Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2021,
10.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Natisni članek

Savdska Arabija ZDA

Sobota, 27. 2. 2021, 10.31

3 leta, 1 mesec

ZDA brez sankcij zoper savdskega prestolonaslednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Savdski princ | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško finančno ministrstvo je v petek, po objavi obveščevalnega poročila, ki odgovornost za umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija pripisuje savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, uvedlo sankcije proti nekdanjemu visokemu uradniku obveščevalnih agencij Ahmedu al Asiriju in več drugim.

Savdski princ
Novice Savdski prestolonaslednik naj bi odobril umor novinarja Hašodžija

Sankcije so doletele enoto za hitro posredovanje savdske kraljevske garde (RIF), ki je leta 2018 v prostorih savdskega konzulata v Turčiji umorila Hašokdžija. "Tisti, ki so vpleteni v grozljivo smrt Džamala Hašokdžija, morajo odgovarjati," je dejala ameriška ministrica za finance Janet Yellen. Sankcije pomenijo zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved poslovanja s tistimi, ki so jih doletele.

ZDA na splošno ne sprejemajo sankcij proti najvišjim voditeljem države

State Department je hkrati naznanil omejitve pri izdaji vizumov za vstop v ZDA za 76 državljanov Savdske Arabije, kar je del nove politike, usmerjene proti državam, ki izvajajo aktivnosti proti novinarjem in oporečnikom izven državnih meja. Med prepovedane aktivnosti spadajo poskusi zatiranja, nadlegovanja, nadzorovanja, groženj in povzročitve škode.

"Zaradi varnosti vseh znotraj meja ZDA ne bodo smeli tisti, ki napadajo oporečnike v imenu tujih vlad, priti v ZDA," je sporočil državni sekretar Antony Blinken. Gre za nov ukrep ZDA, ki je dobil ime po Hašokdžiju. ZDA bodo odslej v svojih letnih poročilih o človekovih pravicah po svetu tudi pozorno spremljale in dokumentirale vse programe Savdske Arabije ali katerekoli druge tuje vlade, namenjene nadzorovanju, nadlegovanju ali napadom na oporečnike ali novinarje.

Poročilo ameriških obveščevalnih agencij o umoru Hašokdžija leta 2018 v Turčiji trdi, da je umor odobril bin Salman. | Foto: Reuters Poročilo ameriških obveščevalnih agencij o umoru Hašokdžija leta 2018 v Turčiji trdi, da je umor odobril bin Salman. Foto: Reuters

Nobeden od ukrepov ZDA pa se ne nanaša na prestolonaslednika bin Salmana. Neimenovani visoki uradnik ameriške vlade je dejal, da ZDA na splošno ne sprejemajo sankcij proti najvišjim voditeljem držav. ZDA ne želijo prekiniti odnosov s pomembno zaveznico na Bližnjem vzhodu, s katero delijo številne interese. Želi pa Biden na novo zastaviti odnose z državo, ki naj ji Washington ne bi več gledal skozi prste glede kršitev človekovih pravic, kot se je dogajalo zadnja štiri leta pod vlado Donalda Trumpa.

Biden je med drugim že odvzel podporo ZDA vojaški ofenzivi koalicije držav pod vodstvom Savdske Arabije za napade na šiitske Hutije v Jemnu. V petek je bilo objavljeno poročilo ameriških obveščevalnih agencij o umoru Hašokdžija leta 2018 v Turčiji, ki trdi, da je umor odobril bin Salman. Gre v bistvu za oceno obveščevalne agencije Cie, ki je bila doslej tajna.

Poročilo je objavil Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti po odobritvi predsednika Bidna, ki se je v četrtek po telefonu pogovarjal s savdskim kraljem Salmanom. Poročilo pravi, da ima kronski princ popoln nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi agencijami Savdske Arabije, zato naj bi bilo zelo neverjetno, da bi takšno operacijo izvedli brez njegove odobritve, poroča STA.

Savdska Arabija zavrača poročilo ZDA

Savdska Arabija je v petek zavrnila obveščevalno poročilo ZDA, ki odgovornost za umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija pripisuje savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Kraljevina trdi, da gre za lažne in nesprejemljive navedbe. "Vlada kraljevine Savdske Arabije popolnoma zavrača negativne, lažne in nesprejemljive ocene v poročilu, ki se nanašajo na vodstvo kraljevine, in dodaja, da so v poročilu nepravilne informacije in zaključki," so sporočili s savdskega zunanjega ministrstva. (STA)
Joe Biden
Novice Prvi vojaški ukrep Bidna: ukazal zračne napade na tarče v Siriji #video

 

Ne spreglejte