Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
12.09

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Natisni članek

arabska pomlad Egipt Muhammad Hosni Mubarak smrt

Torek, 25. 2. 2020, 12.09

4 leta, 1 mesec

Umrl je nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

2

Hosni Mubarak | V starosti 91 let je umrl nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak. | Foto Reuters

V starosti 91 let je umrl nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak.

Foto: Reuters

V Egiptu je danes umrl nekdanji predsednik Hosni Mubarak, ki je državi vladal 30 let. Star je bil 91 let, novico pa je sporočila njegova družina. Iz urada egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija so že izrazili sožalje njegovim bližnjim, izrazi sožalja pa prihajajo tudi iz tujine.

Nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak je umrl v vojaški bolnišnici v Kairu, kjer je preživel zadnja leta življenja. Januarja je Mubarak, ki je imel številne zdravstvene težave, tam prestal tudi operacijo. V soboto je njegov sin sporočil, da je oče na intenzivni negi. Novico o Mubarakovi smrti je sporočil njegov svak, general Munir Tabet, ki je dodal, da bo pogreb organiziral urad egiptovskega predsednika. Pogreb z vojaškimi častmi bo po neuradnih informacijah v sredo v egiptovski prestolnici.

Mohamed Mursi
Novice Nekdanjega egiptovskega predsednika Mursija pokopali v Kairu

Mubarak je bil v Egiptu na oblasti 30 let

Mubarak je predsednik Egipta postal leta 1981. Doma je vodil boj proti islamistom in opozicijski Muslimanski bratovščini. Od devetdesetih let preteklega stoletja se je moral spopadati tudi z napadi skrajnežev na turiste. Njegov režim je bil po poročanju STA tarča kritik zaradi korupcije in gospodarskega zatona države.

Hosni Mubarak je predsednik Egipta postal leta 1981. S položaja je po valu protestov odstopil leta 2011. | Foto: Reuters Hosni Mubarak je predsednik Egipta postal leta 1981. S položaja je po valu protestov odstopil leta 2011. Foto: Reuters

Njegovo avtoritarno vodenje države, korupcija in slabe gospodarske razmere so leta 2011 na ulice pognale številne ljudi, predvsem mlade. To je na koncu privedlo tudi do Mubarakovega padca. Urad egiptovskega predsednika je ob smrti izrazil sožalje njegovi družini. Označili so ga za "enega od voditeljev in herojev" vojne proti Izraelu leta 1973, ko je Mubarak vodil egiptovske letalske sile.

Mursi
Novice Med sojenjem umrl nekdanji egiptovski predsednik

Sožalje ob smrti izrekla tudi Netanjahu in Abas

Obžalovanje ob smrti nekdanjega predsednika Egipta je izrazil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Moj prijatelj predsednik Mubarak je bil voditelj, ki je svoj narod vodil v mir in varnost ter mir z Izraelom," je sporočil Netanjahu. Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas je z žalostjo sprejel novico o smrti nekdanjega egiptovskega predsednika, ta je po njegovih besedah "podpiral palestinsko ljudstvo pri doseganju svobode in neodvisnosti".

Ne spreglejte