Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
7.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Portoriko Orkan Maria

Torek, 26. 9. 2017, 7.21

6 let, 7 mesecev

Portoriko v velikih težavah po orkanu Maria #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Portoriko orkan Marija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško odvisno ozemlje v Karibih Portoriko je bilo v ponedeljek, pet dni po tem, ko je tja udaril orkan četrte kategorije Maria, še vedno povsem razdejano. Zaradi vse večjih kritik o zaostajanju zvezne pomoči v primerjavi s Teksasom in Florido se je v ponedeljek zvečer prek Twitterja oglasil še predsednik ZDA.

Donald Trump je tvitnil, da Teksas in Florida dobro okrevata po orkanih Harvey in Irma, Portoriko pa je v velikih težavah. Trump je spomnil, da je imel Portoriko že pred orkanom slabo in razmajano infrastrukturo ter ogromen dolg bankam na Wall Streetu, ki ga bo na žalost potrebno plačati. Za zdaj pa so prioriteta voda, hrana in zdravila in Trump trdi, da gre to dobro.

Na pomoč odplula amfibijska vojna ladja

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) ima v Portoriku in na Ameriških deviških otokih 700 koordinatorjev, pomoč pa deli skupaj 10 tisoč zveznih uslužbencev. Po kritikah, da Washington ne dovoli dovoza pomoči s tujimi ladjami, čeprav je v primeru Teksasa in Floride ravnal drugače, je proti Portoriku odplula amfibijska bojna ladja Kearsarge, ki dovaža pomoč, marince in helikopterje.

Pomoč v Portoriko še naprej prihaja le po zraku, letala, ki letijo z otoka, pa od tam še vedno odvažajo turiste in prebivalce, ki želijo stran od vročine v ZDA. Brez elektrike je velika večina od 1,6 milijona odjemalcev, bolnišnice pa delujejo na generatorje.

Ricky Martin išče brata, Jennifer Lopez zbira denar

Za uničen otok Portoriko sredstva zbirajo tudi hollywoodski zvezdniki. Pevka in igralka Jennifer Lopez, katere starši so Portoričani, in slavni portoriški pevec Ricky Martin vodita dobrodelno kampanjo in zbirata prispevke za žrtve orkana, hkrati pa oba še poskušata navezati stik s svojci. Martin z bratom, Lopezova s člani širše družine.

Ricky martin Jennifer Lopez | Foto: Reuters Foto: Reuters

Več kot trije milijoni ljudi brez elektrike

Maria se lahko sicer za portoriško elektrogospodarstvo izkaže na koncu kot blagoslov. Pred orkanom so potrebovali štiri milijarde dolarjev za posodobitev omrežja, državno elektropodjetje pa je bilo devet milijard dolarjev v dolgu. Za zdaj pa se 3,4 milijona prebivalcev otoka kuha v vlažni vročini brez klimatskih naprav.

Orkan ubil 16 ljudi, škoda sploh še ni ocenjena 

Pet dni po orkanu so bile ceste na otoku še vedno polne ruševin, poleti na otok in z njega so redki, razen vojaških in humanitarnih, primanjkuje tudi vode in hrane, komunikacije pa so slabe. Dejansko uničenje po orkanu Maria, ki je na Portoriku pobil 16 ljudi, sploh še ni ocenjeno.

Trumpa še ni bilo na otok, v ponedeljek pa sta tja prispela vodja Fema Brock Long in svetovalec Bele hiše za domovinsko varnost Tom Bossert, ki sta na novinarski konferenci z guvernerjem Portorika Ricardom Rossellom zagotovila nadaljevanje okrepljene zvezne pomoči.

Fema je doslej tam razdelila 1,5 milijona obrokov hrane, 1,1 milijona litrov vode in gradbeni material.

Ne spreglejte