Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
21.27

Osveženo pred

2 uri, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Natisni članek

Južna Koreja Rusija Ukrajina Severna Koreja

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 21.27

2 uri, 35 minut

Ukrajinci severnokorejskim vojakom pripravljajo presenečenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
Severnokorejski vojaki | Severnokorejski vojaki naj bi se na ruski strani bojevali na fronti v ruski regiji Kursk. Na fotografiji: severnokorejski vojaki na paradi v Pjongjangu leta 2015. | Foto Guliverimage

Severnokorejski vojaki naj bi se na ruski strani bojevali na fronti v ruski regiji Kursk. Na fotografiji: severnokorejski vojaki na paradi v Pjongjangu leta 2015.

Foto: Guliverimage

Ukrajina naj bi prejela nepričakovano pomoč v pričakovanem boju proti severnokorejskim vojakom. Kijevu so namreč ponudili pomoč severnokorejski vojaki, ki so pobegnili pred diktaturo in zdaj živijo v izgnanstvu.

Skupina skoraj 200 nekdanjih severnokorejskih vojakov je zaprosila za napotitev v Ukrajino, je v ponedeljek poročal hongkonški časnik South China Morning Post. Moški, ki živijo v Južni Koreji, so ponudbo sporočili ukrajinskemu veleposlaništvu v Seulu.

Prostovoljci so vojni veterani

Li Min-bok, eden od pobudnikov nenavadne pobude, je medijem povedal tole: "Severnokorejski vojaki so v bistvu tam kot plačanci, mi pa gremo tja kot prostovoljci. Sama naša prisotnost v Ukrajini bi lahko znatno vplivala na moralo severnokorejskih čet."

Požar, Rusija
Novice V Rusiji močno gori, "vse bolj obupani Putin" pa grozi #video

"Vsi smo vojni veterani, ki bolje kot kdor koli razumemo vojaško kulturo in psihološko stanje Severne Koreje. Pripravljeni smo iti povsod, kamor koli nas potrebujejo kot agente psihološke vojne: pripravljeni smo oglašati po zvočnikih, razdeljevati letake in celo delovati kot tolmači."

Severnokorejski vojaki kot topovska hrana

Severnokorejski prebežniki v Južni Koreji so prepričani, da bo njihove nekdanje tovariše ruska vojska v Ukrajini obravnavala kot topovsko hrano. Te mladeniče bodo verjetno uporabili za pehotne napade na utrjene ukrajinske položaje, v katerih bodo številni umrli.

Južnokorejsko zunanje ministrstvo je ponudbo nekdanjih severnokorejskih vojakov posredovalo južnokorejskemu ministrstvu za združevanje, piše South China Morning Post. Uradnega komentarja o tem v ponedeljek ni bilo.

Severnokorejski vojaki
Novice Zelenski: Severnokorejski vojaki od nedelje na fronti na strani Rusije
Kijev, eksplozije, napad, rakete
Novice Se bo v vojno v Ukrajini vmešala še ena država?
Severna Koreja, razstrelitev, ceste
Novice Severna Koreja razstrelila odseke cest proti jugu korejskega polotoka #video
Severna Koreja, testiranje rakete
Novice Severna Koreja poroča o preizkusu rakete z zelo veliko bojno glavo
Ne spreglejte