SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpova vlada vrnila Kubo na seznam držav podpornic terorizma

0,05

termometer

Kuba turisti |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v ponedeljek vrnila Kubo na seznam držav podpornic terorizma in proti njej uvedla nove sankcije, tik preden bo položaj prevzel demokratski predsednik Joe Biden. Ta je bil podpredsednik v vladi Baracka Obame, ki je prvič po več kot pol stoletja začela normalizirati odnose med ZDA in Kubo.

State Department trdi, da Kuba že desetletja gosti morilce, izdelovalce bomb in ugrabitelje iz ZDA, podpira režim Nicolasa Madura v Venezueli in nudi zavetišče teroristom iz Kolumbije, piše STA.

Zato so ZDA uvedle sankcije, ki omejujejo ameriško pomoč, prepovedujejo uvoz in izvoz orožja in trgovino z določenimi predmeti.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je ob tem zagotovil, da ZDA še naprej podpirajo kubansko ljudstvo v prizadevanjih za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic.

Gre za eno v vrsti potez Trumpove vlade, s katerimi odpravlja dediščino Obame in otežuje vladanje Bidnu. ZDA imajo za tak pritisk na Kubo le nekaj zaveznikov v Latinski Ameriki.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je ponovno uvedel številne sankcije proti Kubi, ki jih je Obama odpravil pred in po obnovi diplomatskih odnosov leta 2015, kar mu je politično koristilo na Floridi, saj je dobil večino glasov volivcev kubanskega izvora, piše STA.

Zadnji paket sankcij skoraj povsem prekinja potovanja na Kubo in finančne tokove med državama. To bo prizadelo tiste v ZDA, ki imajo tam sorodnike in jim pošiljajo denar.

Kuba ni vrnila Američanov

Kuba sicer kljub normalizaciji odnosov z ZDA ni poslala nazaj Američanov, ki so se tja zatekli pred kazenskim pregonom v domovini. Ameriški prebežniki so na Kubi dobili status političnih beguncev, imajo zastonj hrano, zdravstvo in stanovanja.

Kuba je ena redkih držav, ki ima dobre odnose z Madurovo Venezuelo, vendar zanika, da bi imela tam 20 tisoč vojakov in obveščevalcev, kot to trdijo ZDA. Kuba gosti tudi nekaj voditeljev kolumbijske uporniške skupine, ki so se pogajali o miru s predsednikom Ivanom Duquejem, vendar je bombni napad pripadnikov kolumbijske Nacionalne osvobodilne armade leta 2019 v Bogoti ta pogajanja končal. Kolumbija zahteva upornike, Kuba izročitev zavrača, še piše STA.

Donald Trump Novice Vložena ustavna obtožba zoper Donalda Trumpa Melania Trump Novice Trumpova: Razočarana sem nad tem, kar se je zgodilo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin