Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
12.36

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

5

Natisni članek

Evropski parlament predsednik Evropska unija Angela Merkel

Torek, 2. 7. 2019, 12.36

4 leta, 9 mesecev

Evropski voditelji dosegli kompromis: za vodenje Evropske komisije predlagali Nemko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

5

Ursula von der Leyen | Bo predsednica komisije postala zdajšnja nemška ministrica za obrambo? | Foto Reuters

Bo predsednica komisije postala zdajšnja nemška ministrica za obrambo?

Foto: Reuters

Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.

Ursula von der Leyen
Novice Kdo je Šarcu pomagal ustaviti Plenkovića #analiza

Voditelji za ključni položaj v evropski kadrovski sestavljanki, predsedniški položaj v Evropski komisiji, predlagajo nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen, ki pa za izvolitev potrebuje še absolutno večino v Evropskem parlamentu, kjer temu predlogu močno nasprotujejo socialisti.

Če bo von der Leynova potrjena, bo sploh prva ženska na tem položaju in druga Nemka. Prvi predsednik komisije je bil namreč Nemec Walter Hallstein.

Ključni položaj naj bi tako vendarle pripadel desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), relativni zmagovalki evropskih volitev.

Tuska bo nadomestil Belgijec

Donald Tusk | Foto: Reuters Foto: Reuters Za svojega predsednika, naslednika Poljaka Donalda Tuska, so voditelji izbrali belgijskega premierja, liberalca Charlesa Michela, ki bo že drugi Belgijec na tem položaju. Sploh prvi predsednik Evropskega sveta je bil namreč Belgijec Herman Van Rompuy.

Za predsednico Evropske centralne banke (ECB) so imenovali izvršno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Francozinjo Christine Lagarde, ki bo nasledila Italijana Maria Draghija.

Za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa so imenovali španskega zunanjega ministra, socialista Josepa Borrella, ki bo nasledil Italijanko Federico Mogherini.

Postopki imenovanja so sicer v vseh primerih različni.

Evropski parlament bo v sredo sam izbral svojega predsednika. Po scenariju, ki je v Bruslju neuradno krožil, naj bi si mandat delila Bolgar Sergej Stanišev in Nemec Manfred Weber ali pa naj bi Stanišev dobil ves petletni mandat.

Šarec: Če Evropski parlament ne bi podprl von der Leynove, bi bilo to slabo znamenje

Premier Marjan Šarec ocenjuje kompromis o vodilnih položajih na vrhu EU kot dober in upa, da bo kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen dobila podporo tudi v Evropskem parlamentu, saj bi bil drugačen razplet slabo znamenje. Premier sicer ocenjuje, da ne bo šlo brez zapletov.

marjan šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters

"To je kompromisni predlog, ki je bil dosežen po relativno dolgih pogajanjih. Če želiš nekaj sprejeti s konsenzom in pokazati, da je Evropski svet enoten, je nujno skleniti tudi kompromis, za moje pojme je to dobro," je komentiral izid maratonskih pogajanj.

O slovenski komisarski kandidatki ali kandidatu premier niti danes še ni želel podrobno govoriti. Dejal je le, da bodo postopek opravili ob pravem času. Na vprašanje, kdaj bo to, je odgovoril le: "Pravočasno."

Socialdemokrati v Evropskem parlamentu: Dogovor vrha "globoko razočaranje"

Voditeljica druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, socialdemokratov (S&D), Iratxe Garcia je kompromisni dogovor o zasedbi ključnih položajev v EU označila za "globoko razočaranje". Nesprejemljiv je tudi za Zelene/EFA, ki poudarjajo, da "trdno stojijo" za svojo kandidatko za predsednico Evropskega parlamenta, Ska Keller.

"Naša skupina je ostala trdno v obrambi evropske demokracije in koncepta spitzenkandidatov in ne želimo, da ta umre," je poudarila Garcia.

Kdo je Ursula von der Leyen?

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters Dolgoletna nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen bo, če jo bo potrdil Evropski parlament, kot prva ženska prevzela vodenje Evropske komisije in se tako vrnila v svoje rojstno mesto Bruselj. Konservativna političarka iz vrst CDU je bila edina članica vseh štirih vlad kanclerke Angele Merkel, do nje pa so kritični nemški socialdemokrati.

Mati sedmih otrok velja za bližnjo zaupnico nemške kanclerke in v preteklosti je veljala tudi za njeno možno naslednico, omenjali pa so celo kot možno naslednico Jensa Stoltenberga na čelu zveze Nato.

Leta 2013 postala prva nemška obrambna ministrica

Leta 2013 je kot prva ženska prevzela nemško obrambno ministrstvo, na katerem bi se, če bi mandat izpeljala do konca, obdržala rekordnih osem let. Ves čas se je zavzemala za reformiranje nemške vojske, ki se je soočala s številnimi težavami in kritikami zaradi financiranja in zastarele opreme.

Kot obrambna ministrica je 60-letnica igrala tudi zelo pomembno vlogo pri razvoju evropske obrambne strukture Pesco, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Andrej Plenković
Novice Z igricami v škodo Slovenije bi rad Plenkovića spravil na čelo Evropske komisije

Merklova edina, ki ni glasovala

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes na Evropskem svetu pri glasovanju o dogovoru o zasedbi ključnih položajev v EU vzdržala, čeprav so voditelji za predsednico Evropske komisije predlagali njeno tesno sodelavko, nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen. Pojasnila je, da je to storila zaradi zavez v nemški koalicijski pogodbi.

Ta namreč predvideva, da se mora vlada vzdržati, če se eden od koalicijskih partnerjev s predlogom ne strinja. Nemški socialdemokrati (SPD), ki skupaj s krščanskimi demokrati tvorijo nemško vladno koalicijo, namreč predloga o imenovanju von der Leynove ne podpirajo.

Merklova je bila sicer po neuradnih informacijah edina, ki se je pri glasovanju o kadrovskem svežnju danes vzdržala, vsi drugi voditelji so ga podprli.

Evropski voditelje še pred zasedanjem o delitvi visokih evropskih položajev:

Angela Merkel
Novice Merklova se je spet borila s tresavico #video
Ne spreglejte