SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turško gospodarstvo prvič po letu 2009 v recesiji

0,07

termometer

turčija | V celotnem lanskem letu je Turčija zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 7,4-odstotne v letu 2017. | Foto: Instagram
V celotnem lanskem letu je Turčija zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 7,4-odstotne v letu 2017. Foto: Instagram

Turško gospodarstvo je zdrsnilo v recesijo, prvo po letu 2009, kažejo danes objavljeni podatki. V zadnjih treh mesecih lanskega leta se je bruto domači proizvod (BDP) glede na trimesečje poprej skrčil za 2,4 odstotka, kar pomeni drugo zaporedno negativno četrtletje.

Turško gospodarstvo se je v tretjem in četrtem četrtletju lani skrčilo. Dve zaporedni četrtletni krčenji tehnično gledano pomenita, da je država v recesiji.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 se je ob koncu lanskega leta turški BDP skrčil za tri odstotke.

V celotnem lanskem letu je Turčija zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 7,4-odstotne v letu 2017.

Banka Slovenije Posel danes Banka Slovenije: Upočasnitev rasti konec lanskega leta manjša kot v območju evra

Visoka ostaja tudi inflacija

Ohlajanje gospodarstva v kombinaciji s krizo turške lire v lanskem letu sta občutljivi vprašanji za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki bosta 31. marca skušali prepričati volivce na lokalnih volitvah v državi.

Visoka ostaja tudi inflacija, kažejo podatki statističnega urada. Oktobra lani je dosegla vrh pri 25,24 odstotka, preden je zdrsnila in februarja dosegla 20 odstotkov. Še posebej močno so se zvišale cene hrane.

Italija. Recesija. Denar. Kriza. Novice Druga največja trgovinska partnerica Slovenije zašla v recesijo Johannesburg, Južna Afrika Posel danes Republika Južna Afrika zdrsnila v recesijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin