SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajinci ujeli Putinovega prijatelja #vŽivo

10

termometer

Danes je 48. dan ruske invazije na Ukrajino. 

Ukrajinski organi pregona so uspeli ujeti ukrajinskega politika in prijatelja Vladimirja Putina Viktorja Medvedčuka, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

 

Dnevni pregled dogodkov

21.55 Ukrajinci ujeli Putinovega prijatelja
21.45 Blinken: Uporabe kemičnega orožja v Mariupolju ni mogoče potrditi
18.25 Kijev pogajanja z Rusijo označil za izjemno težka
17.32 V Ukrajino se je vrnilo že 870 tisoč ljudi
16.58 The Guardian: Iran tihotapi orožje v Rusijo
15.33 Ukrajinski obveščevalci: Putin načrtuje teroristične napade v Moskvi
13.48 Putin pošilja težko vojno orožje proti Finski 
13.31 Putin sporočil Zahodu: Ne bo vam uspelo izolirati Rusije
11.18 Ali so Rusi v Mariupolu napadli s kemičnim orožjem?
11.12 Putin: Nobenega dvoma ni, da bodo vsi vojni cilji v Ukrajini doseženi
10.42 Rusi: Uničili smo skladišča streliva okoli Kijeva 
9.54 Ruska vojska nadaljuje priprave na ofenzivo na vzhodu Ukrajine
9.18 Danes naj bi vzpostavili devet humanitarnih koridorjev 
8.04 Ruske sile se krepijo na vzhodu 
7.58 Velika Britanija preiskuje navedbe o uporabi kemičnega orožja 
4.03 Bataljon Azov trdi, da je Rusija uporabila kemično orožje 
1.02 Rusi so ujeli 1.700 Ukrajincev, od tega 500 žensk
00.12 Župan Mariupola: V Mariupolu je bilo ubitih več kot deset tisoč civilistov

21.55 Ukrajinci ujeli Putinovega prijatelja

Ukrajinski organi pregona so uspeli ujeti ukrajinskega politika in prijatelja Vladimirja Putina Viktorja Medvedčuka, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medvedčuk, sicer predsednik ene izmed največjih opozicijskih strank v Ukrajini, je bil kandidat za voditelja Ukrajine, v kolikor bi Rusiji uspelo zavzeti Kijev in postaviti marionetno vlado. 

Zaradi njegovih povezav z Vladimirjem Putinom je bil Medvedčuk pred začetkom ruske invazije v hišnem priporu, vendar je uspel po začetku bojev pobegniti. Do danes nihče ni uradno vedel, kje se nahaja.

21.45 Blinken: Uporabe kemičnega orožja v Mariupolju ni mogoče potrditi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes dejal, da ne more potrditi navedb, da je ruska vojska v obleganju mesta Mariupolj na vzhodu Ukrajine uporabila kemično orožje. Dodal je, da imajo ZDA verodostojne informacije, da bi lahko Rusija uporabila tovrstno orožje v napadu na branilce mesta in civiliste.

Blinken se je odzval na poročila Ukrajincev iz Mariupolja, da je rusko brezpilotno letalo odvrglo strupeno snov na vojake in civiliste. "Informacije, ki jih imamo, delimo v Ukrajino in skupaj s partnerji skušamo ugotoviti, kaj se dogaja," je dejal Blinken, ki je bo tem izrazil zaskrbljenost.

Velika Britanija preiskuje navedbe, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupolj uporabila kemično orožje, potem ko so se poročila o tem pojavila na družbenih omrežjih. Da naj bi ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski bataljon Azov.

18.25 Kijev pogajanja z Rusijo označil za izjemno težka

Pogajanja med Ukrajino in Rusijo o končanju vojne se nadaljujejo, a so "izjemno težka", se je danes na izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so pogajanja v slepi ulici, odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pogajanja so izjemno težka. Ruska stran se drži svoje tradicionalne taktike javnega pritiska na pogajalski proces, tudi z nekaterimi javnimi izjavami," je sporočil Podoljak.

"Jasno je, da čustva bistveno vplivajo na pogajalski proces obeh strani. Jasno je tudi, da ukrajinska delegacija deluje izključno v okviru, ki je proukrajinski," je zapisal Podoljak.

Pogajanja za končanje skoraj dvomesečnega konflikta potekajo že od začetka spopadov, vendar doslej niso prinesla nobenih konkretnih rezultatov. Predstavniki Moskve in Kijeva so se dvakrat osebno sestali v Turčiji, nazadnje proti koncu marca.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes opozoril, da pomanjkanje doslednosti v ukrajinskih zahtevah na pogajanjih upočasnjuje napredek pri končanju vojaške operacije.

"V Istanbulu smo dosegli določeno raven dogovorov. Med drugim smo se dogovorili, da se varnostna jamstva ne bodo razširila na Krim, Sevastopol in Donbas. Pripravljeni smo bili na nadaljevanje pogajalskega procesa, a smo se namesto tega morali soočiti s provokacijo v Buči," je dejal Putin in dodal, da sta se državi tako znova znašli v slepi ulici, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

17.41 Varuh človekovih pravic: Rusi "reketirajo" ukrajinska podjetja

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Lyudmyla Denisova je dejala, da ruska vojska od ukrajinskih podjetij na okupiranih področjih izsiljujejo denar za "varnost", poroča Kyiv Independent.

17.32 V Ukrajino se je vrnilo že 870 tisoč ljudi

Čeprav uradne številke beguncev iz Ukrajine vsak dan rastejo (državo je zapustilo že več kot štiri milijone ljudi), pa se nekateri že vračajo nazaj v domovino, poroča Kyiv Independent. Tako naj bi se od začetka invazije v domovino vrnilo že vsaj 870 tisoč ljudi. 

Vsak dan naj bi se v Ukrajino vrnilo med 25 in 30 tisoč Ukrajincev, je dejal tiskovni predstavnik Andrij Demčenko. "Pravijo, da so razmere varnejše, zlasti v zahodnih regijah države. Ne morejo več bivati v tujini in so se pripravljeni vrniti v državo in tukaj tudi ostati," je še dodal.

Množično vračanje Ukrajincev prihaja v času, ko so se ruske oborožene sile konec prejšnjega meseca umaknile iz bližine glavnega mesta Kijev in se v celoti preusmerile na vzhod države.

16.58 The Guardian: Iran tihotapi orožje v Rusijo

Iran pospešeno tihotapi orožje v Rusijo, poroča The Guardian. Rusija pretihotapljeno orožje potrebuje za vojno v Ukrajini, saj naj bi ruska orožarska podjetja imela velike težave s proizvodnjo zaradi sankcij mednarodne javnosti. Iz Irana naj bi v Rusijo potovalo tudi ameriško orožje, ki so ga ZDA namenile iraškim milicam v času vojne z Islamsko državo. Med orožjem, ki gre v roke Rusov, so predvsem sistemi za protizračno obrambo in protioklepno orožje.

Kot poroča The Guardian se je Kremelj moral obrniti na zaveznike v Teheranu zaradi mednarodnih sankcij, ki so od pomoči Rusiji odvrnile mnoge države, tudi Kitajsko. Vendar sankcije Zahoda ne motijo Irana in pa Sirije (proti obema državama je mednarodna javnost uvedla številne sankcije v zadnjih letih) in zato Rusiji brez težav dobavljata orožje. 

15.33 Ukrajinski obveščevalci: Putin načrtuje teroristične napade v Moskvi

"Ruske obveščevalne službe načrtujejo vrsto terorističnih napadov na svojem ozemlju," je dejal vodja obveščevalnega oddelka ministrstva za obrambo Ukrajine, generalmajor Kirilo Budanov. Tarča Kremlja naj bi bili tako stanovanjski objekti in bolnišnice kot tudi šole. Ruska vojska naj bi načrtovala tudi bombardiranje mest v Ukrajini pod ruskim nadzorom. Za vsa dejanja naj bi obtožili Ukrajino.

"Z napadi na Ruse želi Kremelj preusmeriti pozornost domače javnosti od neuspehov v Ukrajini in prebivalstvo še bolj utrditi v protiukrajinski histeriji," je dejal Budanov in poudaril, da je Putin enako strategijo pri oblikovanju domačega javnega mnenja uporabil tudi v čečenski vojni.

15.08 Bo dež rešil Ukrajince?

Uradni Kijev upa, da bo dež prisilil rusko vojsko, da bo za premike orožja in vojakov znotraj Ukrajine začela uporabljati ceste. Če se bo to zgodilo, bodo Rusi postali lažja tarča za ukrajinsko vojsko, poroča The Guardian.

15.02 Ruski hekerji so napadli ukrajinsko električno omrežje

Ukrajinski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost je sporočil, da je pretekli teden ruska hekerska skupina Sandworm napadala ukrajinsko električno omrežje. Kot poroča Reuters, je ukrajinski kibernetični obrambi uspelo prepoznati napad in uspešno zavarovati omrežje. Ruski hekerji so pri napadu uporabili posebno zlonamerno programsko opremo, s katero so želeli prevzeti nadzor nad računalniki, ki upravljajo električno omrežje.

Skupino Sandworm so zahodne vlade v preteklosti že večkrat povezovale s Kremljem. Rusija vse od začetka invazije zanika, da bi izvajala kibernetske napade nad Ukrajino.

13.48 Putin pošilja težko vojno orožje proti Finski 

Nekaj ur po tem, ko je Rusija opozorila svojo severno sosedo pred vstopom v Nato, so opazili, da se rusko težko orožje, vključno z raketnimi sistemi, premika proti meji s Finsko, poroča Mail Online.

Zdi se, da nepotrjen videoposnetek, ki je bil naložen sinoči, prikazuje dva ruska raketna sistema obalne obrambe, ki se premikata po cesti na ruski strani meje, ki vodi v Helsinke.

Putin je orožje proti Finski poslal po tem, ko je finska premierka Sanna Marin dejala, da pričakuje, da bo njena vlada zaprosila za članstvo v Natu.

Nedavne javnomnenjske raziskave, ki jih je opravilo finsko podjetje za tržne raziskave, kažejo, da 84 odstotkov Fincev Rusijo vidi kot "pomembno vojaško grožnjo", kar je za 25 odstotkov več kot lani.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je opozoril, da ta poteza ne bo izboljšala varnostnih razmer v Evropi, moskovski poslanec Vladimir Džabarov pa je dodal, da bi to pomenilo uničenje države.

13.31 Putin sporočil Zahodu: Ne bo vam uspelo izolirati Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes Zahodu sporočil, da mu Rusije ne bo uspelo izolirati. Uspeh sovjetskega vesoljskega programa je navedel kot dokaz, da lahko Rusija doseže velike stvari tudi v težkih razmerah.

Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sta obiskala kozmodrom Vostočni in komentirala dejstvo, da je Jurij Gagarin iz Sovjetske zveze leta 1961 postal prvi človek, ki je prispel v vesolje.

"Uvedli so sankcije, izolacijo, vendar je bila Sovjetska zveza še vedno prva v vesolju," je dejal Putin med obiskom kozmodroma.

"Rusije ne boste mogli izolirati. V sodobnem času je nemogoče izolirati kogarkoli, še posebej tako veliko državo, kot je Rusija," je dejal.

Lukašenko je komentiral tudi sankcije proti Rusiji in dejal: "Zakaj, za vraga, smo tako zaskrbljeni zaradi teh sankcij?"

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

12.29 Poslali so poslovilno sporočilo

Ukrajinski mornarji, ki branijo Mariupol, so v javnost poslali poslovilno sporočilo. Povedali so, da se bodo borili do konca, dodali pa so tudi, da nimajo dovolj streliva.

"Smo 36. brigada mornarjev, ki je držala in drži obrambno črto v Mariupolu. Toda realnost je, da je mesto obkoljeno in da nam niso mogli dostaviti streliva. Celotna Ukrajina se mora spomniti boja tega odpora in se boriti za zmago na koncu. Ukrajina, Evropa, svet, Ukrajini smo zavezani do konca," so dejali. 

11.18 Ali so Rusi v Mariupolu napadli s kemičnim orožjem? 

Včeraj so se na družbenih omrežjih pojavile govorice o ruskem napadu s kemičnim orožjem v obleganem in opustošenem mestu Mariupol.

Trditev o napadu s kemičnim orožjem je najprej objavil skrajno desničarski ukrajinski bataljon Azov, ki se bori proti ruski invaziji v Mariupolu.

V videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram, je ustanovitelj bataljona Azov in nekdanji poveljnik Andrij Bilecki povedal, da so kemikalije vrgli nad jeklarno Azovstal v Mariupolu, ki so jo varovali pripadniki bataljona Azov. Dejal je, da so bili v napadu poškodovani trije ljudje, vendar za zdaj ni znano, ali je šlo za napad s kemičnim orožjem.

Namestnica ukrajinske obrambne ministrice Hanna Malia Maljar je dejala, da je mogoče, da so Rusi uporabili fosforjevo strelivo, a dodala, da preiskava še poteka.

Eduard Basurin, tiskovni predstavnik proruskih separatistov, je sicer javno pozval Rusijo, naj uporabi svojo enoto za kemično, biološko in radiološko obrambo za "izgon" ukrajinskih borcev iz Mariupola.

Basurin je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Interfax zanikal uporabo kemičnega orožja pri poskusu osvojitve Mariupola.

11.12 Putin: Nobenega dvoma ni, da bodo vsi vojni cilji v Ukrajini doseženi

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da "ni dvoma, da bodo vsi cilji ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini doseženi", poroča turška tiskovna agencija Anadolija.

Putin je obenem znova branil svojo odločitev za invazijo na Ukrajino pred približno sedmimi tedni, češ da jim ni preostalo drugega, posredovanje pa da služi zagotavljanju ruske varnosti.

"Nismo imeli druge možnosti," je dejal Putin in dodal, da naj bi bil konflikt s "protiruskimi silami v Ukrajini" le vprašanje časa, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.

Ruski predsednik je še poudaril, da se Rusije ne želi zapreti pred svetom. Tudi sankcije, s katerimi se je Zahod odzval na rusko invazijo, Rusije po njegovem prepričanju ne morejo izolirati. Moskva bo svoj tehnični in tehnološki potencial - zlasti v vesolju - gradila naprej, je zatrdil.

Putin je na ogled vesoljskega izstrelišča prispel skupaj z beloruskim voditeljem Aleksandrom Lukašenkom. Glede na napovedi Kremlja naj bi kasneje prvič od začetka vojne v Ukrajini odgovarjal na vprašanja novinarjev.

10.42 Rusi: Uničili smo skladišča streliva okoli Kijeva 

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so Rusi uničili ukrajinska skladišča streliva v regijah Hmelnicki in Kijev, poroča Reuters.

9.54 Ruska vojska nadaljuje priprave na ofenzivo na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska glede na navedbe Kijeva nadaljuje priprave na veliko ofenzivo na vzhodu Ukrajine, v okviru katere naj bi poskušala dokončno zavzeti tudi močno oblegano mesto Mariupol. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči znova pozval k zagotovitvi več orožja za okrepitev obrambe mesta.

Rusija naj bi poskušala povezati zasedeni Krim z območji Donecka in Luganska, ki sta v rokah proruskih separatistov, in v teh prizadevanjih oblega strateško umeščen Mariupol, kjer je nekoč živelo več kot 400 tisoč ljudi.

"Verjetno je, da bo v prihodnosti sovražnik poskušal prevzeti nadzor nad Mariupolom, zavzeti Popasno in sprožiti ofenzivo v smeri Kurahove, da bi tako dosegel upravne meje regije Doneck," je danes v svoji oceni zapisal generalštab ukrajinske vojske.

V Mariupolu so ukrajinske sile po navedbah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihaila Podoljaka obkrožene in blokirane. A kot je danes vztrajala ukrajinska vojska, se obramba Mariupola nadaljuje. "Povezava z enotami obrambnih sil, ki junaško branijo mesto, je stabilna," so sporočili.

Zelenski je ponoči v svojem nagovoru znova pozval zaveznice k zagotovitvi več orožja za okrepitev obrambe mesta. "Če bi imeli letala, dovolj težkih oklepnih vozil in potrebno artilerijo, bi nam lahko uspelo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

9.22 Nokia se umika iz Rusije

Nokia, proizvajalec telekomunikacijske opreme, se umika z ruskega trga. To je Reutersu potrdil vodja vodstva Nokie Pekka Lundmark

9.18 Danes naj bi vzpostavili devet humanitarnih koridorjev 

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je povedala, da je za danes dogovorjenih devet humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov. To vključuje evakuacijo iz obleganega in uničenega mesta Mariupol, vendar je evakuacija iz tega mesta mogoča le z osebnimi avtomobili, je dejala Vereščukova.

Pet od devetih koridorjev je bilo dogovorjenih iz vzhodne regije Lugansk, za katero uradniki pravijo, da je pod močnim ruskim napadom.

