Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
18.54

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Turčija teroristični napad

Sreda, 25. 7. 2018, 18.54

5 let, 8 mesecev

Turški parlament sprejel protiteroristični zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Recep Tayyip Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški parlament je danes sprejel protiteroristični zakon, s katerim oblasti ohranjajo del pooblastil iz obdobja izrednih razmer, ki so jih po dveh letih odpravili minuli teden. Med drugim oblastem podeljuje večja pooblastila pri pridržanju osumljencev in vzpostavljanju javnega reda.

Zakon, ki ga je vložila vladajoča konservativna stranka AKP, je podprla večina poslancev. Veljal bo tri leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stranka je zakon upravičevala kot nujnega, da ne bi upočasnili boja proti terorističnim skupinam po odpravi izrednih razmer.

Erdogan že sedemkrat podaljšal izredne razmere

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izredne razmere uvedel po poskusu državnega udara julija 2016 in jih podaljšal sedemkrat. Odpravili so jih minuli teden, 19. julija. V dveh letih so zaradi suma povezav z državnim udarom ali terorizmom zaprli okoli 80 tisoč ljudi, več kot 150 tisoč javnih uslužbencev pa je izgubilo službe.

Zakon, ki ga mora podpisati še Erdogan, omejuje tudi pravico do zborovanj, saj določa, da se morajo protesti in protestni pohodi na prostem - razen ob posebnem dovoljenju - končati pred sončnim zahodom, v prostorih pa lahko trajajo do polnoči. | Foto: Reuters Zakon, ki ga mora podpisati še Erdogan, omejuje tudi pravico do zborovanj, saj določa, da se morajo protesti in protestni pohodi na prostem - razen ob posebnem dovoljenju - končati pred sončnim zahodom, v prostorih pa lahko trajajo do polnoči. Foto: Reuters

Ob pučistih in njihovih domnevnih simpatizerjih so bile tarče tudi prokurdska opozicija, ki so jo obtoževali terorizma, do oblasti kritični mediji in nevladne organizacije.

Borci za človekove pravice in opozicija opozarjajo, da pomeni novi zakon formalizacijo izrednih razmer pod drugim imenom. Human Rights Watch je opozoril, da ohranja številna pooblastila predsednika in vlade iz izrednih razmer.

V skladu z novim zakonom bodo oblasti lahko zaradi varnosti nadzirale, kdo lahko vstopa iz izstopa s kakega območja 15 dni, osumljence pa bo policija brez obtožnice lahko pridržala od 48 ur do štirih dni v primeru več kršitev. Obdobje pridržanja lahko ob posebnih okoliščinah podaljšajo do 12 dni, kar je več kot v času izrednih razmer.

Turške oblasti se spopadajo s terorističnimi grožnjami

Oblasti bodo lahko še naprej odstavljale javne uslužbence, povezane s "terorističnimi skupinami". Tisti, ki so bili v času izrednih razmer imenovani na čelo podjetij, ki so jih sumili povezav s teroristi, pa bodo na položajih lahko ostali še tri leta.

Erdogan
Novice Erdogan je prisegel kot predsednik Turčije

Pred glasovanjem v parlamentu je sicer notranje ministrstvo danes umaknilo preklic potnih listov več kot 155 tisoč ljudem, ki so jim jih v obdobju izrednih razmer odvzeli, ker so bili poročeni z osumljenci.

Recep Tayyip Erdogan
Novice "Sultan" Erdogan bo še naprej krepil vpliv na Balkanu

Turške oblasti stalno poudarjajo, da se država spopada z več terorističnimi grožnjami, od Islamske države do kurdskih upornikov in gibanja pod vodstvom v ZDA živečem klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara krivi za poskus državnega udara.

Erdogan
Novice Erdoganu se nasmiha zmaga, večina v parlamentu pod vprašanjem
Erdogan
Novice Erdoganu več kot polovica vseh glasov. Opozicija opozarja na nepravilnosti.
Ne spreglejte