SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uničevanje brazilskega deževnega pragozda na 15-letnem vrhu

0,19

termometer

brazilija pragozd
Požiganje deževnega pragozda je v Braziliji nekaj vsakdanjega. Foto: Guliverimage

13.235 kvadratnih kilometrov brazilskega deževnega pragozda v Amazoniji je bilo uničenih od avgusta 2020 do julija 2021, kar je 22-odstotna rast krčenja gozdov v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej.

Z uničenjem več kot 13 tisoč kvadratnih kilometrov deževnega pragozda je deforestacija v Braziliji dosegla 15-letni vrh, poroča France24. Za primerjavo, celotna površina Slovenije znaša malo več kot 20 tisoč kvadratnih kilometrov. Podatki o uničenju deževnega pragozda v Amazoniji, ki jih je objavila Brazilska nacionalna agencija za raziskovanje vesolja (slednja ima dostop do satelitov, prek katerih spremljajo dogajanje v pragozdu), so velik udarec brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru, ki je še pred tedni na Škotskem svetovni javnosti obljubljal, da bo zmanjšal deforestacijo.

Brazilska nacionalna agencija za raziskovanje vesolja dogajanje v Amazoniji spremlja prek satelitov. Brazilska nacionalna agencija za raziskovanje vesolja dogajanje v Amazoniji spremlja prek satelitov. Foto: Guliverimage

Bolsonaro več let podpiral ekonomsko izkoriščanje pragozda

V desetletju pred začetkom mandata Bolsonara, ki je oblast prevzel leta 2019, so v Braziliji vsako v povprečju uničili 6.500 kvadratnih kilometrov deževnega pragozda. V zadnjih treh letih pa so številke poskočile, v povprečju je bilo uničenih 11.405 kvadratnih kilometrov deževnega pragozda. Rast je posledica Bosonarove politike za razvoj podeželja. Njegova administracija je v zadnjih letih napadala državne naravovarstvene agencije in podpirala nove zakone, ki so umikali zaščito deževnega pragozda. A Bolsonaro se je v zadnjih mesecih očitno premislil.

Leonardo DiCaprio Novice "Leonardo DiCaprio je kriv za požare v amazonskem pragozdu" #video

"Napadi na Brazilijo so neupravičeni"

Omenili smo že, da je v Glasgowu na svetovnem srečanju politikov o varovanju okolja dejal, da bo zmanjšal uničevanje deževnega pragozda. Pred svetovno javnostjo je namreč obljubil, da bo Brazilija učinkoviteje ukrepala proti nezakonitim požigom in uničevanju pragozda. Pretekli teden pa je na mednarodni konferenci v Združenih Arabskih emiratih, kjer je promoviral Brazilijo kot državo, privlačno za tuje investicije, dejal, da so napadi na Brazilijo zaradi deforestacije neupravičeni. Večina amazonskega pragozda je nedotaknjenega, je trdil Bonsonaro.

Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar Novice Bolsonaro meni, da Evropa Brazilije ne more naučiti ničesar o ohranjanju okolja Amazonski pragozd, Amazonija, požar, gozdni požar Novice Požari v Amazoniji: Bolsonaro začasno prepovedal kurjenje v naravi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin