Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2022,
15.23

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

12

Natisni članek

ugibanja odstop papež Frančišek papež

Nedelja, 28. 8. 2022, 15.23

1 leto, 7 mesecev

Ugibanja, da papež Frančišek razmišlja o odstopu, se krepijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

12

Papež Frančišek | V mesto v Abrucih je sicer Frančišek pripotoval ob prazniku odpuščanja, več sto let stare tradicije, ki v ta del Italije privabi na tisoče romarjev. | Foto Reuters

V mesto v Abrucih je sicer Frančišek pripotoval ob prazniku odpuščanja, več sto let stare tradicije, ki v ta del Italije privabi na tisoče romarjev.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes obiskal mesto L'Aquila, ki ga je pred 13 leti opustošil eden najhujših potresov v zgodovini Italije. V L'Aquili je med drugim obiskal grob enega svojih predhodnikov, Celestina V., ki je leta 1294 kot prvi papež sam odstopil s tega položaja. Obisk še krepi ugibanja, da o odstopu razmišlja tudi 85-letni Frančišek.

Papež je v L'Aquilo danes prispel s helikopterjem. Ob prihodu so ga pozdravili svojci žrtev potresa leta 2009, ki je terjal več kot 300 življenj. Nato je v vozičku obiskal tamkajšnjo katedralo, ki je bila v potresu močno poškodovana in ostaja zaprta. Mašo je zato daroval na trgu Duomo pred baziliko, v kateri se nahajajo tudi posmrtni ostanki Celestina V., poročajo tuje tiskovne agencije.

papež Frančišek
Novice Bo papež Frančišek odstopil?

Odločitev Celestina V. označil za veliko moč

Ta je leta 1294 postal prvi papež, ki je prostovoljno odstopil in se po vsega petih mesecih na čelu Cerkve vrnil v življenje puščavnika. Frančišek je to njegovo odločitev danes označil kot veliko moč, ki izvira iz ponižnosti. "V očeh ljudi so ponižni razumljeni kot šibki in poraženci, a v resnici so prav oni zmagovalci, saj so edini, ki se popolnoma zanesejo na Gospoda in poznajo njegovo voljo," je dejal pred več tisoč verniki.

V mesto v Abrucih je sicer Frančišek pripotoval ob prazniku odpuščanja, več sto let stare tradicije, ki v ta del Italije privabi na tisoče romarjev. V maši se je med drugim znova zavzel za mir v Ukrajini in na drugih konfliktnih območjih po svetu. Spomnil je tudi na katastrofalne poplave v Pakistanu in pozval k "široki in velikodušni" mednarodni solidarnosti s prizadetimi. Ob tem je pohvalil prebivalce L'Aquile za trdoživost in dostojanstvo, ki so ga pokazali, ko so bili sami tarča katastrofe in so morali obnoviti svoje hiše, šole in cerkve.

Tudi Benedikt XVI. naj bi odstop naznanil z obiskom v L'Aquilli

Na grobu Celestina V. je sicer leta 2013 molil tudi Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. Ko je nato štiri leta kasneje odstopil, so mnogi ugibali, da je ta svoj korak po tihem napovedal že z obiskom v L'Aquili.

V Vatikanu se bo v ponedeljek začelo dvodnevno srečanje kardinalskega zbora, ki bo po napovedih namenjeno novi apostolski konstituciji rimske kurije Praedicate Evangelium. A v cerkvenih krogih in med poznavalci Katoliške cerkve krožijo ugibanja, da bi bilo srečanje lahko povezano tudi z umikom Frančiška z vrha Cerkve. Da se ta zaradi slabega zdravja želi upokojiti, ni skrivnost. Večina se sicer strinja, da najverjetneje ne bo odstopil zelo kmalu, saj ima v načrtu še nekaj obiskov po svetu, poleg tega bi z odstopom ustavil svoj proces reforme Cerkve.

Če bo odstopil, sledi sklic konklave vseh kardinalov, mlajših od 80 let

Če bo Frančišek dejansko odstopil, bodo sklicali konklave vseh kardinalov, mlajših od 80 let, na katerem bodo izvolili novega papeža. Med 132 kardinali elektorji jih je okoli 90 imenoval Frančišek, kar pa še ni zagotovilo za to, da bo novi papež izbral enako pot vodenja Cerkve.

Ravno v soboto je sicer Frančišek umestil 20 novih kardinalov, med katerimi je 16 elektorjev. Novi kardinali prihajajo z vsega sveta, med njimi so tudi takšni, ki so znani po naprednih stališčih in pastoralnem delu.

Papež Urbi et Orbi božič Vatikan
Novice Papež Frančišek umestil 20 novih kardinalov
Papež Urbi et Orbi božič Vatikan
Novice Papež se je opravičil in pozval katolike k spoštovanju različnih kultur #video
Ne spreglejte