Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
11.36

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Natisni članek

napad ladja Ukrajina Rusija

Četrtek, 30. 5. 2024, 11.36

2 tedna, 6 dni

Ukrajinci napadli rusko ladijsko skladišče na Krimu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Ponoči so pripadniki ukrajinske vojske s pomočjo ukrajinskih mornariških brezpilotnih letal magura V5 napadli ladijsko skladišče Rusije na okupiranem Krimu, so sporočili z ministrstva za obrambo Ukrajine, ki je objavilo tudi videoposnetek napada, ki so ga posnele kamere s čolnov. Iz Moskve so medtem sporočili, da so ruski sistemi zračne obrambe pri polotoku in nad regijo Krasnodar sestrelili več kot deset ukrajinskih dronov in osem ameriških raket atacms.

Ponoči je posebna enota ukrajinskega ministrstva za obrambo s pomočjo mornariških brezpilotnih letal magura V5 napadla ladijsko skladišče Rusije na okupiranem Krimu. Da bi nevtralizirale napadajoča morska brezpilotna letala na pristopu do zaliva Uzka, so ruske sile na Krimu dvignile bojna letala in helikopterje, za obrambo pa so uporabile tudi osebno orožje in topove.

Videoposnetek prikazuje zadetek ruske ladje, Ukrajina pa trdi, da sta bila zaradi napada uničena dva ruska čolna. Po prvih informacijah gre za hitri amfibijski plovili tipa KS-701 tunets.

Posebna ukrajinska vojaška enota je sicer od začetka leta 2024 uničila že rusko raketno ladjo Ivanovets, veliko desantno ladjo Cesar Kunikov, korveto Sergej Kotov in hitri patruljni čoln Mungoose. 

Rusi: Sestrelili smo več kot deset ukrajinskih dronov in osem ameriških balističnih raket

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe nad Azovskim in Črnim morjem blizu Krima ter nad regijo Krasnodar sestrelili več kot deset ukrajinskih dronov in osem ameriških balističnih raket atacms, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je ob tem ponoči nadaljevala napade na cilje v Ukrajini. Po navedbah Kijeva je z raketami in brezpilotnimi letalniki napadla več vojaških oporišč in pomembno infrastrukturo po državi.

Vendar pa naj bi ukrajinska zračna obramba sestrelila vseh 32 dronov in sedem manevrirnih raket, in sicer nad regijami Hmelnicki, Dnipropetrovsk, Čerkasi, Kirovgrad, Zaporožje, Odesa, Herson in Vinica, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Rusija: Nato spodbuja Kijev k nadaljevanju vojne

Članice zveze Nato spodbujajo Kijev k podaljševanju konflikta v Ukrajini, je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Opozoril je, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Države članice Nata vstopajo v nov krog stopnjevanja napetosti in to počnejo namerno," je dejal Peskov. Poudaril je, da Nato "na vse možne načine spodbuja Ukrajino k nadaljevanju nesmiselne vojne". Ob tem je še posvaril, da bi to na koncu škodilo "tistim državam, ki so se odločile za eskalacijo konflikta". | Foto: Guliverimage "Države članice Nata vstopajo v nov krog stopnjevanja napetosti in to počnejo namerno," je dejal Peskov. Poudaril je, da Nato "na vse možne načine spodbuja Ukrajino k nadaljevanju nesmiselne vojne". Ob tem je še posvaril, da bi to na koncu škodilo "tistim državam, ki so se odločile za eskalacijo konflikta". Foto: Guliverimage

Ukrajina sicer v zadnjih tednih pritiska na svoje zaveznice, zlasti na ZDA, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ponedeljek zaveznice pozval k vnovičnemu premisleku o omejitvah, ki so jih postavili na dobavljeno orožje. Ob tem je poudaril, da samoobramba vključuje pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji, in omenil, da so nekatere zaveznice omejitve že odpravile.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v torek izjavil, da bi Kijev moral imeti možnost uporabe orožja zahodnih držav za napade na vojaške baze v Rusiji, iz katerih ruska vojska izvaja raketne napade na Ukrajino.

Do izjav zaveznic Kijeva pa je bil kritičen ruski predsednik Vladimir Putin. Opozoril je, da bi uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo lahko imela resne posledice.

"V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Zavedati se morajo, da so države z majhnimi, gosto poseljenimi ozemlji. To bi morale imeti v mislih, preden začnejo govoriti o napadu na Rusijo," je še dodal.

Švica
Novice To je evropska država z največjo gostoto ruskih agentov na prebivalca
Oklepnik z boforsovim topom
Novice Ukrajinci preizkušajo novo švedsko orožje #video
Himars
Novice Odjeknila močna eksplozija v Lugansku: "Zadeli smo nekaj velikega" #video
Ruski tank na tarči enote Kraken
Novice Ukrajinska enota Kraken: strah in trepet ruskih sil #video
Ne spreglejte