Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2012,
14.18

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin atentat

Torek, 21. 8. 2012, 14.18

5 let, 8 mesecev

Ukrajina še ne bo izročila Putinovega atentatorja ruskim oblastem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajinske oblasti zavlačujejo izročitev Čečena Adama Osmajeva, ki je načrtoval atentat na Vladimirja Putina, saj želijo počakati na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice.

Adam Osmajev je konec februarja s sodelavcem Iljo Pjanzinom načrtoval atentat na Vladimirja Putina, ki je bil takrat še predsednik vlade, z zmago na volitvah 4. marca pa je znova zavzel mesto ruskega predsednika. Poskus Osmajeva se je izjalovil, blizu pristanišča Odesa so ga prijele ukrajinske oblasti, ki so ga še pred kratkim nameravale predati ruskim oblastem, ki bi ga zaradi poskusa atentata postavile pred sodišče.

Ukrajinske oblasti so se odločile, da bodo počakale na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, kamor je Osmajev naslovil svojo pritožbo na izročitev Rusiji. "Res je, da je Ukrajina prekinila proces izročitve Osmajeva," je povedal predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleksandra Dikusarova. Njegove besede je navajala tiskovna agencija Interfax, ki je zapisala, da naj bi se tako odločili zaradi informacije, da bo Osmajevo pritožbo na izročitev preučevalo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Odvetniki trdijo, da ga bodo Rusi mučili

Osmajevi odvetniki so namreč srečo poizkusili že na ukrajinskem pritožbenem sodišču, vendar brez uspeha, zato so se obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice. V pritožbi so odvetniki zapisali, da bo Osmajev, če ga izročijo Rusiji, podvržen mučenju in nehumanemu ravnanju, kar bi pomenilo kršenje Evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta dokument pa sta podpisali tako Ukrajina kot Rusija.

Po poročanju ruske državne televizije Channel One TV naj bi Osmajev nameraval atentat izvesti po predsedniških volitvah 4. marca. Osmajeva in Ilja Pjanzina, domnevno iz Kazahstana, so ukrajinske oblasti prijele po eksploziji v njunem stanovanju blizu pristanišča Odesa. Tretji sodelavec Ruslan Madajev je v eksploziji umrl. Pozneje sta Osmajev in Pjanzin priznala, da sta načrtovala atentat na Putina, Pjanzin pa je ukrajinskim oblastem še razkril, da ga je najel Madajev in čečenski skrajnež Doku Umarov.

Ukrajina se še ni odločila, ali bo Rusiji izročila tudi Pjanzina

Čečenski separatistični skrajneži so prepričani, da sta Vladimir Putin in njegov zaveznik, čečenski predsednik Ramzan Kadirov, odgovorna za množično kršenje človekovih pravic v Čečeniji. Čeprav so se ukrajinske oblasti že izrekle za izročitev Osmajeva Rusiji, pa takšne odločitve glede izročitve Pjanzina še niso sprejele.

Ne spreglejte