Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
8.12

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

Natisni članek

volitve Turčija Recep Tayyip Erdogan

Nedelja, 24. 6. 2018, 8.12

5 let, 10 mesecev

Erdoganu se nasmiha zmaga, večina v parlamentu pod vprašanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Delni rezultati današnjih parlamentarnih in predsedniških volitev v Turčiji kažejo, da se zmaga nasmiha dosedanjemu predsedniku Erdoganu in njegovi Stranki za pravičnost in razvoj (AKP). Opozicija sicer opozarja na domnevne manipulacije ter nepravilnostih na voliščih in pri štetju glasov.

V boju za predsedniški položaj, ki bo po novem vključeval dodatna pooblastila, drugi krog volitev v Turčiji morda ne bo potreben. Po 87,2 odstotka preštetih glasov je po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu v vodstvu Recep Tayyip Erdogan. Za aktualnega predsednika je glasovalo 53,7 odstotka volivcev.

Erdogan že razglasil svojo zmago

Njegov najbližji zasledovalec Muharrem Ince iz opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) je po delnih rezultatih prejel 30,2 odstotka glasov.

Erdogan je po poročanju Sky News že razglasil svojo zmago, hkrati pa je izjavil, da je njegovo politično zavezništvo v parlamentu dobilo absolutno večino. Dokončni volilni izidi sicer še niso znani.

Volitve v Turčiji
Novice Erdogan v škripcih, opozicija na volitvah stavi na Inceja

Ince opozarja na manipulacije in nepravilnosti

Tako CHP kot tudi prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) tiskovni agenciji Anadolu, sicer edinemu uradnemu viru delnih volilnih rezultatov, očitata manipulacijo. CHP je poudarila, da bi po njihovem štetju Ince moral imeti okoli 40-odstotno podporo in da se obeta drugi krog predsedniških volitev.

"Agencija Anadolu izvaja manipulacijo. Naše predstavnike na voliščih pozivam, naj ne popustijo in naj ne zapustijo glasovalnih skrinjic," je na Twitterju zapisal Ince. CHP je podpornike pozvala, naj gredo pred prostore okrajnih volilnih odborov in v Ankari vztrajajo do zgodnjega jutra.

Opozicija opozarja, da naj bi na voliščih in pri štetju glasov prišlo do nepravilnosti. | Foto: Reuters Opozicija opozarja, da naj bi na voliščih in pri štetju glasov prišlo do nepravilnosti. Foto: Reuters

Podoben poziv je na Twitterju svojim volivcem namenila tudi stranka HDP, ki prav tako odločno nasprotuje Erdoganu. Njen predsedniški kandidat Selahattin Demirtas je kampanjo vodil iz zapora, kjer od novembra 2016 zaradi obtožb terorizma čaka na sojenje. "Ne zapustimo glasovalnih skrinjic, branimo svoje glasove do zadnjega trenutka," je stranka sporočila svojim privržencem.

Turški predsednik
Novice Erdogan namerava po volitvah poslati sirske begunce v domovino

Erdoganova koalicija bi lahko v parlamentu izgubila večino

V skladu z aprila lani sprejetimi ustavnimi spremembami so predsedniške in parlamentarne volitve danes prvič potekale na isti dan, po volitvah pa bodo v državi namesto sedanjega parlamentarnega uvedli predsedniški sistem. Z njim bo novi predsednik dobil več pristojnosti, odpravili pa bodo položaj premierja.

Na parlamentarnih volitvah so do zdaj prešteli okoli 83 odstotkov glasov. Po delnih izidih je v vodstvu Erdoganova AKP s 43,4 odstotka podpore. Volilna udeležba je bila po navedbah agencije Anadolu 87,5-odstotna. Trenutni izidi kažejo, da je 10-odstotni volilni prag prestopila tudi HDP, kar bi lahko pomenilo, da Erdogan s svojimi zavezniki v parlamentu ne bo imel večine.

Stranka CHP je sicer že čez dan izrazila zaskrbljenost zaradi poročil o nepravilnostih na volitvah na nemirnem jugovzhodu države. Med drugim naj bi goljufali z glasovi, na ulicah pa naj bi volivce zastraševali oboroženi neznanci. Volitve so spremljali opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so pod lupo vzeli tudi štetje glasov.

Ne spreglejte