SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orkan lani v Portoriku zahteval 70-krat več žrtev kot po uradnih podatkih

0,10

termometer

Portoriko orkan Marija
Foto: Reuters

Orkan Maria, ki je septembra lani prizadel Portoriko, je po ugotovitvah ameriških znanstvenikov zahteval več kot 4.600 smrtnih žrtev. To je 70-krat več od uradnih ocen, po katerih naj bi zahteval zgolj 64 žrtev.

Za posledicami orkana je med 20. septembrom, ko je pustošil po Portoriku, in 31. decembrom lani po ocenah znanstvenikov s Harvarda umrlo 4.645 ljudi. Menijo, da gre še vedno za prenizko oceno, saj bi bilo lahko število tudi višje od 5.700.

Oblasti so menile, da je bilo žrtev neurja samo 64, vendar strokovnjaki menijo, da je štetje oteževala prekinitev oskrbe z električno energijo in uničenje, ki ga je povzročilo neurje. Nazadnje so število žrtev objavile decembra lani. Znanstvenikom niso omogočili dostopa do najnovejših podatkov, zaradi česar ti niso mogli primerjati podatkov.

Večina žrtev otežene zdravniške oskrbe

Večina žrtev orkana Maria je umrla zaradi otežene zdravniške oskrbe, kar se je zgodilo zaradi izpada elektrike in prekinjenih cestnih povezav. Zato je umrla približno tretjina vseh žrtev, so znanstveniki navedli v poročilu, objavljenem v reviji New England Journal of Medicine. Kot so še pojasnili, človeka niso šteli za mrtvega, če so njegovi sorodniki povedali, da je pogrešan.

Raziskavo so izvedli med januarjem in februarjem letos na naključno izbranih 3.329 domovih na tem ameriškem čezmorskem ozemlju. Tedaj je bila večina anketirancev še brez vode in elektrike."V povprečju so bila gospodinjstva 84 dni brez elektrike, 64 dni brez vode in 41 brez telefonske povezave," so zapisali.

Orkan na Portoriku je po najnovejših ocenah tako zahteval tudi precej več žrtev kot najbolj smrtonosen orkan v zgodovini ZDA Katrina, v katerem je leta 2005 umrlo 1.833 ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin