SiolNET. Novice Svet
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavna obtožba Trumpa: po 13 urah republikanci le potrdili načrt postopka

0,86

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Republikanci v senatu so po 13 urah razprave vendarle potrdili resolucijo vodje senatne večine Mitcha McConnella o pravilih postopka sojenja predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Resolucija je bila potrjena po jasni strankarski ločnici z glasovi 53 republikanskih senatorjev proti 47 demokratskim, piše STA.

V skladu z resolucijo so zdaj določili, da bodo predstavitve argumentov trajale po tri dni. Tožilska stran, ki jo predstavljajo izbrani demokratski kongresniki, in Trumpova obramba, bosta imeli tako v naslednjih šestih dneh vsaka po 24 ur za predstavitev svojih argumentov. Senatorji bodo nato lahko zastavili pisna vprašanja. Po tem pa bodo v senatu odločali posebej, ali bodo v postopku zaslišali dodatne priče in dopustili predložitev dodatnih dokazov, poroča STA.

Pred tem so demokrati skušali McConnellovo resolucijo dopolniti z različnimi zahtevami, da bi Bela hiša in druge vladne institucije predale senatu vse dokumente, ki jih niso hoteli predati preiskovalcem predstavniškega doma ameriškega kongresa. A republikanci so v stočlanskem senatu vse tovrstne pobude zavrnili po strankarski liniji s 53 republikanskimi glasovi proti, piše STA.

Odstavitev Trumpa Novice Kongresni tožilci predstavili ustavno obtožbo Trumpa v senatu

senat, Donald Trump, ustavna obtožba Foto: Reuters

Obe točki ustavne obtožbe proti Trumpu sta bili potrjeni v predstavniškem domu kongresa decembra lani, zadevata pa Trumpovo izsiljevanje Ukrajine z zadrževanjem kongresno potrjene vojaške pomoči, dokler se ne razglasi preiskava - med drugim sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je obtožen tudi, da je oviral kongresno preiskavo, piše STA.

Trump obtožbe zavrača kot "lov na čarovnice", pri tem pa ga trdno podpirajo tudi republikanci. Za njegovo odstavitev bi bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je demokrati ne bodo mogli doseči. Ker je jasno, da se bo proces končal s Trumpovo oprostitvijo, gre sedaj le za politiko oziroma za to, kako bo katera stran ustavno obtožbo uspela izkoristiti v svoj prid za predsedniške in druge volitve, ki bodo novembra, še piše STA.

Donald Trump Novice Med Trumpovimi odvetniki za ustavno obtožbo tudi nekdanji odvetnik O. J. Simpsona

Donald Trump Foto: Reuters

Joe Biden Digisvet Težke besede človeka, ki je najbolj nevaren Donaldu Trumpu

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin