Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2024,
11.56

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Vojna v Ukrajini

Sobota, 13. 4. 2024, 11.56

2 meseca

Ukrajina opozarja na močno poslabšanje razmer na vzhodni fronti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je danes povedal, da so se razmere na fronti na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh "zelo poslabšale". Po njegovih besedah so priča "znatni okrepitvi sovražnikove ofenzive po predsedniških volitvah v Rusiji".

Oleksandr Sirski, ki je položaj prevzel februarja, je povedal, da ima ruska stran premoč tako v orožju kot ljudeh, zato se odločajo "za krepitev najbolj problematičnih obrambnih območij z elektronskim bojevanjem in zračno obrambo".

Po ukrajinskih navedbah so razmere težke in napete predvsem na območju mesta Časiv Jar, ki naj bi ga ruske oborožene sile neprestano obstreljevale. Mesto leži 20 kilometrov zahodno od Bahmuta, ki ga je Moskva zavzela maja lani.

Ruske sile po besedah Sirskega nenehno napadajo ukrajinske položaje na vzhodni fronti. "Ponovno se je pojavilo vprašanje doseganja tehnične premoči nad sovražnikom z visokotehnološkim orožjem. Le tako bomo lahko premagali večjega sovražnika," je povedal.

"Druga resna zadeva je nujno izboljšanje kakovosti usposabljanja vojaškega osebja, predvsem pehotnih enot, da bodo čim bolje izkoristili vse zmogljivosti vojaške opreme in zahodnega orožja," je dodal.

Francoski obrambni minister Sebastien Lecornu je v petek povedal, da bodo na jugu Francije nudili osnovno urjenje ukrajinskim vojaškim pilotom, ki naj bi pilotirali ameriške bombnike F-16. Pri urjenju naj bi pomagale tudi druge države, med njimi Nizozemska, Danska in Romunija.

Generalna direktorica Mednarodne organizacije za migracije Amy Pope je medtem pozvala k povečanju humanitarne pomoči Ukrajini. Po njenih besedah so potrebe "zelo velike", saj več kot 14 milijonov Ukrajincev oz. okoli 40 odstotkov prebivalstva potrebuje pomoč.

Zaporožje, Ukrajina
Novice V ruskem napadu na Zaporožje trije mrtvi in več kot deset ranjenih
Napad z droni na Dnipro, Ukrajina
Novice Ruske rakete zadele vrtec in fakulteto: ranjenih najmanj 18 oseb, Zelenski obljubil povračilne ukrepe
Ne spreglejte