Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2022,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

30

Natisni članek

mediji zakon parlament Ukrajina Volodimir Zelenski

Sreda, 14. 12. 2022, 9.36

1 leto, 4 mesece

Ukrajinski parlament sprejel sporno zakonodajo o medijih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

30

Zelenski | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokado določenih spletnih strani z novicami, pri čemer je zaobšel vse pravne postopke. | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokado določenih spletnih strani z novicami, pri čemer je zaobšel vse pravne postopke.

Foto: Reuters

Ukrajinski parlament je v torek sprejel sporni zakon o medijih, ki vključuje daljnosežna pooblastila za nacionalni radiotelevizijski svet, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim lahko zdaj svet v primeru ponavljajočih se kršitev pravil tudi za 30 dni blokira spletne medije, ne da bi o tem odločilo sodišče.

Polovico od osmih članov ukrajinskega radiotelevizijskega sveta imenuje predsednik, polovico pa parlament. Trajne prepovedi in odvzemi dovoljenj za medije so sicer še vedno mogoči le po sodni poti, vendar tudi sodišča v Ukrajini ne veljajo za neodvisna, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"S sprejetjem novega zakona o medijih se izvaja klavzula o približevanju nacionalne zakonodaje na avdiovizualnem področju evropski zakonodaji," so medtem v torek sporočili z radiotelevizijskega sveta. To je bila ena od zahtev za Ukrajino, potem ko ji je bil junija podeljen status kandidatke za članstvo v EU. Za spremembo medijske zakonodaje je v parlamentu glasovala tesna dvotretjinska večina.

Deček
Novice Neslana šala ruskega politika: Deček iz Kijeva si za božič želi raketo. Dobil jo bo!

Ukrajinski predsednik že pred invazijo ukinil nekatere proruske televizijske postaje

Eden od razlogov za sprejetje novega zakona naj bi bila prilagoditev novim tehničnim možnostim internetne dobe. Zakon poleg televizije, radia in tiskanih medijev zdaj naslavlja tudi spletne medije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že pred rusko invazijo ukinil nekatere televizijske postaje, ki so veljale za proruske, in ukazal blokado določenih spletnih strani z novicami, pri čemer je zaobšel vse pravne postopke.

Po začetku vojne so v Ukrajini omejili tudi razširjanje novic na kanalih, ki jih nadzoruje politični nasprotnik Zelenskega in nekdanji predsednik Petro Porošenko. Na seznamu nevladne organizacije Novinarji brez meja, ki razvršča države glede na svobodo medijev, je Ukrajina na 106. mestu od 180.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Ukrajincem moramo pomagati čez zimo, in sicer tako dolgo, kot bo to potrebno
Zelenski
Novice Rusija odgovorila na mirovni predlog Zelenskega: Sprejeti morate novo realnost
Dmitrij Peskov
Novice Moskva: Napredka ne bo, dokler Kijev ne prizna štirih ukrajinskih regij kot ruskih
Ne spreglejte