Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2016,
8.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

12

Natisni članek

Boeing letalo

Sreda, 31. 8. 2016, 8.17

6 let, 7 mesecev

Umrl je ameriški Slovenec in oče boeinga 747

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

12

Joe Sutter | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 96. letu starosti je umrl Joe Sutter, nekdanji vodja razvojnega programa verjetno najbolj znanega in enega največjih ter najbolj uspešnih potniških letala na svetu boeinga 747. Ohranjal je stike s Slovenijo in vedno poudarjal, da se ima za Slovenca.

"Joe je živel izjemno življenje in je bil v navdih ne le nam pri Boeingu, ampak vsej letalski industriji. Poosebljal je domiselnost in strast za odličnost, s čimer so Boeingova letala po vsem svetu postala svetu sinonim za kakovost," je vodja Boeingovega oddelka za komercialna letala Roy Conner zapisal v sporočilu o Sutterjevi smrti. "Spremenil je svet, spremenil je nas."

Joe Sutter se je rodil 21. marca 1921 kot potomec prve generacije slovenskega priseljevanja v ZDA. Njegov oče Franc Suhadolc se je zaradi "zlate mrzlice" pri 17 letih z Dobrove pri Ljubljani izselil v ZDA. Delal je v rudnikih na Aljaski, po desetih letih pa se je poročil in ustalil v Seattlu. Družina je živela v bližini tovarne Boeingovih letal, ki jih je Joe od otroških let občudoval. Navdušil se je za aeronavtiko. Ker niso bili premožni, si je Joe šolnino za študij letalskega inženirstva na University of Washington plačeval z delom v proizvodnji podjetja Boeing.

Po diplomi leta 1943 je med drugo svetovno vojno dve leti služil v ameriški mornarici. Po podiplomskem študiju po vojni je sprejel ponudbo za delo pri Boeingu, da bi z ženo lahko ostala v Seattlu, pa je zavrnil bolje plačano delo pri podjetju Douglas Aircraft v Kaliforniji.


Preberite še:
Video: Kako nastane potniško letalo, novi boeing 737?


 

Igralec John Travolta (v sredini), izvršni direktor Boeingovega oddelka za komercialna letala Alan Mullaly (levo) in Joe Sutter (desno) leta 2002 pred turbino motorja boeinga 747-400. | Foto: Reuters Igralec John Travolta (v sredini), izvršni direktor Boeingovega oddelka za komercialna letala Alan Mullaly (levo) in Joe Sutter (desno) leta 2002 pred turbino motorja boeinga 747-400. Foto: Reuters

Ključni Boeingov razvijalec

Sutter se je ukvarjal z razvojem več Boeingovih letal: boinga 377, 367-80 ali ljudsko dash 80, 707, 720B, 727. Ko je pri razvoju boeinga 737 sodeloval z legendarnim Boeingovim strokovnjakom Jackom Steinerjem, je leta 1965 sprejel ključno odločitev, da motorje letala postavi pod krilo, "kamor spadajo". Razvijalca sta za patentiranje "baby boeinga" prejela takrat standardno vsoto 50 ameriških dolarjev.  V začetku so načrtovali, da bo predvsem tovorno, ne potniško letalo.

Sutter je svoj najpomembnejši pečat pustil kot oče boeinga 747, ki ga je razvijal od leta 1965. Zaradi dosežkov s tem letalom je bil Sutter imenovan za prvega Boeingovega podpredsednika za operacije in razvoj ter pozneje za izvršnega podpredsednika za inženirstvo in razvoj. Na tej funkciji je bil močno vključen tudi v razvoj uspešnih modelov 757 in 767.

Predsedniško odlikovanje

Predsednik ZDA Ronald Reagan mu je leta 1985 za dosežke na področju tehnologije in inovacij podelil nacionalno medaljo. Čeprav se je Sutter leto pozneje, potem ko je bil štiri desetletja ključni Boeingov razvijalec, upokojil, je še vedno svetoval svojemu podjetju in se vključeval v strokovne debate s področja razvoja letalstva. Na njegov 90. rojstni dan je Boeing po njem poimenoval glavno inženirsko stavbo oddelka za komercialna letala.

Boeing 747-200 E4 v službi Bele hiše. V letalu tega tipa že vrsto let leti tudi ameriški predsednik, njegova leteča trdnjava pa nosi ime AIR force one.  | Foto: Reuters Boeing 747-200 E4 v službi Bele hiše. V letalu tega tipa že vrsto let leti tudi ameriški predsednik, njegova leteča trdnjava pa nosi ime AIR force one. Foto: Reuters

Boeing je letos praznoval stoletje gradnje letal

Ne spreglejte