Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 2. 2021,
7.08

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Natisni članek

Milan Bandić Hrvaška

Nedelja, 28. 2. 2021, 7.08

3 leta, 1 mesec

Umrl je dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Milan Bandić | Foto Spletna stran Zagreb.hr

Foto: Spletna stran Zagreb.hr

V noči na nedeljo je za posledicami infarkta v 66. letu starosti umrl zagrebški župan Milan Bandić. Do volitev, ki bodo maja, bo Zagreb vodila namestnica župana Jelena Pavičić Vukičević.

Odpadki na reki Drini pri hidroelektrarni Višegrad
Novice Ekološka katastrofa na Balkanu #video

"V globoki žalosti obveščamo meščanke in meščane, sodelavce, prijatelje, zagrebško in hrvaško javnost, da je danes, 28. februarja, v 66. letu starosti zaradi posledic srčnega infarkta umrl zagrebški župan gospod Milan Bandić," so sporočili z zagrebške občine.

U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je...

Objavil/a Milan Bandic dne Sobota, 27. februar 2021


"Živel je za svoje mesto, za Zagrebčanke in Zagrebčane, ki so mu bili pri vsem, kar je počel, na prvem mestu, delu, ki ga je opravljal z ljubeznijo in energijo, je bil predan 21 let," so ob tem dodali.

Bandiću je postalo slabo pozno v soboto zvečer, prepeljali so ga v zagrebško bolnišnico Sveti duh, tam je kljub naporom zdravnikov, da bi ga oživili, umrl. Že dalj časa je imel resne zdravstvene težave. Junija lani so ga hospitalizirali, ker mu je postalo slabo, poročajo hrvaški mediji. 

Zanzibar
Novice Na Zanzibarju umrl Slovenec #video

Imel je bogato politično kariero

Bandić se je rodil 22. novembra 1955 v zaselku v Občini Grude v Bosni in Hercegovini, kjer je končal osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Fakulteti za politične vede v Zagrebu, kjer je leta 2000 vpisal tudi podiplomski študij. Od leta 1980 do 1983 je delal v proizvodnji družbe Ledo, svojo karierno pot je nato od leta 1983 do 1990 nadaljeval na občini Pešćenica. Med letoma 1995 in 2000 je bil zagrebški mestni svetnik, leta 2000 je bil izvoljen za poslanca hrvaškega sabora. 

Za zagrebškega župana je bil Bandić izvoljen šestkrat.  | Foto: STA , Za zagrebškega župana je bil Bandić izvoljen šestkrat. Foto: STA ,

Za zagrebškega župana je bil izvoljen šestkrat. Bil je član Socialdemokratske stranke, iz katere pa so ga leta 2009 izključili, potem ko je na predsedniških volitvah leta 2009 vložil svojo kandidaturo proti kandidatu SDP Ivu Josipoviću. Leta 2017 je ustanovil svojo stranko Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti.

Prvič je bil izvoljen leta 2000 na seji skupščine mesta Zagreb, funkcijo pa je začel opravljati 2. junija 2000. Znova je bil izvoljen junija 2001. Aprila 2002 je bil izvoljen za namestnika župana, tretjič je postal zagrebški župan junija 2005, na volitvah 31. maja 2009 pa je bil za župana izvoljen četrtič. Junija 2013 je kot neodvisni kandidat na volitvah zmagal petič, kot kandidat svoje stranke pa junija 2017 še šestič.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice koronavirusa

Moderniziral hrvaško prestolnico

Hrvaška prestolnica se je v obdobju njegovega županovanja temeljito spremenila, posodobil je javni promet, med drugim vpeljal številne gradbene projekte. Vendar pa je bil Bandić tudi kontroverzen župan, njegovo županovanje so zaznamovale številne afere. Proti Bandiću je bilo vloženih več kot 250 kazenskih prijav, bremenile so ga številne afere, med katerimi sta samo dve dobili sodni epilog.

Milan Bandić | Foto: STA , Foto: STA ,

Bandić je bil oktobra 2014 skupaj z več sodelavci aretiran zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, od nezakonitega favoriziranja in zaposlovanja, sistema zbiranja odpadkov, uporabe službenih avtomobilov v zasebne namene in ponarejanja dokumentov. Primer je postal znan kot afera Agram. Po mesecu pridržanja so ga izpustili iz zapora ob plačilu varščine. Zaradi vplivanja na priče so mu odredili pripor in ga po odločitvi ustavnega sodišča ponovno izpustili, poroča Hina. Sedem točk obtožnice v aferi Agram je sodišče potrdilo leta 2018.

Sodili so mu tudi v aferi Štandovi, na sodišču pa se je pojavljal tudi kot priča v številnih sodnih postopkih proti svojim najbližjim sodelavcem, med drugim v aferah Bundekfest, Čistoča in Krašograd. V večini teh afer je sojenje potekalo zaradi domnevnih nezakonitosti pri porabi mestnega denarja in v zvezi z nepremičninami, sojenja pa še trajajo ali pa se pričakuje pravnomočna odločba vrhovnega sodišča.

Danilo Benedičič
Trendi Umrl je priznani slovenski gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič

Sožalje ob smrti izrekli najvišji politični predstavniki

Bandić je bil populistični politik, ki je žalil politične nasprotnike, grozil novinarjem, preziral ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leta 2008 je ultradesničarskega rock pevca Thompsona povabil na nastop na osrednjem trgu v Zagrebu. Tik pred izbruhom pandemije je lani 20 tisoč državljanov protestiralo proti njegovi vladavini.

Sožalje ob Bandićevi smrti so danes izrekli najvišji hrvaški politični predstavniki, med njimi predsednik Zoran Milanović in premier Andrej Plenković. | Foto: STA , Sožalje ob Bandićevi smrti so danes izrekli najvišji hrvaški politični predstavniki, med njimi predsednik Zoran Milanović in premier Andrej Plenković. Foto: STA ,

Njegova klientelistična mreža, ki naj bi segala v najvišje politične kroge, sodstvo in policijo, je veljala za legendarno, poroča dpa. Sam je nekoč v polemiki z namestnikom ministra za notranje zadeve dejal: "V policiji imam več prijateljev kot vi. Ne bom vam dovolil, da me preiskujete."

Sožalje ob Bandićevi smrti so danes izrekli najvišji hrvaški politični predstavniki, med njimi predsednik Zoran Milanović. Premier Andrej Plenković je zapisal, da je po dveh desetletjih Bandić zapustil številne projekte, ki so pripomogli k razvoju Zagreba in njegovi prepoznavnosti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je dejal, da je s svojim prepoznavnim slogom in delom pustil pečat na generacijah Zagrebčanov. Bandića se bomo spominjali kot politika z nespornim talentom za populizem, pa so sporočili iz njegove nekdanje stranke SDP in dodali, da njegov način upravljanja Zagreba danes odhaja v zgodovino, piše STA.

Bil je poročen in imel hčer.

Ukrajina
Novice Na oddelku za covid-19 eksplodirala cev za kisik, en bolnik umrl
Ne spreglejte