SiolNET. Novice Svet
0,50

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 14:59

  Razmere v BIH

 • 14:59

  Naraščanje okužb v Avstriji

 • 12:15

  Premierka zapira mesto

 • 12:07

  1.900 milijard dolarjev pomoči

 • 12:06

  Češka zaostruje ukrepe

Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice koronavirusa

0,50

termometer

koronavirus Hrvaška
Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, je danes za portal N1 potrdila hrvaška epidemiologinja Goranka Petrović. Potrdili pa so tudi več primerov britanske različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so na Hrvaškem sicer potrdili 520 novih okužb.

Savdski princ Novice ZDA brez sankcij zoper savdskega prestolonaslednika

"Včeraj smo dobili rezultate sekvenciranja primerov, ki smo jih poslali v Evropski center za nadzor bolezni. Od 300 primerov, katerih rezultati so prišli, jih je bilo 60 pozitivnih na britansko različico, kar je 20 odstotkov pozitivnih primerov. To je velik odstotek. Obenem je bila potrjena južnoafriška različica pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Afrike, Zanzibarja," je pojasnila Petrovićeva.

Glede na razpoložljive podatke je ocenila, da se britanska različica hitro širi. Glede južnoafriške različice pa je opozorila, da je bolj nevarna, saj vsa cepiva niso tako učinkovita proti njej, obenem pa se lahko z njo okužijo in zbolijo tudi tisti, ki so že preboleli covid-19. Zagotovila je še, da proizvajalci cepiv spremljajo pojave novih različic in raziskujejo, kako bi naredili svoja cepiva bolj učinkovita.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 520 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je osem ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Trenutno imajo v državi 3.216 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 760 covidnih bolnikov, od tega 75 na ventilatorjih, piše STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 14:59 27.02.2021

  Razmere v BIH

  V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 702 novi okužbi z novim koronavirusom. Potem ko so dlje časa poročali o manj kot 500 novih okužbah na dan, se je že v četrtek to število povzpelo nad 700.

  V Federaciji BiH so potrdili 510 novih okužb, v Republiki srbski pa 192. Za posledicami covida-19 je umrlo še 21 ljudi. V Sarajevu je trenutno v dveh največjih bolnišnicah več kot 280 covidnih bolnikov s poslabšano klinično sliko. Vodja kliničnega centra v Sarajevu Sebija Izetbegović je pojasnila, da razmere slabšajo nove različice sars-cov-2. Opozorila je še, da bi to lahko bil začetek tretjega vala epidemije.

  "Tretji val koronavirusa bi lahko bil najtežji doslej," je povedala. Zdravstvene oblasti skrbi, da ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov v zadostni meri, zaradi česar so inšpekcijske službe okrepile zlasti nadzor nad zbiranjem večjega števila ljudi in nošenjem zaščitnih mask, ki so v BiH trenutno obvezne maske na prostem.

  Oblasti zaenkrat ne razmišljajo o dodatni zaostritvi ukrepov. V državi sicer še niso začeli množične kampanje cepljenja proti covidu-19, saj še niso prejeli cepiva v okviru pobude Covax, piše STA.

   

  Preveri več
 • 14:59 27.02.2021

  Naraščanje okužb v Avstriji

  V Avstriji še naprej beležijo skrb vzbujajoč trend porasta števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili 2457 novih okužb. Medtem se izboljšujejo razmere na Tirolskem, kjer se je v zadnjih dveh tednih prepolovilo število aktivno okuženih z južnoafriško različico sars-cov-2.

  V Avstriji že ves mesec raste število novih okužb, prvo soboto v tem mesecu so poročali o 1333 novih okužbah, danes pa o 2457. Incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je 154,8, dan prej je bila 148,3. V zadnjem dnevu je umrlo še 23 ljudi, skupaj 8538.

  Trenutno imajo v državi 19.875 aktivnih primerov okužb, samo v zadnjem tednu so jih potrdili 13.781. V bolnišnicah, kjer se zdravi 1266 covidnih bolnikov, ostajajo razmere stabilne.

  Na Tirolskem, kjer kroži južnoafriška različica virusa, se je medtem v zadnjih dveh tednih število aktivnih okužb s to različico prepolovilo. Trenutno je v deželi 86 aktivno okuženih oseb, pri katerih so potrdili ali sumijo okužbo z južnoafriško različico sars-cov-2. Skupno imajo v deželi sicer 1179 aktivnih okužb.

  Pri naših severnih sosedih pa kroži tudi britanska različica novega koronavirusa. Na avstrijskem Koroškem so tako danes potrdili 226 primerov britanske različice, to predstavlja 48,3 odstotka potrjenih okužb. Doslej so v deželi potrdili tudi tri primere južnoafriške različice.

  V Avstriji, kjer so v zadnjem dnevu opravili skoraj 319.000 PCR in hitrih testov na novi koronavirus, bodo od ponedeljka v lekarnah na voljo brezplačni testi za domačo uporabo. Prevzeli jih bodo lahko tisti, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. V okviru prvega paketa bodo dali na razpolago teste za 600.000 oseb, poroča STA.

  Preveri več
 • 12:15 27.02.2021

  Premierka zapira mesto

  Novozelandska premierka Jacinda Ardern je odredila vnovično zapiranje javnega življenja v največjem mestu v državi, Aucklandu, saj se pojavljajo vedno novi primeri okužbe z novim koronavirusom. Omejitvene ukrepe so za tri dni uvedli že pred približno dvema tednoma, tokrat pa bodo trajali najmanj sedem dni.

  Od nedelje mora 1,7 milijona prebivalcev mesta ostati doma, razen za nujne nakupe in odhod na delo. Zapirajo se šole in vse nenujne trgovine, vstop in izstop iz mesta bosta omejena. Za preostali del države bodo v veljavi omejitve glede velikosti javnih zbiranj.

  Kot je pojasnila Ardernova, danes potrjen nov primer okužbe ni neposredno povezan z ostalimi v zadnjih dveh tednih, imajo pa vsi skupno povezavo v šoli na jugu Aucklanda. Kot poseben vzrok za zaskrbljenost je navedla dejstvo, da gre pri zadnji okužbi za človeka, ki je bil kužen že teden dni, a se ni izoliral.

  Ardernova za širjenje okužb krivi prav tiste, ki ne poskrbijo za izolacijo, ko bi morali. V zadnjem primeru je okužena oseba v petek obiskala zdravnika, nato pa se odpravila v telovadnico. Oblasti sicer lahko ukrepajo proti tistim, ki kršijo pravila, a je obenem treba zagotoviti, da se bodo ljudje s simptomi sploh javili, je dodala.

  "Vedno bomo tehtali, ali ustvarjamo okolje, v katerem bodo ljudje odkriti in pošteni," je dejala. Nova Zelandija se sicer izjemno uspešno spopada s pandemijo novega koronavirusa. Doslej je zaradi covid-19 v državi s petimi milijoni prebivalcev umrlo 25 ljudi, piše STA.

  Preveri več
 • 12:07 27.02.2021

  1.900 milijard dolarjev pomoči

  Ameriški predstavniški dom je zgodaj davi sprejel 1.900 milijard dolarjev vreden predlog zakona za boj proti pandemiji covid-19 ter pomoč ekonomiji in posameznikom ter zveznim državam. Demokrati so ga označili za pomemben korak h krepitvi sredstev za cepiva, preobremenjene lokalne vlade in milijonov družin, ki jih je prizadela pandemija.

  Predlog so sprejeli z 219 glasovi za in 212 proti, dva demokrata, Jared Golden in Kurt Schrader, sta glasovala proti. Paket bo sedaj romal na glasovanje v ameriški senat, kjer ga bodo demokrati predvidoma dopolnili in poslali nazaj v predstavniški dom, preden se 14. marca izteče pomoč brezposelnim.

  Trenutno je namreč v paketu tudi povišanje minimalne plače. V senatu pa so opozorili, da predlog za povišanje minimalne plače v ZDA na 15 dolarjev na uro glede na senatni poslovnik ne more biti del pomoči.

  Ameriški predsednik Joe Biden želi s stimulacijskim paketom spodbuditi gospodarstvo in ustvariti več milijonov novih delovnih mest. Med drugim omogoča neposredna plačila gospodinjstvom, finančne ukrepe za teste na novi koronavirus in distribucijo cepiv ter dodatno pomoč brezposelnim. Predstavniški dom je glasoval o pomoči ravno v tednu, ko so v ZDA zabeležili črni mejnik več kot pol milijona mrtvih zaradi covid-19, navaja STA.

   

  Preveri več
 • 12:06 27.02.2021

  Češka zaostruje ukrepe

  Češka ob vse večjem številu okuženih in več kot 20 tisoč mrtvih zaradi covid-19 zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo še dodatno omejili gibanje, saj državljani ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.

  Notranji minister Jan Hamaček je v petek sporočil, da bodo od ponedeljka omejili gibanje, da bi tako zajezili širjenje novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo lahko prebivalci zapustili svoja okrožja le izjemoma, za denimo pot v službo, obisk zdravnika ali drugih uradov pa morajo predložiti dokazilo o nujnosti poti.

  Vlada je tudi odredila obvezno nošenje zaščitnih mask na delovnih mestih z veliko ljudmi ter na zunanjih površinah naseljenih območij. Zaprli so šole in trgovine z nenujnimi potrebščinami. Rekreacija bo dovoljena samo v občini oziroma mestu, kjer bivajo. Ukrep bo sprva veljal tri tedne. Policija bo nadzorovala upoštevanja ukrepa, pri tem pa bo pomagalo tudi okoli pet tisoč vojakov.

  Premier Andrej Babiš je ta teden posvaril, da je država na poti v pravo katastrofo v bolnišnicah, če število okužb ne bo začelo padati. Parlament je v petek sprejel zakon, ki vladi lajša uvajanje strogih ukrepov, kot je na primer zapiranje trgovin. Izredne razmere v državi so medtem podaljšali do 28. marca.

  Da bi razbremenili bolnišnice, se je vlada dogovorila z Nemčijo in Poljsko glede premestitve dela covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo. To možnost nameravajo izkoristiti, ko bo nujno potrebno, je pojasnil minister za zdravje Jan Blatny. Trenutno je v bolnišnicah okoli 7.200 bolnikov s covid-19.

  Število mrtvih v povezavi s covid-19 je v zadnjih 24 urah naraslo na skupno 20.194. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalcev pa so potrdili še 14.676 okužb, skupaj več kot 1,2 milijona, poroča STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin