Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2023,
9.24

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Vojna v Ukrajini

Sobota, 19. 8. 2023, 9.24

8 mesecev

542. DAN VOJNE V UKRAJINI

V ruskem napadu več mrtvih in ranjenih, raketa zadela središče mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Černigiv | V zadnjem času sta tako Rusija kot Ukrajina okrepili napade z brezpilotnimi letalniki.  | Foto Guliverimage

V zadnjem času sta tako Rusija kot Ukrajina okrepili napade z brezpilotnimi letalniki.

Foto: Guliverimage

Ukrajinska zračna obramba je ponoči odbila ruski napad in sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oborožene sile. V ruskem raketnem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj sedem ljudi, 129 je ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Med žrtvami so tudi otroci. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Telegramu sporočil, da je raketa zadela središče mesta, v bližini univerze in gledališča.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

19.06 Število ranjenih je naraslo na 129
18.32 "Edini zvok, ki ga je slišati, je škripanje stekla, ki ga čistijo z okrvavljenih ulic" 
15.12 Geraščenko objavil video: "To je trenutek napada na Černigov"
14.35 Rusija naj bi preprečila več ukrajinskih napadov
13.33 V ruskem napadu na severu Ukrajine več mrtvih in ranjenih
11.29 Zelenski nenapovedano obiskal Švedsko
10.22 Putin na jugu Rusije obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini
9.01 Ukrajina naj bi sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov

19.06 Število ranjenih je naraslo na 129

Kot poroča BBC, se je število ranjenih v ruskem raketnem napadu na središče Černigova povzpelo na 129. Med njimi je 15 otrok. Najmanj 25 ranjenih je končalo v bolnišnici.

18.32 "Edini zvok, ki ga je slišati, je škripanje stekla, ki ga čistijo z okrvavljenih ulic" 

Rusi so danes izvedli napad na središče mesta Černigiv, zadeli gledališče in ubili sedem ter ranili 110 ljudi, ki so hodili po ulicah.

Novinar BBC je prispel v Černigiv, ko je tam potekalo čiščenje po smrtonosnem ruskem raketnem napadu. Gasilci, policija in vojaki so bili zbrani okoli poškodovanega gledališča, ki je ostalo brez strehe in oken. 

"Zdaj je ozračje srhljivo tiho. Edini zvok, ki ga je slišati, je škripanje stekla, ki ga čistijo z okrvavljenih ulic," poroča novinar BBC.

15.12 Geraščenko objavil video: "To je trenutek napada na Černigov"

Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve, je objavil videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje trenutek raketnega napada na središče Černigova.

Fotogalerija
1 / 3

14.35 Rusija naj bi preprečila več ukrajinskih napadov

Ruska vojska je danes poročala o uspehih proti ukrajinskim silam, potem ko je prav danes ruski predsednik Vladimir Putin na jugu države obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini. Ruske sile naj bi "eliminirale" 150 ukrajinskih vojakov, ki so skušali prečkati reko Dneper na območju pod rusko zasedbo. Prav tako naj bi odbili več napadov z droni.

Kot je danes sporočila ruska vojska, so "eliminirali" približno 150 ukrajinskih vojakov, ki so poskušali prečkati Dneper in priti na levi breg reke na ozemlje pod rusko zasedbo. To je sporočila dan po tistem, ko je Moskva priznala, da okoli reke delujejo "sabotažne" skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je danes sporočila tudi, da je preprečila napad z brezpilotnim letalnikom na Moskvo in okoliško regijo, ki naj bi ga izvedel Kijev. Kot so dodali, je zračna obramba zaznala brezpilotno letalo, ki je nato strmoglavilo na "zapuščenem območju blizu vasi Putilkovo", pri čemer ni povzročilo škode, poroča AFP.

Vojska je poročala tudi o napadu z dronom na vojaško letališče v regiji Novgorod na severozahodu Rusije, daleč stran od meje z Ukrajino. "Danes okoli 10. ure zjutraj po moskovskem času je kijevski režim izvedel teroristični napad z brezpilotnim letalom, podobnim helikopterju, na vojaško letališče v regiji Novgorod," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dron naj bi bil sestreljen z "lažjim orožjem".

Po napadu je na letališču izbruhnil požar, ki so ga gasilci hitro pogasili, je še sporočilo ministrstvo in dodalo, da pri tem ni bil nihče ranjen. Informacij o obsegu škode ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da se v Kijevu na ta poročila uradno niso odzvali.

V zadnjem času je prišlo do serije napadov z brezpilotnimi letalniki na rusko ozemlje, tudi zelo oddaljeno od mejnega območja z Ukrajino, ki je spomladi sprožila protiofenzivo za ponovno zavzetje svojih ozemelj iz ruskih rok.

13.33 V ruskem napadu na severu Ukrajine več mrtvih in ranjenih.

Ruski raketni napad na Černigiv je terjal najmanj sedem življenj, tudi šestletne deklice, 90 ljudi je ranjenih, je danes sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Med ranjenimi so tudi otroci, navedbe ministra povzema nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinske oblasti so pred tem poročale o najmanj petih mrtvih in 37 ranjenih.

Predsednik Zelenski pa je na Telegramu zapisal, da je raketa padla v središče mesta, kjer sta univerza in gledališče. "Navadna sobota, ki jo je Rusija spremenila v dan bolečine in izgube. Bili so mrtvi in ranjeni," je Zelenski zapisal v sporočilu, ki ga je pospremil s kratkim videoposnetkom. Ta prikazuje razbitine na pločniku v mestu in ruševine okoli velike zgradbe, okoli nje pa parkirane avtomobile, ki so bili delno uničeni.

Po besedah guvernerja regije Černigov Vjačeslava Čausa prve ugotovitve kažejo, da je mesto zadela balistična raketa. Prebivalce je pozval, naj za zdaj ostanejo v zakloniščih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Černigov leži približno 150 kilometrov severno od prestolnice Kijev in se je od začetka ruske invazije na Ukrajino v veliki meri izognil večjim napadom, medtem ko glavnina spopadov poteka na vzhodu in jugu države.

11.29 Zelenski nenapovedano obiskal Švedsko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal Švedsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na družbenih omrežjih je zapisal, da je skupaj z ženo Oleno prispel v skandinavsko državo na pogovore z vlado, političnimi strankami in švedsko kraljevo družino.

"Z Oleno sva prispela na Švedsko. Zahvaljujem se vsem Švedom, ki podpirajo Ukrajino," je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih. Povedal je, da se bo s švedskimi političnimi predstavniki pogovarjal o "partnerstvu, obrambnem sodelovanju, vključevanju v EU in skupni evroatlantski varnosti".

Do obiska ukrajinskega predsednika na Švedskem prihaja skoraj leto in pol po začetku ruske invazije na Ukrajino in v času, ko se Švedska trudi, da bi se uspešno pridružila Natu ter s tem sledila sosednji Finski, ki se je zavezništvu priključila julija.

Ob tem je prejšnji mesec na vrhu Nata v Vilni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan oznanil, da bo Turčija opustila svoje nasprotovanje vstopu Švedske v Nato in s tem prižgala zeleno luč pristopnim prizadevanjem Stockholma. Oblasti v Moskvi tej potezi Švedske nasprotujejo in menijo, da bi skandinavska država z vstopom v Nato ogrozila varnost Rusije.

10.22 Putin na jugu Rusije obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin se je davi v vojaškem štabu v mestu Rostov na Donu na jugu Rusije sestal z načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovim, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja. Ob tem je vodil tudi sestanek z več visokimi poveljniki ruskih oboroženih sil v Ukrajini.

"Vladimir Putin je obiskal sedež posebne vojaške operativne skupine v Rostovu na Donu," so sporočili iz Kremlja. "Predsednik države je prisluhnil poročilom načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova, poveljnikov in drugih visokih častnikov," so še zapisali.

V izjavi niso navedli podrobnosti o tem, kdaj je srečanje potekalo. Ruski državni mediji so sicer objavili posnetke, ki kažejo, da je bilo to ponoči. Tiskovna agencija RIA Novosti je objavila videoposnetek, na katerem Putin v temi stopi iz džipa, Gerasimov pa ga pozdravi s stiskom roke. Putin sicer redko potuje na območja, blizu katerih poteka ruska ofenziva v Ukrajini.

Rostov na Donu – mesto na jugu Rusije blizu meje z Ukrajino – je postalo operativno središče ruskih oboroženih sil v Ukrajini.

Junija je bilo tudi prizorišče oboroženega upora plačancev skupine Wagner, ki so za kratek čas zavzeli vojaški štab v Rostovu, nato pa upor ustavili. Gerasimov, ki ga je vodja skupine Jevgenij Prigožin želel odstaviti, se je od takrat redko pojavljal v javnosti.

9.01 Ukrajina naj bi sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov

"Ruske sile so napadle s severa z brezpilotnimi letalniki šahed-136/131 iranske izdelave. Skupno je bilo iz regije Kursk izstreljenih 17 brezpilotnih letalnikov, 15 smo jih sestrelili," so ukrajinske sile sporočile na Telegramu.

Ob tem niso sporočili, kaj se je zgodilo s preostalima dvema dronoma, dodali pa so, da je bila zračna obramba aktivirana v severnem, zahodnem in osrednjem delu države.

Državi okrepili napade z brezpilotnimi letalniki 

V zadnjem času sta tako Rusija kot Ukrajina okrepili napade z brezpilotnimi letalniki. Ruske sile obstreljujejo predvsem ukrajinsko infrastrukturo na jugu države, povezano z izvozom žita, potem ko je Moskva julija odstopila od dogovora o izvozu žita prek Črnega morja. Ukrajinske sile pa so večkrat usmerile napade z brezpilotnimi letalniki na rusko prestolnico.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v petek v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da vidi določen napredek pri zahodnih varnostnih jamstvih za Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dejal je, da se je 18 držav pridružilo izjavi skupine sedmih vodilnih industrijskih držav G7 o varnostnih jamstvih, podrobnosti pa ni navedel. Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je ob tem na kanalu Telegram sporočil, da pogovori o tem potekajo z ZDA in Veliko Britanijo.

Tako Zelenski kot Jermak sta v petek poudarila, da številni diplomati z vsega sveta delajo za to, da bi se začela mirovna pogajanja. Ukrajina njihov začetek sicer pogojuje s popolnim umikom ruskih vojakov, kar pa Rusija odločno zavrača.

Človekove pravice
Novice Rusija zaprla organizacijo za človekove pravice #video
Nicolas Sarkozy
Novice Sarkozy bi ukrajinski konflikt reševal z referendumi
Krimski most
Novice Ukrajinci razkrili, kako so uničili Krimski most #video
Ne spreglejte