Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
17.04

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vojni ujetniki Čečenija Ramzan Kadirov

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 17.04

1 mesec, 2 tedna

Ukrajinci ogorčeni: Rusi ujete ukrajinske vojake prodajajo Čečenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77
Vladimir Putin in Ramzan Kadirov | Čečenske vojaške skupine, ki od Rusov kupujejo ujete Ukrajince, so pod poveljstvom čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki ima vzdevek Putinov napadalni pes. | Foto Guliverimage

Čečenske vojaške skupine, ki od Rusov kupujejo ujete Ukrajince, so pod poveljstvom čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki ima vzdevek Putinov napadalni pes.

Foto: Guliverimage

Ukrajina obtožuje Rusijo, da zajete ukrajinske vojake vozi v glavno mesto Čečenije Grozni. Tam ukrajinske ujetnike, tudi ranjence, na črnem trgu prodajajo čečenskim paravojaškim skupinam.

Podatke o ruskem črnem trgu z ujetimi ukrajinskimi vojaki je za britanski medij The Times razkril Petro Jacenko. Ta je predstavnik ukrajinskega urada za koordinacijo z vojnimi ujetniki. Jacenko je omenil še primere, ko so čečenske paravojaške skupine od ruske vojske odkupovale tudi ranjene ukrajinske vojake.

Surovi čečenski borci

Čečenske paravojaške skupine, ki se bojujejo oziroma so se bojevale v Ukrajini (zlasti v bitkah za Mariupol, Severodoneck in Lisičansk), potem kupljene ukrajinske ujetnike zamenjujejo s Čečeni, ki jih je zajela ukrajinska vojska.

George Washington reka Delaware
Novice Je v tej sliki skrito sporočilo za Ukrajince, kako premagati Rusijo?

V trgovino z ujetimi ukrajinskimi vojaki so vpleteni tudi borci posebne enote Ahmat čečenskega avtokratskega voditelja Ramzana Kadirova. Enota Ahmat je znana po pomanjkanju discipline in izjemni surovosti do civilistov.

Več dni se je plazil po zamrznjeni zemlji

Novinarji The Timesa so se pogovarjali tudi z ukrajinskim vojakom, ki so ga februarja 2023 v vzhodni Ukrajini zajele ruske sile. Enainštiridesetletni Vjačeslav Levicki, ki je pred vojno delal kot mehanik, trdi, da ga je ruska vojska prodala na črnem trgu.

Ne Moskva ne Kijev ne razkrivata podatkov o tem, koliko vojakov je končalo v ujetništvu. | Foto: Guliverimage Ne Moskva ne Kijev ne razkrivata podatkov o tem, koliko vojakov je končalo v ujetništvu. Foto: Guliverimage

Zajet je bil v bojih pri mestu Avdijivka. Med nočnim ruskim napadom so ga ranili v obe nogi in trebuh. Zaradi ran je omedlel. Ko je naslednji dan prišel k zavesti, je bil sam. Več dni se je plazil po zamrznjeni zemlji in iskal preostale pripadnike svoje enote, dokler ga niso zajeli Rusi. Ti so ga nato odpeljali v Grozni.

Amputacija nog in rok

V bolnišnici v Groznem so mu amputirali obe nogi in roki. Po okrevanju v bolnišnici so ga odpeljali v klet, kjer je skupaj s šestdesetimi drugimi ukrajinskimi zaporniki čakal na izmenjavo s petimi Čečeni, ki so jih zajeli Ukrajinci.

Ramzan Kadirov
Novice Kaj v Ukrajini počnejo Putinovi krvoločni džihadisti?

Junija 2023 se je v okviru izmenjave ujetnikov vrnil v Ukrajino. Za britanski medij je Levicki povedal, da so z njim v Čečeniji ravnali razmeroma prijazno, verjetno zato, ker so tudi Čečeni po besedah ​​Levickega trpeli pod Putinovim režimom in so zato sočustvovali z Ukrajinci.

Moskva in Kijev ne razkrivata podatkov o ujetnikih

Po poročanju Timesa je bilo do zdaj v okviru izmenjave ujetnikov izpuščenih 2700 ukrajinskih zapornikov. Koliko Rusov je Kijev zaradi tega izpustil, ni znano. Domneva se, da je v Rusiji kot vojnih ujetnikov zaprtih več kot štiri tisoč ukrajinskih vojakov, vendar točne številke ne na ukrajinski ne na ruski strani niso znane, saj državi teh podatkov ne razkrivata.

ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Satelitski posnetki razkrivajo strašansko ceno, ki jo plačuje ruski okupator
Ingo Gerhartz
Novice Nemški general, ki je Rusom razkril zaupne podatke
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice "Rusija je izgubila tretjo svetovno vojno"
Sofija
Novice Na ruski tarči: to je država, ki drži Ukrajino nad vodo
Ramzan Kadirov
Novice Kadirov objavil šokanten posnetek mladoletnega sina, ki tepe zapornika. "Ponosen sem nanj."
Ramzan Kadirov
Novice Zlovešče besede čečenskega vojnega zločinca: Naslednja je na vrsti Poljska
Ne spreglejte