Bidna, ki ga želijo prikazati kot skorumpiranega skupaj z očetom Josephom Bidnom.

Volodimir Zelenski in Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nato so se posvetili vprašanju, ki je zanje in za Trumpa pomembno, za postopek pa po objavi telefonskega pogovora in izjavah prič niti najmanj. Drug za drugim so zahtevali zaslišanje žvižgača in Jim Jordan je dejal, da ni pošteno, da le Schiff pozna njegovo identiteto. "Kot se kolega dobro zaveda, to ni niti najmanj res," ga je zavrnil predsednik odbora in postopek se je nadaljeval.

Kent se je predstavil kot nestrankarski državni uradnik, ki je služboval pod petimi republikanskimi in demokratskimi predsedniki, podobno za njim tudi Taylor. Oba sta opisala, kako pomembni so odnosi med ZDA in Ukrajino proti ruski agresiji tako za varnost Ukrajine, Evrope in ZDA.

Kent je zavrnil osebne napade na druge državne uslužbence, ki so podali svoje izjave na zaslišanjih. Primerjal jih je z drugimi predanimi služabniki države, ki so bili rojeni na tujem od časov vojne za osamosvojitev do hladne vojne proti komunizmu.

Donald Trump
Novice Trumpovo obnašanje primerja z 12-letnikom

Trump pospešeno objavljal tvite proti preiskavi

Taylor je dejal, da se je prejšnji teden na lastne oči prepričal o ruski agresiji v Ukrajini na fronti znotraj Ukrajine, kjer Rusi napadajo ukrajinske vojake. "Že prej sem verjel, da je noro, da bi zadrževali pomoč strateškemu partnerju iz domačih političnih razlogov, in to bom verjel še naprej," je dejal Taylor.

Trump, ki je imel na programu sestanek s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, je medtem pospešeno tvital proti preiskavi, pozival ljudi, naj berejo prepis pogovora, v katerem ne vidi nič narobe, njegova kampanja pa je podpornikom pošiljala elektronsko pošto s prošnjo za denarna nakazila, ker da je treba ustaviti "to nadaljevanje lova na čarovnice".

Bela hiša washington white house | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ameriški komentatorji, ki niso naklonjeni Trumpu, poudarjajo, da je bila največja novost javnega zaslišanja Taylorjeva izjava, da je veleposlanik ZDA pri EU Gordon Sondland dan po telefonskem pogovoru Trumpa in Zelenskega 26. julija iz restavracije v Kijevu poklical neposredno predsednika ZDA, ki ga je vprašal o preiskavi Bidnovih. Sondland je Trumpu zagotovil, da so Ukrajinci nared za sprožitev preiskave.

Taylor je povedal, da je to slišal šele pretekli petek od svojega sodelavca, ki je slišal pogovor v Kijevu. Za Trumpovega zagovornika Marka Meadowsa je problematično, da je Taylor to povedal šele zdaj. Kongresnik iz Severne Karoline meni, da so zaslišanja dolgočasna, da vsi v dvorani zehajo, saj gre le za prepir zaradi političnih razlik med predsednikom in nekaj uradniki State Departmenta.

Donald Trump
Novice Trump mora plačati dva milijona dolarjev

Nobene osnove za teorijo zarote

Nekdanji veleposlanik ZDA v Rusiji Michael McFaul pa je razložil, da veleposlaniki ZDA pri EU ne kličejo predsednika neposredno, še najmanj pa, da bi debatirali o politiki do Ukrajine. Telefonski klic iz Kijeva pomeni, da se je temu prisluškovalo, kar je Trumpa in veleposlanika izpostavilo nevarnosti izsiljevanja tuje sile. Poleg tega pa je Trump zatrjeval, da Sondlanda niti ne pozna. "Človek, ki ga ne pozna, ga lahko dobi na telefon iz restavracije v Kijevu," je tvitnil McFaul.

Hilary Clinton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaslišanje Taylorja in Kenta sicer ni prineslo nič novega razen tega, da se je Taylor nasmehnil ob trditvi republikancev, da bi Ukrajinci leta 2016 raje videli zmago Hillary Clinton kot pa Donalda Trumpa. Taylor je spomnil, da je Trump med kampanjo dejal, da bo Rusiji dovolil obdržati polotok Krim, in menil, da mu ni jasno, zakaj bi se kdo lahko potem čudil, za koga so navijali.

Ob tem pa je skupaj s Kentom zatrdil, da ni nobene osnove v dejstvih za teorijo zarote, ki jo je poskušal iz Ukrajine prinesti Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. Namreč, da se je Ukrajina vpletala v volitve leta 2016 na strani Clintonove, ne Rusija na strani Trumpa. Taylor je moral večkrat pojasniti, da ni nobena zvezdniška priča ne za eno in ne za drugo stran ter ni na strani nikogar.

Prišel je, da pove, kar ve in kar je slišal. Česar ni slišal, je med drugim to, da bi bil Joseph Biden vpleten v kakšno korupcijo v Ukrajini, zgodba o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve pa nima nobene zveze z dejstvi.

Donald Trump
Novice Kdo ima čez lužo dovolj streliva, da spodnese Trumpa? #video
Ne spreglejte