Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
8.02

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Lugansk eksplozija napad vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 29. 5. 2024, 8.02

3 tedne, 1 dan

Odjeknila močna eksplozija v Lugansku: "Zadeli smo nekaj velikega" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Ukrajinci so z močnimi ameriškimi raketami obstrelili okupirani Lugansk, po močni eksploziji je zagrelo, poškodovanih je bilo tudi nekaj ljudi, poroča Newsweek. Voditelji petih evropskih držav članic Nata pa so v torek na srečanju z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom v Pragi potrdili podporo Kijevu v vojni z Moskvo in napovedali, da bo nujno potrebno strelivo v prihodnjih dneh prispelo v Ukrajino.

Videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo močno eksplozijo v okupiranem delu Ukrajine. Na obrobju mesta Lugansk je po eksploziji izbruhnil požar. Napad naj bi izvedla Ukrajina z uporabo ameriških balističnih raket ATACMS oziroma močnega raketnega sistema HIMARS, poroča Newsweek.

Napad se je zgodil, medtem ko ruske sile poskušajo napredovati v vzhodni Ukrajini. Lugansk in Doneck, ki sestavljata regijo Donbas, sta pod stalnim obstreljevanjem. ZDA so Ukrajini nedavno poslale taktične raketne sisteme (ATACMS), ki lahko zadenejo cilje, oddaljene skoraj 320 kilometrov. Od začetka ruske invazije je ZDA Ukrajini dobavila tudi najmanj 39 raketnih sistemov HIMARS.

Video napada je na omrežju X objavil tudi ukrajinski novinar in vojni poročevalec Ilja Ponomarenko, ki je zapisal: "Dragi bog, to je velik zadetek!"

Artem Lijsohor, vodja ukrajinske regionalne uprave Lugansk, je povedal, da so eksplozije odjeknile v bližini nekdanje letalske šole. Kijev ni prevzel odgovornosti za napad.

V ruskih napadih na Ukrajino več mrtvih in ranjenih

Ukrajina je danes poročala o novih ruskih napadih v več regijah po državi, v katerih je bilo ubitih šest ljudi, več kot deset je ranjenih. Število žrtev sobotnega ruskega napada na trgovino s strojno opremo v Harkovu je medtem naraslo na 19, potem ko je za posledicami hudih opeklin umrl uslužbenec trgovine. V napadu je bilo ranjenih najmanj 40 ljudi, je sporočilo ukrajinsko tožilstvo.

V raketnem napadu na severovzhodno regijo Sumi ob meji z Rusijo sta bili danes ubiti dve osebi, tri pa ranjene, so sporočile tamkajšnje oblasti na družbenih omrežjih.

Vadim Filaškin, guverner regije Doneck na vzhodu Ukrajine, katere večji del zasedajo ruske sile, je dejal, da so bili v ločenih napadih na mesti Toreck in Selidove blizu frontne črte v torek ubiti trije ljudje, najmanj 12 pa ranjenih.

V južni regiji Herson, ki si jo je Rusija leta 2022 nezakonito priključila, pa so ruske sile obstreljevale stanovanjske stavbe in infrastrukturne objekte. Po besedah guvernerja Oleksandra Prokudina je umrla ena oseba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so minuli konec tedna izvedle enega najbolj krvavih napadov v zadnjih tednih na severovzhodno regijo Harkov ob meji z Rusijo, pri čemer so zadele trgovino z orodjem v istoimenskem mestu.

Rusija je po lastnih navedbah trgovino napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobno dejanje.

Ukrajini na srečanju v Pragi obljubili dobavo streliva v prihodnjih dneh

Voditelji petih evropskih držav članic Nata so v torek na srečanju z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom v Pragi potrdili podporo Kijevu v vojni z Moskvo in napovedali, da bo nujno potrebno strelivo v prihodnjih dneh prispelo v Ukrajino.

Na skupni delovni večerji s Šmigalom so se voditelji Češke, Poljske, Nizozemske, Danske in Latvije osredotočili predvsem na češko pobudo za nabavo do 800 tisoč artilerijskih izstrelkov iz držav zunaj EU, ki se ji je pridružila tudi Slovenija.

Ukrajina lahko pričakuje prvo dobavo več deset tisoč 155-milimetrskih izstrelkov v naslednjih dneh, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal češki premier Petr Fiala.

Petnajst članic EU in Nata je za ta projekt obljubilo približno 1,6 milijarde evrov. Slovenska vlada je za ta namen zagotovila milijon evrov.

Poljski predsednik Andrzej Duda je obljubil podporo pri prevozu artilerijskih izstrelkov, razmere na ukrajinsko-ruski fronti pa je označil za težke. Kot je dejal, Rusija pripravlja novo veliko ofenzivo, artilerija pa ima ključno vlogo pri obrambi.

Šmigal je dejal, da Ukrajina preprečuje, da bi se ponovilo stanje iz leta 1939, ko je druga svetovna vojna izbruhnila z napadom Nemčije na Poljsko. "Ukrajina je in bo še naprej ščit za Evropo," je obljubil.

"Za ukrajinsko ljudstvo so orožje in oborožitev postali enako pomembni za preživetje kot voda, hrana in zrak," meni nizozemski premier Mark Rutte.

Srečanja v Pragi sta se udeležili tudi danska premierka Mette Frederiksen in predsednica latvijske vlade Evika Silina.

Ukrajini je Švedska obljubila več kot milijardo evrov

Švedska je danes Ukrajini, ki se sooča z zamudami pri dobavi zahodnega orožja v luči okrepljenih ruskih napadov, obljubila vojaško pomoč v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Ta med drugim vključuje nadzorno letalo, rakete in topniško strelivo. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji. 

"Ukrajino podpiramo s svojim 16. svežnjem pomoči, največjim doslej, v vrednosti 13,3 milijarde kron," je v izjavi dejala podpredsednica vlade Ebba Busch. Švedski obrambni minister Pal Jonson pa je povedal, da bi bilo nadzorno letalo še posebej koristno za ukrajinsko zračno obrambo, saj bi ji omogočilo "prepoznavanje prihajajočih manevrirnih raket in dronov ter identificiranje tarč tako na tleh kot na morju".

Pomoč med drugim vključuje nadzorno radarsko letalo ASC 890, rakete zrak-zrak srednjega dosega in topniško strelivo, Švedska pa bo Ukrajini podarila tudi vsa svoja oklepna bojna vozila pehote model 302, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska ni izključila pošiljanja svojih bojnih letal tipa gripen v Ukrajino, vendar so v Stockholmu v torek dejali, da jih je koalicija zaveznic za pomoč Ukrajini pozvala, naj pošiljanje odložijo, saj da želijo dati prednost dobavi ameriških letal F-16 ukrajinskim zračnim silam, poroča AFP.

Skupna pomoč Švedske Kijevu od začetka ruske invazije leta 2022 znaša 8,7 milijarde evrov, s čimer je Ukrajina postala največji prejemnik švedske pomoči.
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski tudi z Belgijo podpisal varnostni sporazum
Švica
Novice To je evropska država z največjo gostoto ruskih agentov na prebivalca
Oklepnik z boforsovim topom
Novice Ukrajinci preizkušajo novo švedsko orožje #video

Ne spreglejte