Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2013,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja Fidel Castro

Sobota, 6. 4. 2013, 11.19

8 let

Tuja veleposlaništva ostajajo v Severni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kubanski revolucionarni voditelj Fidel Castro je zaveznico Severno Korejo pozval, naj se izogne vojni. "Če tam izbruhne vojna, bi to povzročilo le grozljiv pokol ljudi," je dejal.

Fidel Castro se je na trenutne razmere na Korejskem polotoku odzval v kolumni v kubanskem časniku Granma. Severno Korejo je, potem ko je "pokazala svoje tehnične in znanstvene dosežke", spomnil na njene "dolžnosti do držav, ki so njene velike prijateljice". Rešitev je v rokah Bele hiše Morebitni spopad med državami je Castro označil za popolnoma absurden. "Če tam izbruhne vojna, bi to povzročilo le grozljiv pokol ljudi tako v Severni kot v Južni Koreji, od tega pa niti ena niti druga stran ne bi imeli koristi," je zapisal Castro ter dodal, da je to največja in najresnejša grožnja z jedrsko vojno vse od kubanske krize leta 1962. Tudi ZDA je opomnil na njihovo dolžnost, da se izognejo spopadom. Ob tem je dejal, da je rešitev za to, da se prepreči vojna, v rokah Bele hiše in ameriškega naroda. "Če bo izbruhnila vojna, bo Barack Obama postal najzlobnejši človek v zgodovini države," je prepričan. Na vzhodni obali dve raketi srednjega dosega Pjongjang je namreč v zadnjih tednih izrekel številne grožnje z vojno in jedrskim orožjem ter naredil več korakov, ki so na območju občutno zaostrili razmere. Med drugim je na vzhodno obalo namestil dve raketi srednjega dosega. Šlo naj bi za še nepreizkušene rakete musudan, ki naj bi imele doseg od 3.000 do 4.000 kilometrov. S tem bi Severna Koreja lahko dosegla katerokoli točko Južne Koreje in Japonske, najverjetneje pa tudi ameriško vojaško oporišče na tihomorskem otoku Guam.

ZDA nad izstrelitvijo ne bi bile presenečene Bela hiša je medtem sporočila, da ZDA "ne bi bile presenečene" nad izstrelitvijo raket, ki jih je Severna Koreja namestila vzdolž svoje vzhodne obale.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je sporočil, da bi izstrelitev raket povsem ustrezala "nekoristni in nekonstruktivni retoriki ter dejanjem" režima v Pjongjangu. Znova je pozval Severno Korejo, naj opusti provokacije.

Izstrelitev raket brez opozorila? Eden izmed predstavnikov južnokorejskih oblasti je medtem presodil, da "Sever očitno namerava izstreliti rakete brez predhodnega opozorila". Neuradno naj bi se to zgodilo 15. aprila, ko se je rodil ustanovitelj severnokorejskega režima Kim Il Sung.

Po obvestilu severnokorejskih oblasti, da po 10. aprilu tujim veleposlaništvom ne morejo zagotoviti varnosti v svoji prestolnici Pjongjang, tuji diplomati še razmišljajo o odhodu iz države. Združeni narodi so sporočili, da bo njihovo osebje ostalo v Severni Koreji.

Ne spreglejte