Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2024,
8.59

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

smrt Hage Geingob predsednik Namibija

Nedelja, 4. 2. 2024, 8.59

2 meseca, 4 tedne

Umrl namibijski predsednik Geingob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Hage Geingob | Eden največjih uspehov Geingoba je bila vzpostavitev javnih služb v državi, zavzemal se je tudi za ohranjanje narave in ekološki turizem. V drugem predsedniškem mandatu je njegova priljubljenost med ljudstvom upadla, predvsem zaradi naraščanja brezposelnosti, očitali so mu tudi nezmožnost sprejemanja kritike, razkošen življenjski slog ter vse tesnejše sodelovanje s Kitajsko. | Foto Reuters

Eden največjih uspehov Geingoba je bila vzpostavitev javnih služb v državi, zavzemal se je tudi za ohranjanje narave in ekološki turizem. V drugem predsedniškem mandatu je njegova priljubljenost med ljudstvom upadla, predvsem zaradi naraščanja brezposelnosti, očitali so mu tudi nezmožnost sprejemanja kritike, razkošen življenjski slog ter vse tesnejše sodelovanje s Kitajsko.

Foto: Reuters

V starosti 82 let je umrl namibijski predsednik Hage Geingob. Kot so sporočili, je umrl v bolnišnici v Windhoeku, vzroka smrti pa niso navedli. Geingob je sicer prejšnji mesec sporočil, da se zdravi zaradi raka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Geingob je bil za predsednika prvič izvoljen leta 2014, to je bil njegov drugi predsedniški mandat, sicer pa je bil tretji predsednik te države na jugu Afrike. Pred tem je bil namibijski premier z najdaljšim stažem.

"Namibijski narod je izgubil cenjenega služabnika ljudstva, ikono boja za samostojnost, glavnega arhitekta ustave ter temelj namibijske hiše," je sporočil predsednikov namestnik Nangolo Mbumba. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni, medtem ko vlada pripravlja pogreb.

Geingob je bil rojen leta 1941 na severu Namibije, sodeloval je v boju proti režimu apartheida v Južni Afriki, katere del je bila Namibija. Pozneje je sodeloval v gibanju za osamosvojitev Namibije. Bil je prvi premier neodvisne Namibije v času predsednika Sama Nujome.

Njegova vizija je bila združena in ekonomsko močna Namibija, eden njegovih največjih uspehov je bil vzpostavitev javnih služb v državi, zavzemal se je tudi za ohranjanje narave in ekološki turizem.

V drugem predsedniškem mandatu pa je njegova priljubljenost med ljudstvom upadla, predvsem zaradi naraščanja brezposelnosti, očitali so mu tudi nezmožnost sprejemanja kritike, razkošen življenjski slog ter vse tesnejše sodelovanje s Kitajsko. 

Namibija
Novice Namibija obsodila odločitev Nemčije, da stopi na stran Izraela
Heiko Maas
Novice Nemčija prvič priznala, da je v Namibiji zagrešila genocid
UKC Maribor
Novice Razrešili mariborskega nevrokirurga, ki je operiral v Namibiji
Ne spreglejte