Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
7.47

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina

Četrtek, 21. 12. 2023, 7.47

4 mesece, 1 teden

666. DAN VOJNE V UKRAJINI

Orban: To je operacija, dokler ne pride do vojne napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
droni rusija ukrajina kijev | Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo poudaril, da se Ukrajina pri obrambi pred rusko invazijo vse bolj zanaša na uporabo dronov. | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo poudaril, da se Ukrajina pri obrambi pred rusko invazijo vse bolj zanaša na uporabo dronov.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je podvomil v naravo ruske invazije na Ukrajino, pri čemer ni želel trditi, da gre za vojno, z izbiro besed pa je podprl ruskega predsednika Vladimirja Putina, piše dpa. "To je operacija, dokler ne pride do vojne napovedi med državama," je dejal madžarski desničarski populistični premier na svoji letni tiskovni konferenci v četrtek v Budimpešti.

Poudarki dneva:

20.17 Orban: To je operacija, dokler ne pride do vojne napovedi

17.51 V ruskem obstreljevanju regije Doneck najmanj trije mrtvi
17.19 EU izplačala Ukrajini zadnjo makrofinančno pomoč letos
7.47 Ukrajina ponoči tarča novega napada z droni

20.17 Orban: To je operacija, dokler ne pride do vojne napovedi

Viktorja Orbana so na prednovoletni novinarski konferenci madžarske vlade vprašali, ali je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu med njunim srečanjem v Pekingu rekel, naj ustavi to vojaško operacijo?  Odvrnil je, da je Putina vprašal, ali je pripravljen na pogovore o prekinitvi ognja. In da nima navade uporabljati tako ostrega jezika kot novinar, ki je postavil vprašanje, zlasti ne s Putinom, je po poročanju madžarske novičarske spletne strani Telex v odgovoru še dodal Orban.

Zakaj je vojno med Rusijo in Ukrajino namesto vojna poimenoval vojaška operacija? Na to je odgovoril, da gre za vojaško akcijo, ker ni bilo vojne napovedi in popolnega vpoklica. Ko se bo to zgodilo, bo vojna. "Bodimo srečni, dokler ni vojne," je dodal.

Telex je Orbana vprašal, ali res misli to, kar je rekel, in da to, kar se dogaja v Ukrajini, ni vojna? Orban je zatrdil, da je povsem resno mislil, kar je rekel, saj naj bi po ruski zakonodaji veljalo, da vojna pomeni popolno mobilizacijo. "Zato moramo biti veseli, da je še ni", je dejal. Pristavil je tudi, da to, ko je med pogovorom s Putinom v Pekingu vojno označil za vojaško operacijo, ni pomenilo prilagajanja ruskemu vodji. "Naslednjič, ko ga bom srečal, bom z veseljem uporabil besedo vojna, če bi to želel."

Hkrati je Orban zatrdil, da se lahko izogne vsakemu srečanju, ki si ga ne želi, vendar sta v tem primeru obe strani izrazili namero, da se srečata v Pekingu. Mimogrede, srečanje je potekalo na pobudo ruske strani, so zapisali na Telexu. "Ne delam pod prisilo in se nikomur ne prilagajam," je dodal Orban.

A kmalu zatem je novinarjem pojasnjeval: "Ukrajina je v vojni. Lahko bi temu rekli vojaška operacija, a resnica je, da je to krvava vojna. In med krvavo vojno ne moreš živeti tako kot v normalnih časih."

17.51 V ruskem obstreljevanju regije Doneck najmanj trije mrtvi

V ruskem obstreljevanju dveh rudnikov na območju mesta Toreck v vzhodni ukrajinski regiji Doneck so bili ubiti najmanj trije ljudje, še pet je bilo ranjenih, je danes prek družbenih omrežij sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Dodal je, da je napad povzročil tudi gmotno škodo v obeh rudnikih.

"Dve bombi sta zadeli ozemlje enega od rudnikov v Torecku. Ena oseba je bila ubita, dve sta bili ranjeni," je sporočil Klimenko. "Še dve bombi sta zadeli ozemlje drugega rudnika. Dve osebi sta bili ubiti, tri so bile ranjene," je dodal.

Po njegovih besedah je zaradi napada prvi rudnik odrezan od električnega omrežja, 32 rudarjev, ki so bili v času napada pod zemljo, so pripeljali na površje. Na območju drugega rudnika so bile medtem poškodovane upravne stavbe in oprema v rudniku. Kot je še dejal minister, incident preiskuje policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred ruskim napadom na Ukrajino je v Torecku živelo okoli 31 tisoč ljudi. Mesto leži dobrih 60 kilometrov severno od kraja Avdijivka, žarišča spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami na vzhodu Ukrajine, in nekaj več kot 70 kilometrov od mesta Doneck.

V Kijevu trdijo, da Rusija v zimskem času pripravlja nov niz napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato želi okrepiti svojo zračno obrambo. Zaradi takšnih napadov je bilo lani več milijonov Ukrajincev med zimo dlje časa brez elektrike.

17.19 EU izplačala Ukrajini zadnjo makrofinančno pomoč letos

Evropska komisija je okviru letošnjega 18 milijard evrov vrednega paketa makrofinančne pomoči danes Ukrajini izplačala zadnjih 1,5 milijarde evrov. S to pomočjo je Evropska unija pomagala Ukrajini pri pokrivanju takojšnjih potreb po financiranju s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo, so sporočili iz Bruslja.

Ukrajini je s temi sredstvi pomagala izplačevati plače in pokojnine ter ohraniti izvajanje osnovnih javnih storitev v bolnišnicah in šolah ter pri zagotavljanju stanovanj preseljenim osebam. Ukrajini tudi omogočajo zagotavljanje makroekonomske stabilnosti in obnovo kritične infrastrukture, ki jo je uničila Rusija med agresijo, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da je treba Ukrajini, ki se še vedno sooča z rusko agresijo, nuditi nadaljnjo podporo, da bi ji zagotovili gospodarsko stabilnost, obnovo in reforme. Zato si komisija tako močno prizadeva doseči dogovor o predlogu o 50 milijardah evrov pomoči med letoma 2024 in 2027, je dejala, potem ko se o tej pomoči niso uspeli dogovoriti na nedavnem vrhu EU.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani so Evropska unija in njene članice za podporo Ukrajini ter njenim prebivalcem, vključno z oskrbo ukrajinskih beguncev v državah članicah, namenile skoraj 85 milijard evrov.

7.47 Ukrajina ponoči tarča novega napada z droni

"Ruski okupatorji so napadli z brezpilotnimi letali tipa šahed iz treh smeri, in sicer okupiranega Krima, Primorsko-Ahtarska in Kurska," so po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočile ukrajinske letalske sile.

Moskva v zadnjih tednih stopnjuje svoje nočne napade na ukrajinska mesta. Po navedbah Kijeva je njihov cilj predvsem ustrahovanje civilistov in uničenje ukrajinske energetske infrastrukture.

Ukrajinska vojska je medtem potrdila, da so ruske sile v svoji dvomesečni kopenski ofenzivi na jugovzhodu države zavzele del ukrajinskega ozemlja. "Od 10. oktobra, ko je sovražnik postal aktivnejši, je ponekod napredoval za do dva kilometra," je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske. "Toda to ga je veliko stalo," je dodal.

Strokovnjaki Ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) opozarjajo na okrepljeno prisotnost ruskih vojakov in oklepnih vozil v regiji Doneck. ISW poroča tudi o napredovanju ruskih sil in dodaja, da je Ukrajina zlasti v tamkajšnjem mestu Avdijivka pod vse večjim pritiskom.

Ukrajinski generalštab je v sredo poročal o 89 ruskih kopenskih napadih na sedmih odsekih fronte, od tega naj bi Moskva 31 napadov izvedla v bližini Avdijivke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo poudaril, da se Ukrajina pri obrambi pred rusko invazijo vse bolj zanaša na uporabo letalnikov. Na posvetu s predstavniki vlade in vojske v Kijevu je razpravljal o njihovi trenutni zalogi in o njihovi potrebi na fronti. Dodal je, da so v teku prizadevanja za izboljšanje učinkovitosti ukrajinskih dronov.

Ukrajinske in ruske sile z večjimi brezpilotnimi letalniki pogosto izvajajo napade, manjše pa opremijo s kamerami in jih uporabljajo predvsem za opazovanje premika vojakov na bojišču. Takšni droni lahko nad tanki ali vojaki odvržejo majhne eksplozivne naprave. Ukrajina to taktiko uporablja predvsem zaradi pomanjkanja artilerijskega streliva.

Nemška samohodna havbica
Novice Bo Putin res ob koncu desetletja napadel Evropo?
Vladimir Putin, Soči
Novice Putin poziva k ostremu odzivu

 

Ne spreglejte