Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
11.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policist Hrvaška Slovenija policija

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 11.31

7 let, 12 mesecev

Tudi letos bosta slovenska policista skrbela za red na hrvaški obali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi med letošnjo osrednjo turistično sezono ob hrvaški obali bosta skupaj s hrvaškimi policisti patruljirala tudi dva njihova kolega iz Slovenije.

Do 16. avgusta bosta pomagala hrvaški policiji pri opravljanju nalog v primerih, ko so vpleteni slovenski državljani. Sodelovanje med turistično sezono, ki sta ga policiji začeli leta 2011, se je potrdilo za uspešno in dobro sprejeto, so na slovenski policiji poudarili pred odhodom kolegov na hrvaško obalo.

Pogoste kršitve prometnih predpisov Na počitnice na hrvaški Jadran se praviloma odpravi več kot milijon slovenskih turistov, nekateri pa imajo opravka tudi s policijo. Najbolj pogosto zaradi kršitve prometnih predpisov ter kaljenja javnega reda in miru. Neuradne statistike kažejo, da nekaj deset slovenskih turistov vsako poletje konča tudi v priporu.

Kot so pojasnili v Ljubljani, so postopki s slovenskimi državljani hitrejši ob navzočnosti slovenskih policistov, predvsem zaradi komunikacije v slovenskem jeziku. Poleg tega se slovenski državljani v postopkih počutijo varneje ob prisotnosti slovenskega policista. Kot izredno dobro se je izkazalo še sodelovanje pri izmenjavi operativnih informacij, so dodali.

Ni znano, koliko slovenski državljani kršijo pravila hrvaškega pravnega reda, neuradni podatki pa kažejo, da hrvaška policija vsako poletje pripre približno 40 slovenskih turistov. Največkrat gre za kršitve prometnih predpisov ter javnega reda in miru.

Delovala bosta na območju južnega Primorja in severne Dalmacije Slovenska policista bosta hrvaškim kolegom pomagala na območju južnega Primorja in severne Dalmacije, za kateri sta pristojni liško-senjske in šibeniško-kninske policijske uprave. Eden bo v policijski postaji Novalja na otoku Pag, drugi pa v Vodicah pri Šibeniku. Slovenski državljani se lahko na policista obrnejo preko posamezne policijske postave ali slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

Oba slovenska policista sta sicer vodji policijskega okoliša, prvi na policijski postaji Maribor, drugi v Ljutomeru. Podlaga za njuno delovanje na Hrvaškem je protokol o sodelovanju med turistično sezono, ki sta ga maja podpisali policiji obeh držav.

Sicer ima Hrvaška podobne pogodbe tudi s kolegi iz drugih držav, tako da bo na hrvaški obali razporejenih še 58 policistov iz Srbije, Črne gore, Makedonije, Avstrije, Italije, Češke, Madžarske, Francije, Nemčije, Poljske, Ukrajine in Slovaške.

Ne spreglejte