Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
7.32

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Natisni članek

Bela hiša ZDA Donald Trump Hope Hicks

Četrtek, 1. 3. 2018, 7.32

6 let, 1 mesec

Trumpova tesna sodelavka in nekdanja manekenka zapušča Belo hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Hope Hicks | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Tesna sodelavka predsednika ZDA Donalda Trumpa Hope Hicks se je včeraj odločila za odstop s položaja komunikacijske direktorice Bele hiše. Tam zatrjujejo, da je o odstopu razmišljala že dlje časa, televizija CNN pa poroča, da ji je prekipelo zaradi Trumpovega jeznega odziva na njeno pričanje v kongresu.

Hope Hicks je namreč v torek v kongresnem odboru za obveščevalne zadeve nepričakovano dejala, da mora včasih zaradi Donalda Trumpa tudi sama izreči kakšno "belo laž". Njeni odvetniki so jo takoj obkolili in ji nekaj prišepnili, nakar je zatrdila, da nikoli ni lagala o čem resnem glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

A na podlagi njenih besed ji ameriški pravni strokovnjaki zdaj že napovedujejo obtožnico v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja, razen če se ne dogovori o pričanju proti komu pomembnejšemu, če ima koristne informacije.

Trump Hicksovo večkrat oštel

Glede na razna poročila v ameriških medijih ter knjigah o Trumpu in njegovi vladi, je Trump Hicksovo večkrat - zasluženo ali ne - oštel. Med drugim naj bi ji zabrusil, naj neha braniti nekdanjega šefa njegove kampanje Coreyja Lewandowskega, ki je moral zapustiti položaj zaradi prepirov, kaosa in nasilja do novinarke.


Preberite še:

Trumpov zet nima več dostopa do strogo zaupnih podatkov
Tožilec Mueller preiskuje Trumpove vezi z Rusijo pred letom 2016
"Predsednik tega sporočila očitno ni sprejel ali pa ga ni razumel"


Trump ji je takrat po navedbah Michaela Wolffa v knjigi Ogenj in bes dejal, naj neha tarnati, ker je Lewandowski lahko srečen, da je bila z njim. Hicksova naj bi takrat planila v jok in odvihrala iz sobe.

Zapletla se je v razmerje z glavnim tajnikom za osebje Bele hiše

Po Lewandowskem se je zapletla v razmerje z glavnim tajnikom za osebje Bele hiše Robom Porterjem, ki je moral oditi, ker je v javnost prišla informacija, da je bil nasilen do obeh nekdanjih žena. Takrat je oblikovala uvodno uradno izjavo Bele hiše, ki je bila zelo naklonjena Porterju, vendar pa je obenem spravila v težave celotno Belo hišo ter ponovno obudila kritike na račun Trumpa kot moškega, ki nikoli ne verjame ženskam.

Nekdanja manekenka, ki jo oblegajo paparaci

Ni jasno, ali sta s Porterjem, ki je bil eden redkih uslužbencev Bele hiše z dobrimi zvezami in poznavanjem delovanja kongresa, še par. Nekdanjo manekenko za Ralph Lauren so zaradi razmerja z njim zadnje čase zelo oblegali paparaci.

Tesna sodelavka predsednika ZDA Donalda Trumpa 29-letna Hope Hicks je nekdanja manekenka za Ralph Lauren. | Foto: Reuters Tesna sodelavka predsednika ZDA Donalda Trumpa 29-letna Hope Hicks je nekdanja manekenka za Ralph Lauren. Foto: Reuters 29-letnica je delala v Trumpovi organizaciji, še preden se je newyorški milijarder odločil za predsedniško kampanjo, in mu je zvesto stala ob strani do nesrečnega kongresnega zaslišanja. Imel jo je za neke vrste hčer in jo obravnaval skoraj kot hčer Ivanko Trump, pri kateri je Hicksova delala, preden jo je povabil v svojo kampanjo. Trump se je rad obkrožal z ljudmi, ki jih pozna in jim zaupa. Hicksova naj bi nanj delovala pomirjevalno.

Takih sodelavcev ima po letu dni vladanja vse manj. O strogo zaupnih podatkih se več ne more posvetovati niti z zetom in svetovalcem Jaredom Kushnerjem, ki je izgubil dostop do teh podatkov.

Trump jo bo zelo pogrešal

Ob napovedi njenega slovesa sta Trump in šef kabineta Bele hiše John Kelly imela same pohvalne izjave. Trump je dejal, da jo bo zelo pogrešal. Ostal bo že brez četrtega direktorja ali direktorice za komunikacije, kar je rekord, s katerim bi se težko hvalil.

Donald Trump je dejal, da bo Hicksovo zelo pogrešal. | Foto: Reuters Donald Trump je dejal, da bo Hicksovo zelo pogrešal. Foto: Reuters Hicksova je bila zelo nekonvencionalna direktorica za komunikacije, saj se je držala stran od novinarjev, podobno kot prva dama ZDA Melania Trump. V javnosti je spregovorila le enkrat, in sicer decembra 2016, ko je na enem od zborovanj množici zaželela vesel božič.

Žalost ob njenem slovesu je izrazil tudi Trumpov odvetnik Tya Cobb, ki je dejal, da Hicksova za seboj pušča največjo praznino v Beli hiši doslej. Lepo izjavo ob slovesu je podala tudi Hicksova. "Ni besed, s katerimi bi ustrezno izrazila svojo hvaležnost predsedniku Trumpu," je sporočila in dodala, da mu želi vse najboljše.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je v sredo ponovno nenadoma odpovedala redno novinarsko konferenco, je kasneje izjavila, naj nihče ne poskuša razbrati iz tega odstopa več, kot je potrebno. Hicksova naj bi že nekaj časa razmišljala o odhodu.

Ne spreglejte