SiolNET. Novice Svet
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump z izjavami v Portoriku povzročil vihar na Wall Streetu in bil deležen obsodb

0,38

termometer

Donald Trump Portoriko
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je na koncu obiska Portorika v torek zvečer v izjavi za televizijo Fox News dejal, da bodo morali Portoriku odpisati dolg, od katerega se lahko Wall Street kar poslovi. To je povzročilo močno zmanjšanje vrednosti obveznic od ZDA odvisnega ozemlja. Razburil je tudi z drugimi izjavami in vedenjem.

Portoriko je trenutno v neke vrste stečajni zaščiti, saj se mu je nabralo okoli 50 milijard dolarjev dolga za pokojnine in več kot 70 milijard dolarjev dolga z izdajo obveznic. Direktor za proračun Bele hiše Mick Mulvaney je v sredo zatrjeval, da predsednika ne gre jemati resno, saj bo moral Portoriko najti način, da popravi finančne napake v času zadnje generacije.

17 minut nastavljanja pred kamerami brez kakršnegakoli resnega pogovora

Nekateri analitiki Wall Streeta Trumpa niso vzeli resno in so zanemarili njegovo izjavo o nameri po odpisu dolga imetnikom obveznic, kar sploh ne bi bilo zakonito. Šlo naj bi pač za zgolj populistično izjavo, ko je rekel, da se bo moral Wall Street posloviti od tega denarja.

Trump se je med obiskom Portorika hvalil, kaj vse je njegova vlada naredila za pomoč otoku, županja prestolnice San Juan Carmen Yulin Ruiz, s katero se besedno spopadata že nekaj časa, pa je dejala, da je šlo le za 17 minut nastavljanja pred kamerami brez kakršnegakoli resnega pogovora o poteku pomoči.

Županja je o Trumpovih primerjavah Marie s Katrino dejala, da je s tem minimiziral trpljenje Portoričanov. "Veste kaj, umirajo. Nimajo zdravniških virov." Županja je o Trumpovih primerjavah Marie s Katrino dejala, da je s tem minimiziral trpljenje Portoričanov. "Veste kaj, umirajo. Nimajo zdravniških virov." Foto: Guliverimage/Getty Images

Trumpov nastop "grozen in ostuden"

Skupaj z drugimi je bila do Trumpa še posebej kritična zaradi prizora, ko je med ljudi metal zavoje papirnatih brisač in se pri tem nastavljal, kot da meče na koš. Prizor je opisala kot "grozen in ostuden", obisk Trumpa pa kot žaljiv.

Trump je delil tudi baterijske svetilke in trdil, da jih ljudje ne potrebujejo več, čeprav 90 odstotkov prebivalcev še vedno nima elektrike.

Smrtni davek orkana Maria narašča

Izjavil je tudi, da jo je Portoriko še dobro odnesel, ker je bilo smrtnih žrtev samo 16, številko pa primerjal z več tisoč mrtvimi med orkanom Katrina leta 2005. Kmalu zatem se je sicer število smrtnih žrtev povečalo na skoraj 40, saj reševalci le počasi dobivajo dostop do odročnih predelov, smrtni davek orkana Maria pa bo še naraščal.

"Veste kaj, umirajo. Nimajo zdravniških virov."

Županja je glede njegove primerjave s Katrino dejala, da je s tem minimiziral njihovo trpljenje. "Veste kaj, umirajo. Nimajo zdravniških virov," je dejala za MSNBC. Njegovo izjavo, da je pomoč Portoriku zamajala zvezni proračun, je označila za žaljivo do Portoričanov.

Obtožila ga je, da ni pokazal nobenega zanimanja za to, da bi ponudil roko trpečim, kar po njenih besedah ne velja za njegovo osebje, ki ima povsem drugačen pristop, navaja britanski BBC.

Trump je po obisku dejal, da je preživel odličen dan v Portoriku in da je bil večinoma sprejem zelo topel, razen nekaj lažnih novic lažnih medijev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin