Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2023,
7.24

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Natisni članek

vojna invazija Rusija Ukrajina

Sreda, 18. 1. 2023, 7.24

3 mesece, 2 tedna

329. DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINO

Putin je prepričan, da je ruska zmaga v vojni v Ukrajini neizogibna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin je še vedno prepričan, da bo v vojni v Ukrajini, ki se je začela z rusko agresijo 24. februarja lani, na koncu zmagala Rusija. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je še vedno prepričan, da bo v vojni v Ukrajini, ki se je začela z rusko agresijo 24. februarja lani, na koncu zmagala Rusija.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izjavil, da ne dvomi, da bo Rusija zmagala v vojni v Ukrajini. Kot je dejal, bodo zmago zagotovili enotnost in solidarnost ruskega ljudstva, pogum in junaštvo ruskih vojakov ter ruska vojaška industrija. Kot je dejal, ruska podjetja proizvedejo približno toliko raket, kot vse države sveta skupaj, zato je zmaga "neizogibna".

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.05 Stoltenberg: Ukrajini bomo zagotovili težko orožje
18.30 Novo število mrtvih v helikopterski nesreči
16.40 Putin: Rusija bo zmagala v vojni v Ukrajini
15.40 Milanovićeve izjave dvigujejo prah na Hrvaškem
15.15 Premier Golob izrazil sožalje zaradi tragedije v Brovarih
15.00 Britansko obrambno ministrstvo o ruski zasedbi Soledarja
14.20 Nato: Putin se pripravlja na dolgo vojno
13.39 Putin bi lahko v prihodnjih dneh napovedal novo mobilizacijo rezervistov
12.47 Lavrov: ZDA pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji
12.15 Zelenski smrtonosno strmoglavljenje helikopterja označil za strašno tragedijo
11.33 Število žrtev strmoglavljenja helikopterja v Ukrajini naraslo na 18
10.52 Michel podprl pošiljanje tankov Ukrajini
10.17 V Ukrajini nesreča helikopterja, umrl tudi ukrajinski notranji minister
9.56 Putin namerava uzakoniti prekinitev pogodb s Svetom Evrope
7.47 Nemci pritiskajo na nevtralne Švicarje: To orožje pošljite v Ukrajino
7.41 "Rusi bodo do leta 2024 postali resna grožnja Natu"
7.25 Ukrajinci: Rusi so ugrabili najmanj 14 tisoč ukrajinskih otrok

20.05 Stoltenberg: Ukrajini bomo zagotovili težko orožje

Države članice zveze Nato bodo v petek na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v nemškem Ramsteinu zagotovile Ukrajini "težje in sodobnejše orožje", da se bo lažje borila proti ruski ofenzivi, je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu zagotovil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

"Glavno sporočilo srečanja bo večja podpora s težjim in sodobnejšim orožjem, ker gre za boj za naše vrednote," je dejal v švicarskem Davosu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je, da je "čas pomemben in da je nujno treba poslati več orožja Kijevu, ki si prizadeva potisniti ruske sile nazaj". Opozoril je, da je zelo nevarno podcenjevati Rusijo, saj ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje nove ofenzive in je že pokazal, da je pripravljen žrtvovati na tisoče mladih vojakov.

18.30 Novo število mrtvih v helikopterski nesreči

V današnjem strmoglavljenju helikopterja blizu vrtca v mestu Brovari 26 kilometrov severovzhodno od ukrajinske prestolnice Kijev je po najnovejših uradnih podatkih umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski ter njegov prvi namestnik in državni sekretar na notranjem ministrstvu. Umrl je tudi otrok. Civilna zaščita je pred tem sporočila, da je umrlo 18 ljudi, med njimi trije otroci, po koncu iskalne operacije pa so število popravili na najmanj 14, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.40 Putin: Rusija bo zmagala v vojni v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izjavil, da ne dvomi, da bo Rusija zmagala v vojni v Ukrajini. Kot je dejal, bodo zmago zagotovili enotnost in solidarnost ruskega ljudstva, pogum in junaštvo ruskih vojakov ter ruska vojaška industrija. "Imamo nekaj, na kar se lahko zanesemo," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je prepričanje v zmago v Ukrajini izrazil med obiskom ruskega podjetja za proizvodnjo raket Almaz-Antey v rodnem Sankt Peterburgu, kamor se je odpravil v luči 80. obletnice konca obleganja nekdanjega Leningrada.

Kot je dejal, ruska podjetja proizvedejo približno toliko raket, kot vse države sveta skupaj, zato je zmaga "neizogibna", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ruski predsednik je znova zagovarjal tudi cilje Moskve v Ukrajini. "Povsem upravičeno trdimo, da se borimo proti neonacizmu," je dejal in Kijev obtožil čaščenja ukrajinskega nacionalističnega voditelja Stepana Bandere. Dejal je tudi, da si Rusija že od leta 2014 prizadeva za mirno rešitev vojne v vzhodni Ukrajini, vendar to po njegovih besedah ni bilo mogoče, navaja dpa.

15.40 Milanovićeve izjave dvigujejo prah na Hrvaškem

Številni politiki na Hrvaškem so izrazili kritike na račun izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da Nato v Ukrajini vodi vojno proti Rusiji, potem ko je njegove besede za odkrite in poštene danes označil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poudarili so, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika večine Hrvatov, poročajo hrvaški mediji.

15.15 Premier Golob izrazil sožalje zaradi tragedije v Brovarih

Na strmoglavljenje helikopterja v bližini vrtca v mestu Brovari pri Kijevu, v katerem je umrlo najmanj 18 ljudi, vključno z ukrajinskim notranjim ministrom, se je odzval tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob. Sporočil je, da ga je tragedija v Brovarih močno pretresla, družinam žrtev, Zelenskemu in Šmihalu pa je izrazil sožalje, so njegovo izjavo navedli na vladnem profilu na Twitterju ter dodali, da Slovenija še naprej stoji ob strani Ukrajini in njenemu narodu.

15.00 Britansko obrambno ministrstvo o ruski zasedbi Soledarja

Pretekli teden je Rusija razglasila zmago v bitki za mesto Soledar v Donbasu, vendar so ukrajinske oblasti dejale, da boj za mesto še vedno poteka, piše BBC.

Po najnovejših obveščevalnih podatkih britanskega ministrstva za obrambo je zelo verjetno, da so ukrajinske sile v ponedeljek umaknile svoje enote iz mesta Soledar v Donbasu in da so ruske sile prevzele nadzor. Analiza britanskega ministrstva za obrambo kaže, da je napredovanje Rusije na območju Soledarja v veliki meri posledica delovanja Wagnerjevih sil in da je del operacije, katere končni cilj je zavzetje bližnjega mesta Bahmut.

14.20 Nato: Putin se pripravlja na dolgo vojno

Zveza Nato je prepričana, da se ruska invazija na Ukrajino ne bo končala kmalu in da se ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja na dolgo vojno, je danes ob začetku dvodnevnega zasedanja vojaškega odbora Nata dejal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana

Rusija je mobilizirala že več kot 200 tisoč rezervistov, okrepila svojo vojaško proizvodnjo in pridobiva dodatno orožje od avtoritarnih režimov, kot je Iran, je dejal Geoana. Ob tem je priznal, da bo letošnje leto težko, a bodo Ukrajino vseeno podpirali, dokler bo treba, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepričan je, da bodo članice za okrepitev zmogljivosti Nata morale povišati proračunske izdatke za obrambo, razširiti proizvodnjo orožja in streliva ter bolje izkoristiti nove tehnologije, kot je umetna inteligenca.

13.39 Putin bi lahko v prihodnjih dneh napovedal novo mobilizacijo rezervistov

Ruski predsednik Vladimir Putin bi lahko v prihodnjih dneh napovedal novo mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini, menijo strokovnjaki raziskovalnega Inštituta za preučevanje vojne (ISW). To bi se lahko zgodilo že danes v Sankt Peterburgu, kjer se je Putin udeležil slovesnosti ob prekinitvi obleganja nemške vojske januarja 1944.

Ukrajinske in zahodne obveščevalne službe so že večkrat opozorile na možnost nove mobilizacije sredi januarja, navajajo v ISW, ob sklicevanju na ruske blogerje pa so prav tako izjavili, da bi lahko Putin invazijo v Ukrajini uradno razglasil za vojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva sicer invazijo na Ukrajino še vedno označuje za posebno vojaško operacijo, uporaba izraza vojna pa je prepovedana v skladu z rusko kazensko zakonodajo.

V sklopu prve mobilizacije je Moskva lani vpoklicala 300 tisoč rezervistov, ruske oblasti pa so takrat poudarile, da bi v prihodnje morebitno dodatno povečanje ruskih enot temeljilo zgolj na prostovoljcih in profesionalnih vojakih, ne na mobilizaciji rezervistov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem v torek naznanil prestrukturiranje vojske, da bi lahko ugodil zahtevi Kremlja po povečanju števila ruskih vojakov. Putin je namreč tik pred novim letom napovedal, da se bo število ruskih vojakov v prihodnje povečalo za 350 tisoč, z 1,15 milijona na 1,5 milijona.

12.47 Lavrov: ZDA pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji

ZDA v Ukrajini pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji, je danes na letni novinarski konferenci v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Predloge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za mir je označil za absurdne in ponovil, da morajo vsakršni tovrstni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije.

"ZDA v Ukrajini bijejo vojno proti naši državi, da bi dokončno rešile rusko vprašanje," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril Lavrov in ponovil, da v Ukrajini ne bi smelo biti vojaških objektov, ki bi lahko predstavljali grožnjo Moskvi.

"Interesi, ki se nanašajo na ruski položaj v svetu, so povezani predvsem z našimi bližnjimi sosedi. Samoumevno je, da v Ukrajini in na drugih območjih, ki mejijo na Rusijo, ne sme biti vojaških objektov, ki bi neposredno ogrožali našo državo," je poudaril. Ob tem je posvaril, da bo Moskva v primeru vstopa Finske v zvezo Nato prisiljena sprejeti ustrezne povračilne ukrepe.

Predloge ukrajinskega predsednika za mir v Ukrajini je označil za absurdne in nesprejemljive. "O pogajanjih z Zelenskim sicer ne more biti govora, ker je zakonsko prepovedal pogajanja z rusko vlado," je dodal. Vseeno je zatrdil, da se je Moskva pripravljena pogajati z Zahodom, a da morajo takšni pogovori obravnavati širše varnostne pomisleke Rusije.

Dejanja ZDA med rusko invazijo je nato primerjal s tistimi Adolfa Hitlerja in Napoleona Bonaparteja, pri čemer je dejal, da si je Washington podredil vso Evropo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zahod je obtožil, da si prizadeva oslabiti odnose med Rusijo in Kitajsko ter razdreti Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean), znotraj katerega se napetosti po njegovem mnenju stopnjujejo. Hkrati je opozoril, da Zahod na vse mogoče načine poskuša zaustaviti nastanek večpolarnega sveta.

"Z zanesljivimi partnerji in prijateljskimi državami bomo gradili nove oblike sodelovanja, ki nam bodo koristile in na katere tisti, ki si prizadevajo podrediti ves svet, ne bodo mogli vplivati," je dodal.

12.15 Zelenski smrtonosno strmoglavljenje helikopterja označil za strašno tragedijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je današnje strmoglavljenje helikopterja v bližini vrtca v mestu Brovari pri Kijevu, v katerem je umrlo najmanj 18 ljudi, vključno z ukrajinskim notranjim ministrom, označil za strašno tragedijo. "Žalujemo z vami," pa je v odzivu na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Danes se je v Brovarih v kijevski regiji zgodila strašna tragedija. Helikopter SES (državne službe za ukrepanje ob nesrečah, op. p.) je strmoglavil, na kraju nesreče pa je izbruhnil požar. Bolečina je neizrekljiva," je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih.

"Naj vsi, ki jim je to črno jutro vzelo življenje, počivajo v miru," je dodal. Notranjega ministra Denisa Monastirskega, njegovega namestnika Jevgenija Jenina in državnega sekretarja Jurija Lubkoviča, ki so v strmoglavljenju umrli, je ob tem označil za prave ukrajinske domoljube, poroča britanski BBC.

11.33 Število žrtev strmoglavljenja helikopterja v Ukrajini naraslo na 18

V današnjem strmoglavljenju helikopterja v ukrajinskem mestu Brovari je po najnovejših podatkih umrlo najmanj 18 ljudi, med njimi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, njegov namestnik, državni sekretar in trije otroci. Poškodovanih je več kot 20 ljudi, vzrok strmoglavljenja pa za zdaj ni znan.

"Imamo informacije o 29 poškodovanih, med katerimi je 15 otrok. Zagotavljamo jim vso potrebno pomoč," je povedal načelnik policije Igor Klimenko.

Fotogalerija
1 / 10

10.52 Michel podprl pošiljanje tankov Ukrajini

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v današnji razpravi s poslanci Evropskega parlamenta podprl pošiljanje tankov Ukrajini. Ob tem je napovedal, da bodo voditelji držav članic EU na februarskem vrhu govorili o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, pri čemer se bodo osredotočili na državne pomoči, solidarnost in financiranje.

"Ukrajinci se upirajo in se bodo še naprej upirali, EU pa jih bo še naprej podpirala, dokler bo treba," je v parlamentu v Strasbourgu povedal Michel. "Nujno potrebujejo več opreme, osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini," je dejal v razpravi o sklepih decembrskega vrha EU, na katerem so voditelji članic govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

10.17 V Ukrajini nesreča helikopterja, umrl tudi ukrajinski notranji minister

"V mestu Brovari je helikopter padel v bližini vrtca in stanovanjske stavbe. V vrtcu so bili otroci in zaposleni. Nesreča je zahtevala žrtve," je na Telegramu sporočil Kuleba.

Policija je zatem sporočila, da je umrlo najmanj 16 ljudi, med njimi dva otroka. Po zadnjih neuradnih podatkih naj bi bilo mrtvih sicer najmanj 18. Med smrtnimi žrtvami so tudi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, njegov namestnik in še en visoki ukrajinski predstavnik, ki so bili na krovu helikopterja, so dodali.

Najmanj 29 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi tudi več otrok, poročajo ukrajinski viri na družbenem omrežju Twitter. Vse poškodovane so prepeljali v bolnišnice.

Preiskava dogodka še poteka.

Na kraju strmoglavljenja so reševalci, policija in gasilci. Otroke in zaposlene so po strmoglavljenju helikopterja evakuirali iz vrtca, je še povedal Kuleba.

Mesto Brovari z okoli sto tisoč prebivalci sicer leži na obrobju ukrajinske prestolnice Kijev.

9.56 Putin namerava uzakoniti prekinitev pogodb s Svetom Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek predstavil predlog zakona, s katerim bi Rusija lahko uzakonila prekinitev pogodb s Svetom Evrope. To med drugim zadeva evropsko konvencijo o človekovih pravicah, evropsko konvencijo o zatiranju terorizma in evropsko socialno listino.

Že prejšnji teden naj bi Putin ruski dumi predložil predlog zakona, s katerim je obsodil kazenskopravno konvencijo Sveta Evrope proti korupciji in naznanil, da se Moskva namerava odpovedati tudi polnopravnemu članstvu v Skupini držav za boj proti korupciji (Greco).

Rusija je bila 16. marca lani zaradi agresije na Ukrajino uradno izključena iz Sveta Evrope, katerega članica je bila od leta 1996. Septembra je nato za Rusijo uradno prenehala veljati evropska konvencija o človekovih pravicah, vendar pa na sodišču še vedno poteka več tisoč postopkov proti Rusiji, ki so bili vloženi še pred uradno izključitvijo iz Sveta Evrope.

V skladu s konvencijo je Rusija še vedno pogodbeno zavezana k izvrševanju teh razsodb. Ruske oblasti so sicer že sporočil, da jih ne bodo upoštevale.

7.47 Nemci pritiskajo na nevtralne Švicarje: To orožje pošljite v Ukrajino

"Izmenjala sva poglede obeh držav," je po srečanju s švicarskim kolegom Guyem Bernardom Parmelinijem dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck, poroča Frankfurt Allgemeine Zeitung. Ministra sta v Davosu v Švici med drugim razpravljala o donaciji orožja švicarskih podjetij Ukrajini.

Po srečanju je Habeck pred novinarji poudaril, da razume zavrnitev Švicarjev, ki so pogovore o pošiljanju orožja ustavili že pri poglavju o strelivu. "Sam prihajam iz politične stranke, ki močno verjame v pacifizem, vendar je treba v vsaki vojni narediti razliko med napadalci in branitelji. Zato bi bilo pravično in pošteno, da Švicarji pošljejo strelivo v Ukrajino," je še dejal Habeck.

7.41 "Rusi bodo do leta 2024 postali resna grožnja Natu"

Včeraj napovedane spremembe v ruski vojski, ki naj bi med drugim do leta 2026 imela več kot 1,5 milijona aktivnih pripadnikov, bodo Rusijo postavile ob bok zvezi Nato, so zapisali pri ameriškem Inštitutu za vojne študije.

Po mnenju analitikov inštituta so se Rusi sprememb lotili prepozno, da bi lahko že letos spremenili potek invazije na Ukrajino. Po mnenju Američanov ima zato Ukrajina, če ji bo Zahod še naprej pošiljal orožje, dobre možnosti v obrambi pred Rusi.

Vendar se bo vse spremenilo leta 2024, ko bo Rusija postala resna grožnja Natu. Seveda če bo ruska vojska uspešna pri izpeljavi reform, so še zapisali Američani.

7.25 Ukrajinci: Rusi so ugrabili najmanj 14 tisoč ukrajinskih otrok

"Ruski okupator je do danes ubil 456 otrok, 897 otrok pa je bilo v napadih ranjenih," je prek Telegrama sporočila svetovalka ukrajinskega predsednika Daria Herasimčuk. Po njenih besedah so Rusi tudi ugrabili 14 tisoč ukrajinskih otrok in jih odpeljali v svojo državo.

Ne spreglejte