8.04 Ruske sile se krepijo na vzhodu 

Boji na vzhodu Ukrajine se bodo v prihodnjih dveh ali treh tednih okrepili, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pravijo, da se ruski napadi še naprej osredotočajo na ukrajinske položaje v bližini Donecka in Luganska, medtem ko nadaljnji boji potekajo okoli Hersona in Mikolajeva. Predviden je tudi ponovni napad na Kramatorsk. 

7.58 Velika Britanija preiskuje navedbe o uporabi kemičnega orožja 

Velika Britanija preiskuje navedbe, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupol uporabila kemično orožje, potem ko so se poročila o tem pojavila na družbenih omrežjih.

"Obstajajo poročila, da so ruske sile morda uporabile kemične snovi v napadu na ljudi v Mariupolu. S partnerji si prizadevamo ugotoviti podrobnosti," je v ponedeljek na Twitterju zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Kot je dodala, bi bila uporaba tovrstnega orožja izjemno stopnjevanje konflikta, od ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima pa da bodo terjali pojasnila in odgovornost.

Da so seznanjeni s poročili, je potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby, ki pa je dodal, da jih ne morejo potrditi.

"Ta poročila, če so resnična, so zelo skrb vzbujajoča in odražajo skrbi, ki smo jih imeli glede ruske možnosti uporabe različnih sredstev za nadzor, vključno s solzivcem, pomešanim s kemičnimi snovmi," je dejal.

Predstavniki zahodnih držav in Ukrajine so že v preteklosti svarili, da bi se lahko Rusija v svoji invaziji na Ukrajino zatekla k uporabi bolj skrajnih ukrepov, tudi kemičnega orožja, a do zdaj tovrsten napad še ni bil potrjen.

7.10 Biden ukrepa proti strelnemu orožju 

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek podpisal nove regulacije glede strelnega orožja, ki si ga lahko izdela vsak sam, in na položaj direktorja agencije za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) imenoval nekdanjega zveznega tožilca iz Ohia Steva Dettelbacha, ki pa najverjetneje ne bo dobil senatne potrditve.

ZDA so imele sicer od leta 2006, odkar položaj zahteva senatno potrditev, le enega direktorja ATF, drugi pa so bili vršilci dolžnosti, saj orožarski lobi z republikanci in nekaterimi demokrati v senatu blokira potrditve.

Biden je na položaj direktorja ATF najprej imenoval Davida Chipmana, ki pa mu ni uspelo zbrati senatne podpore, saj je v preteklosti sodeloval z organizacijo, ki si prizadeva za ostrejše regulacije orožja. Dettelbacha najverjetneje čaka enaka usoda, da ga po več mesecev čakanja ne bodo potrdili.

Nova pravila oziroma regulacije, ki jih je podpisal Biden, zadevajo orožje, ki mu ni mogoče slediti. To je strelno orožje, ki si ga lahko vsak izdela iz posameznih delov, kupljenih na internetu ali od zasebnih izdelovalcev orožja. Nova pravila širijo definicijo strelnega orožja, ki je pod zveznimi regulacijami, saj so v to po novem vključeni tudi posamezni sestavni deli.

Ti sestavni deli bodo morali po novem imeti serijske številke, prodajalci pa bodo morali pred prodajo opraviti preverjanje morebitne kriminalne preteklosti kupca. Pravila zadevajo tudi orožje, ki je že v obtoku. Prodajalci bodo morali takšno orožje ustrezno opremiti s serijskimi številkami, preden jih lahko prodajo.

6.15 Danes se bosta srečala Putin in Lukašenko 

Ruski in beloruski predsednik Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko se bosta danes srečala ob 60. obletnici Gagarinovega poleta v vesolje. Tesna zaveznika bosta zagotovo razpravljala tudi o vojni v Ukrajini, torej o posebni operaciji, kot pravijo invaziji na Ukrajino. 

4.03 Bataljon Azov trdi, da je Rusija uporabila kemično orožje 

Bataljon Azov trdi, da je Rusija v Mariupolu uporabila kemično orožje. "Snov so odvrgli z dronov, oškodovanci pa težko dihajo," so povedali.

"Ruske okupacijske sile so proti ukrajinski vojski in civilistom v mestu Mariupol uporabile strupeno snov neznanega izvora, ki so jo odvrgli s sovražnega brezpilotnega letala," je zapisano v izjavi.

