Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
3. 5. 2018,
4.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72

Natisni članek

Portoriko ZDA Savannah nesreča nesreča letalo

Četrtek, 3. 5. 2018, 4.12

5 let, 11 mesecev

Kamera ujela, kako je na avtocesto strmoglavilo vojaško letalo #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,72
letalo | Foto Twitter

Foto: Twitter

V sredo je v ameriški zvezni državi Georgia pri mestu Savannah na avtocesto strmoglavilo starejše tovorno vojaško letalo nacionalne garde Portorika. Umrlo je vseh devet članov posadke na krovu letala.

V video ujeli tragične zadnje trenutke strmoglavljenja

Video, ki so ga posneli v bližini strmoglavljenja, prikazuje zastrašujoče zadnje trenutke letala s štirimi turbopropelerskimi motorji, ki se sicer uporablja za vremenske izvidniške operacije. Kot je sporočila nacionalna garda, je bilo letalo na misiji urjenja, pripadalo pa je 156. enoti nacionalne garde v Portoriku.

Letalo WC-130 hercules je strmoglavilo pri letališču Savannah/Hilton, od koder je okrog poldneva po krajevnem času tudi vzletelo. Leteti bi moralo v Tucson v Arizoni.

Strmoglavilo na avtocesto in potrgalo daljnovod

Strmoglavilo je na križišče med avtocesto GA 120 in ulico Crossgate Road, in sicer v trenutku, ko tam ni bilo nobenega vozila. Ob strmoglavljenju je uničilo daljnovod in izklopilo elektriko v okolici.

Ena od prič je za CNN povedala, da je slišala "čuden, glasen hrup", tik preden je letalo strmoglavilo, druga je povedala, da so se tla stresla, kot bi padla bomba.

 

Voznik tovornega vozila z nevarnimi snovmi je pilota označil za heroja

Kot je povedal Roger Best, voznik tovornega vozila, ki je bil takrat približno šest kilometrov stran, je letalo, tik preden je strmoglavilo, videl tik nad seboj.

Ker se podjetje, za katero dela, ukvarja s prevozi nevarnih snovi, je bil pilotu hvaležen, da se ni zrušil v njegovi bližini, saj bi v tem primeru po njegovem mnenju prišlo do eksplozije, ki bi v radiju osmih kilometrov uničila vse. Kot je povedal, je bilo videti, kot da je pilot izvedel manever, s katerim je letalo v tla priletelo dlje od njega, kot bi sicer.

Na letalu pred vzletom opravljali rutinsko vzdrževanje

Vzrok nesreče še ni znan, preiskava poteka. Letalo je bilo zadnjih nekaj dni na omenjenem letališču, kjer so na njem opravljali rutinska vzdrževalna dela.

WC-130 je različica letala C-130, ki so ga izdelovali vse od leta 1954, velja pa za zanesljivo in vsestransko letalo. Letalo se lahko opremi za prevoz, izvidništvo, iskanje in reševanje, raziskovanje, kot letalo za oskrbo z gorivom ali kot vojaško letalo z orožjem.

"Pripravljenost vojske na kritični točki"

Pred mesecem dni je predsednik odbora oboroženih sil Mac Thornberry izdal izjavo, v kateri je zapisal, da je "pripravljenost vojske dosegla kritično točko", potem ko je bilo iz poročil razvidno, da je 16 pripadnikov oboroženih sil v samo nekaj tednih umrlo v letalskih nesrečah, ki niso bile posledica boja.

Poleg tega so lansko poletje ameriški marinci prizemljili floto letal KC-130T, še eno različico tovrstnega letala, potem ko je v strmoglavljenju v Misisipiju umrlo 15 marincev in mornar.

Ne spreglejte