Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
7.21

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,83
Moldavija Ukrajina Evropska unija

Natisni članek

Torek, 25. 6. 2024, 7.21

3 tedne, 4 dni

Ukrajina in Moldavija začenjata pogajanja o vstopu v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,83
Evropska unija, Evropska komisija | Kijev in Kišinjov sta prošnji za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, že junija istega leta so jima voditelji držav članic EU podelili status kandidatk, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njima. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset. | Foto Unsplash

Kijev in Kišinjov sta prošnji za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, že junija istega leta so jima voditelji držav članic EU podelili status kandidatk, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njima. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset.

Foto: Unsplash

Ukrajina in Moldavija bosta danes začeli pogajanja o vstopu v EU, ki lahko trajajo tudi več kot deset let. Pogajanja bosta začeli malo več kot dve leti po vložitvi prošenj teh dveh držav za članstvo, kar sta storili v dneh po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022.

EU bo danes popoldne na ločenih medvladnih konferencah z Ukrajino in Moldavijo, s čimer bodo pristopna pogajanja uradno začeli, pregledala pogajalska okvirja. Ukrajinsko delegacijo bo vodila podpredsednica vlade Olga Stefanišina, moldavsko pa premier Dorin Recean.

Okvirja opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. V vsakem od njiju je evropski pravni red razdeljen na 33 poglavij, ki so v skladu s pred nekaj leti spremenjeno širitveno metodologijo razdeljena v šest tematskih sklopov.

Ruska vojna

Kijev in Kišinjov sta prošnji za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, že junija istega leta so jima voditelji držav članic EU podelili status kandidatk, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njima. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset.

Medvladni konferenci bosta potekali ob robu zasedanja ministrov držav članic, pristojnih za zadeve EU. V ospredju zasedanja, ki se ga bo udeležil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin, bodo priprave na vrh voditeljev v četrtek in petek. Pričakujemo, da bodo ministri varnostni sporazum med EU in Ukrajino, ki bi ga lahko nato podpisali v prihodnjih dneh, potrdili.

Potekalo bo tudi zaslišanje Madžarske v okviru sedmega člena pogodbe EU, ki ga je proti njej zaradi domnevnih kršitev temeljnih vrednot EU leta 2018 sprožil Evropski parlament.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: Tudi Putin bo moral prej ko slej sesti za mizo
Pokrovsk, Ukrajina
Novice V novih ruskih napadih v Ukrajini več mrtvih in ranjenih
Nataša Pirc Musar
Novice Varnostni sporazum z Ukrajino še usklajujejo
Ne spreglejte