To je morda prva znana ruska uporaba kemičnega orožja v Ukrajini. Uradne potrditve te informacije še ni.

Ivana Klimpuš, vodja odbora ukrajinskega parlamenta za vključitev Ukrajine v EU, je dejala, da so ruske sile kemično orožje najverjetneje uporabile v Mariupolu, potem ko je bataljon Azov poročal, da je bila z brezpilotnega letala odvržena "neznana snov".

Ivana Klimpuš je v izjavi dejala še, da imajo ljudje, ki so vdihavali to "neznano snov", težave z dihali. 

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil zaskrbljenost, da bi ruske sile lahko uporabile kemično orožje v Ukrajini, vendar ni potrdil, ali je bilo uporabljeno.

Zelenski je dejal, da Rusija trdi, da bi njene sile lahko uporabile kemično orožje proti branilcem Mariupola.

"Svetovne voditelje bi rad spomnil, da so ruske sile že omenjale uporabo kemičnega orožja. To pomeni, da se je treba na ruski napad odzvati veliko ostreje in hitreje," je dejal v nočnem videonagovoru. 

1.55 Organizacija držav izvoznic nafte je Evropi poslala opozorilo

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je Evropski uniji sporočila, da bi trenutne in prihodnje sankcije proti Rusiji lahko povzročile enega največjih šokov na naftnem trgu ter da zavezništvo ne more nadomestiti ruskih količin in ne bo povečalo črpanja.

V času, ko Bruselj načrtuje nove sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju, so se predstavniki Evropske unije na Dunaju sestali s predstavniki OPEC po pozivu Zahoda skupini 13 držav, naj povečajo črpanje. "Zaradi trenutnih in prihodnjih sankcij bi lahko izgubili sedem milijonov sodčkov ruske nafte in drugih energentov na dan," je dejal generalni sekretar OPEC Mohammad Barkindo.

Glede na trenutno stanje sektorja "bi bilo skoraj nemogoče nadomestiti izgubo takih količin".

Evropska unija je znova pozvala države OPEC, naj razmislijo o povečanju črpanja, da bi ublažile rast cen, je za Reuters povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

1.02 Rusi so ujeli 1.700 Ukrajincev, od tega 500 žensk

Rusi in proruski separatisti so zajeli 1.700 ljudi, je povedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. V intervjuju za Reuters je povedala, da je med ujetimi 500 žensk. Pravi, da so ujetniki prisiljeni stati, da imajo obrite glave in da se morajo vsak dan sleči "za pregled".

"Teptajo človeško dostojanstvo. Slišala sem informacije o posilstvih, zlomih hrbtenic. Želijo, da se bojimo, hočejo, da bi jokali in bili žrtve, a nismo," je dejala. Vereščukova je odgovorna za pogajanja o izmenjavi ujetnikov z Rusijo in humanitarnih koridorjih iz obleganih mest.

Predvčerajšnjim je napovedala tretjo izmenjavo ujetnikov z Rusijo, s čimer je zagotovila izpustitev 26 Ukrajincev, od tega desetih žensk. 

00.31 Macron je pripravljen obiskati Kijev 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je pripravljen obiskati Kijev ali katerokoli drugo ukrajinsko mesto, če bo njegov obisk "koristen" pri iskanju rešitve.

00.12 Župan Mariupola: V Mariupolu je bilo ubitih več kot deset tisoč civilistov

V ruskem obleganju Mariupola je bilo ubitih več kot deset tisoč civilistov, je povedal župan tega pristaniškega mesta. Župan Vadim Bojčenko je v telefonskem pogovoru za agencijo Associated Press dejal, da so trupla "preproge na ulicah našega mesta" in da bi lahko število smrtnih žrtev preseglo dvajset tisoč.

Dodal je, da so ruske sile v mesto pripeljale mobilno krematorijsko opremo, da bi poskrbele za trupla.

Policija Moskva Digisvet Ruse zelo skrbi: "Številni se sploh še ne zavedajo, kaj prihaja" Milijonar Planet TV Katerega leta je nazadnje zmagal Tottenham? Takrat, ko so Domžale, ni. #video Ostrostrelka Novice Pred njo trepetajo Rusi. Je to najsmrtonosnejša ostrostrelka? Černobil Novice Rusi iz Černobila ukradli več radioaktivnih snovi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin