Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
14.45

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Slovenija Jugoslavija

Natisni članek

Petek, 9. 2. 2024, 14.45

5 mesecev, 2 tedna

Umrl je mož, ki je imel eno ključnih vlog pri priznanju Slovenije kot države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Robert Badinter | Na smrt Badinterja se je na omrežju X že odzval francoski predsednik Emmanuel Macron. Označil ga je za osebnost stoletja in dodal, da je vedno bil na strani razsvetljenstva. | Foto Guliverimage

Na smrt Badinterja se je na omrežju X že odzval francoski predsednik Emmanuel Macron. Označil ga je za osebnost stoletja in dodal, da je vedno bil na strani razsvetljenstva.

Foto: Guliverimage

V 96. letu starosti je danes umrl francoski pravnik in politik Robert Badinter, ki je med drugim znan po tem, da je vodil mednarodno arbitražno komisijo, ki je leta 1991 objavila stališče, da je SFRJ razpadla in da ni šlo za odcepitev posameznih republik. Ugotovitve komisije pa so odprle pot za mednarodno priznanje Slovenije.

V svoji dolgoletni odvetniški in politični karieri je Badinter, ki se je leta 1928 rodil v Parizu, opravljal funkcije na številnih visokih položajih. Med drugim je bil pravosodni minister in predsednik francoskega ustavnega sveta.

Zavzemal se je predvsem za odpravo smrtne kazni v Franciji, kar mu je leta 1981 tudi uspelo. Bil pa je tudi zavzet zagovornik dekriminalizacije homoseksualnosti in se posvečal boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, poroča francoski medij France24.

Leta 1991 je predsedoval mednarodni arbitražni komisiji v okviru mirovne konference o Jugoslaviji, ki je postala znana kot Badinterjeva komisija.

Komisija je od 7. decembra 1991 do 13. avgusta 1993 izdala 15 pravnih mnenj, v katerih je v prvi vrsti menila, da je Jugoslavija razpadla in da je na njenem ozemlju nastalo pet enakovrednih držav naslednic. Ugotovitve komisije so odprle pot za mednarodno priznanje Slovenije.

Na smrt Badinterja se je na omrežju X že odzval francoski predsednik Emmanuel Macron. Označil ga je za osebnost stoletja in dodal, da je vedno bil na strani razsvetljenstva.

Golob poudaril ključno vlogo Badinterja v zgodovini Slovenije

Premier Robert Golob je izrekel sožalje ob smrti francoskega pravnika in politika Roberta Badinterja, ki je kot predsednik mednarodne arbitražne komisije ob razpadu Jugoslavije odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije. Evropa je izgubila velikega intelektualca in borca za človekove pravice, pa je sporočila predsednica Nataša Pirc Musar.

"Gospod Badinter je odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije, ko je kot predsednik mednarodne arbitražne komisije pripravil poročilo, čigar glavno mnenje je bilo, da je Jugoslavija prenehala obstajati. S to ugotovitvijo je bila odprta pot mednarodnemu priznanju Slovenije in ureditvi nasledstva SFRJ," je na omrežju X zapisal Golob.

"Danes je Evropa izgubila velikega intelektualca in borca za človekove pravice, ki je ključno zaznamoval francosko in evropsko zgodovino," pa je na X sporočila predsednica republike Pirc Musar. Badinter je kot predsednik arbitražne komisije za nekdanjo Jugoslavijo pomagal odpreti pot k samostojnosti Slovenije in njenemu mednarodnemu priznanju, je še zapisala in družini izrekla iskreno sožalje.

Ne spreglejte