Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2019,
14.36

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Evropska unija Evropski parlament Ursula von der Leyen

Četrtek, 4. 7. 2019, 14.36

4 leta, 9 mesecev

Tusk: Odločitev o izbiri kandidatov za najvišje položaje v EU je bila demokratična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ursula von der Leyen in Angela Merkel | Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen in nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto Reuters

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen in nemška kanclerka Angela Merkel.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Strasbourgu evropske poslance, ki bodo sredi julija glasovali o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozval, naj podprejo njeno imenovanje. Odločitev evropskih voditeljev o vodilnih položajih v EU je bila demokratična, je poudaril.

Ursula von der Leyen
Novice Evropski voditelji dosegli kompromis: za vodenje Evropske komisije predlagali Nemko #video

O imenovanju Ursule von der Leyen bo Evropski parlament glasoval že čez slaba dva tedna, za izvolitev pa kandidatka potrebuje absolutno večino. Kompromisni dogovor evropskih voditeljev o zasedbi ključnih položajev v institucijah EU pa je v parlamentu deležen ostrih kritik v političnih skupinah socialdemokratov (S&D) in Zelenih/EFA. "Odločitve nam je uspelo sprejeti pravočasno, bistveno hitreje kot pred petimi leti, in mislim, da je izbira dobra," je poudaril Donald Tusk.

 Voditelji EU so v torek poleg von der Leynove izbrali Belgijca Charlesa Michela za predsednika Evropskega sveta, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije pa Španca Josepa Borrella. Tusk je danes izrazil upanje, da bo imenovanje dveh žensk na najvišje položaje v EU navdihnilo Evropski parlament pri njegovi odločitvi.

Pozitivna sprememba pri imenovanju

Prvič doslej namreč Evropski svet predlaga dve ženski in dva moška na vodilne položaje, kar je po njegovem mnenju pozitivna sprememba: "Evropa ne le, da govori o pomenu žensk, ampak dejansko izbira ženske za ključne položaje."

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil upanje, da bo imenovanje dveh žensk na najvišje položaje v EU navdihnilo Evropski parlament pri njegovi odločitvi. | Foto: Reuters Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil upanje, da bo imenovanje dveh žensk na najvišje položaje v EU navdihnilo Evropski parlament pri njegovi odločitvi. Foto: Reuters Zavzel se je za dobro sodelovanje med parlamentom in Evropskim svetom ter se odzval na kritike in opozorila evropskih poslancev, da evropske vlade parlamentu z dogovarjanjem za zaprtimi vrati ne morejo narekovati odločitev. "Le z dobrim sodelovanjem in spoštovanjem lahko gradimo zaupanje in Evropo spreminjamo na bolje," je dejal.

Nekaterim resnično evropsko demokracijo predstavlja Evropski parlament zaradi svojih neposredno izvoljenih poslancev, za druge je to Evropski svet, je dejal in ocenil, da so spori nesmiselni, saj sta obe instituciji demokratični.

Kot je dejal, je bil v postopku pogajanj v tesnem stiku z Zelenimi, v kadrovskem dogovoru pa sicer ni nobenega njihovega predstavnika. Prepričan pa je, da njihova vključenost v organe odločanja koristi Evropi, in izrazil upanje, da bo tudi kandidatka za predsednico Evropske komisije prisluhnila temu njegovemu pozivu.

V iskanju podpore se je Ursula von der Leyen v sredo v Evropskem parlamentu sešla z nekaterimi političnimi skupinami in tudi z novim predsednikom parlamenta, Italijanom Davidom Sassolijem (S&D). 

Ursula von der Leyen
Novice Kdo je izbranka Angele Merkel, ki se ji obeta vodenje Evrope? #video

Von der Leynova na obisku v Bruslju

Danes pa se nemška kandidatka za predsednico komisije mudi na prvem obisku v Bruslju, kjer se je sestala s Tuskom in s sedanjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Juncker je von der Leynovo v prostorih komisije sprejel z objemom in poljubi. "Počaščen sem, da sem lahko danes Ursulo von der Leyen z odprtimi rokami sprejel na Evropski komisiji. Je prava Evropejka, sva na isti valovni dolžini, kar se tiče obrambe interesov EU," je po začetku srečanja zapisal na Twitterju.

Nemška ministrica za obrambo Ursula von der Leyen je kandidatka za novo predsednico Evropske komisije. | Foto: Reuters Nemška ministrica za obrambo Ursula von der Leyen je kandidatka za novo predsednico Evropske komisije. Foto: Reuters "Veselim se sodelovanja z vami. Želim vam vse najboljše v Evropskem parlamentu," je dodal. Tiskovni predstavnik predsednika komisije Margaritis Schinas je po srečanju povedal, da je bilo to prijateljsko. Poznata se že dolgo, je pojasnil, ni pa povedal, ali je Juncker von der Leynovi svetoval, kako naj na glasovanju v Evropskem parlamentu, ki bo predvidoma 16. julija, osvoji potrebno absolutno večino glasov.

Popoldne se je sestala še s Tuskom, ki jo je na Twitterju označil za "izjemno kandidatko za predsednico komisije, prijateljico Srednje in Vzhodne Evrope, zavezano vladavini prava in z vizijo za ohranitev enotne EU".

Evropski parlament
Novice Predsednik Evropskega parlamenta postal Italijan David Sassoli

Weber po dogovoru v Bruslju kritičen do Macrona in Orbana

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah Manfred Weber je medtem v pogovoru za nemški tabloid Bild za svoj neuspeh pri iskanju podpore za prihodnjega šefa Evropske komisije okrivil francoskega predsednika Emmanuela Macrona in madžarskega premierja Viktorja Orbana. "Bili so pogovori za zaprtimi vrati in zasedanja pozno v noč, v katerih je prevladala os Macron–Orban in sistem spitzenkandidatov je propadel. Močne sile niso želel sprejeti rezultata volitev," je dodal Weber.

"To ni Evropa, ki si jo želim in še naprej se bom boril za demokratizacijo EU," je dodal Weber. Poudaril je, da je Macron, čeprav je med volilno kampanjo napadal madžarskega voditelja, nenadoma začel sodelovati z njim. S tem sta po oceni Webra oba škodovala demokratični Evropi.

Macron je bil eden od največjih kritikov Webra, ki po njegovem prepričanju nima dovolj izkušenj in kredibilnosti, da bi vodil Evropsko komisijo. Weber, ki se je v torek odrekel mandatu vodilnega kandidata, je Macronovo kritiko označil za absurdno. Kot je ocenil, se mu je Orban na drugi strani maščeval zaradi kritike, da Budimpešta omejuje temeljne evropske vrednote. EPP je že pred volitvami zamrznila članstvo Fideszu zaradi Orbanovih napadov na EU in njene institucije ter nespoštovanja vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin na Madžarskem.

Ne spreglejte