Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2011,
7.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Palestina Unesco

Ponedeljek, 31. 10. 2011, 7.20

8 let

Unesco za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalna skupščina organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki zaseda v Parizu, je glasovala za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji.

107 držav je glasovalo za, 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo.

Palestina bo postala 195. članica "Generalna skupščina je odločila sprejeti Palestino kot polnopravno članico Unesca", je zapisano v resoluciji, za katero je glasovalo 107 držav. Palestinski zunanji minister Rijad al Malki je dejal, da bo "današnje glasovanje pripomoglo k izbrisu majhnega dela krivic, ki pestijo palestinski narod". Palestina bo tako ob podpisu ustanovne listine Unesca postala njegova 195. članica.

"Države, ki so glasovale proti, so se znašle na napačni strani pravice" Palestinci si sicer prizadevajo postati polnopravna članica ZN, vendar so po tem, ko so ZDA napovedale, da bodo uporabile veto na sprejem Palestine v ZN, dokler ne bo sklenjen mirovni sporazum z Izraelom, začeli s postopki za sprejem v Unesco in ostale agencije ZN, kjer nobena država ne more uporabiti veta. "Obstajajo države, ki glasujejo na podlagi načel. Manjši del mednarodne skupnosti, ki je glasoval proti članstvu Palestine, se je tako znašel na napačni strani pravice", je povedala predstavnica palestinskega gibanja PLO Hanan Ašravi.

"Države naj premislijo o svojih stališčih" Svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Sabri Saidam pa je dejal, da glasovanje "pošilja sporočilo vsem članicam Varnostnega sveta ZN, ki nasprotujejo polnopravnemu članstvu Palestine v ZN" ter te države pozval, naj ponovno premislijo o svojih stališčih.

Na izid glasovanja se je odzval tudi sam Abas, ki je dejal, da gre za "zmago za pravice (Palestincev), za pravičnost in za svobodo", kot je njegov telefonski odziv citiral Abasov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudeina.

Ban Ki Moon: Pogajanj ne gre več prelagati Komentarja pa se je zaenkrat vzdržal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je zgolj poudaril, da morajo Palestinci konflikt reševati preko pogajanj z Izraelom ter da rešitve vprašanja vzpostavitve dveh držav in miru na Bližnjem vzhodu ne gre več prelagati. Izrazil je tudi zaskrbljenost, da bi lahko po sprejetju Palestine v Unesco nekatere države zavrnili financiranje organizacije.

A po drugi strani so za sprejem Palestine v Unesco glasovale skoraj vse arabske, afriške, južnoameriške in azijske države, vključno s Kitajsko in Indijo. Glas "za" je ne glede na začetne pomisleke oddala tudi Francija.

Izrael, ZDA, Kanada, Avstralija in Nemčija so na drugi strani glasovale proti, Japonska in Velika Britanija pa sta se vzdržali glasovanja.

Nemčija pozvala k nadaljevanju pogajanj Nemčija je sicer poudarila, da še vedno podpira palestinska prizadevanja za priznanje državnosti, vendar je izrazila pomislek, da bi lahko glasovanje za članstvo v Unescu "dodatno škodilo že tako težavnim posrednim pogajanjem (med Palestinci in Izraelom), ki so se pred kratkim spet začela pod vodstvom bližnjevzhodne četverice". Ob tem je pozvala k nadaljevanju pogajanj in iskanju pravične rešitve vzpostavitve dveh držav.

ZDA že zaustavile denarne prispevke za Unesco Ostro kritiko so glasovanju namenile ZDA, ki so že sprejele odločitev o zaustavitvi denarnih prispevkov za Unesco. Kot so ob tem sporočili iz ameriškega State Departmenta, ZDA za november ne bodo nakazale predvidenih 60 milijonov dolarjev.

Izrael: Gre za tragedijo Izraelski veleposlanik Nimrod Barkan pa je glasovanje označil kot tragedijo. "Unesco se ukvarja z znanostjo in ne z znanstveno fantastiko", je dejal Nimrod. Na vprašanje, kaj meni o državah kot je Francija, ki je glasovala za sprejem Palestine, je Nimrod dejal, da "to zagotovo pomeni, da bodo izgubile sposobnost imeti kakršen koli vpliv na Izrael".

Izraelsko zunanje ministrstvo je medtem v uradni izjavi zapisalo, da zavračajo odločitev Generalne skupščine Unesca, ter da bo to enostransko dejanje Palestincev še bolj oddaljilo sklenitev mirovnega sporazuma.

Podobno mnenje je izrazil izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da Izrael "ne bo sedel prekrižanih rok, ko drugi ukrepajo v našo škodo".

Slovenija glasovala za članstvo Palestincev v Unescu Slovenija je glasovala za sprejem Palestincev v Unesco, s čimer je podprla palestinska prizadevanja v smeri vzpostavitve samostojne države Palestine v prihodnosti, so v sporočilu za javnost zapisali na MZZ.

Kot so še zapisali na MZZ, je cilj Unesca prispevati k miru in varnosti s spodbujanjem sodelovanja na področju izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij med narodi in s tem širiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih priznavajo vsi narodi, ne glede na raso, spol, jezik ali vero.

"Slovenija je dostojno odgovorila pritiskom in izsiljevanjem" Odzvali so se tudi v stranki Zares-socialno liberalni in pozdravili glasovanje, s katerim so Palestincem priznali polnopravno članstvo v Unescu. Še posebej so izrazili veselje nad dejstvom, da je za članstvo Palestincev glasovala tudi Slovenija in s tem, kot je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine Franco Juri, "dostojno odgovorila pritiskom in izsiljevanjem ZDA ter Izraela".

V Zares so ob tem dodali, da se je proti priznanju Palestine doslej javno izrazil predsednik SDS Janez Janša, predsednik vlade Borut Pahor pa je bil do priznanja Palestine prav tako skeptičen, sedaj pa jih zanima glede tega vprašanja "stališče strank Gregorja Viranta in Zorana Jankovića".

Ne spreglejte