Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
6.17

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

17

Natisni članek

volitve ZDA Donald Trump Melania Trump

Sreda, 16. 11. 2022, 6.17

1 leto, 5 mesecev

Trump sprejel odločitev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

17

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi v torek v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. Demokrate je označil za poražence vmesnih volitev, ki so potekale pretekli torek. Kljub slabim rezultatom kandidatov z njegovo podporo na vmesnih volitvah mu še vedno lahko uspe, je za STA ocenil politolog in ekonomist Bogomil Ferfila. Politolog Klemen Balanč pa meni, da Trump realnih možnosti nima.

"Ameriška vrnitev se začenja v tem trenutku. Naznanjam kandidaturo za predsednika ZDA," je dejal 76-letni Donald Trump, ki je malce pred tem to storil tudi uradno z oddajo dokumentov Zvezni komisiji za volitve (FEC).

V ognjevitem, uro dolgem govoru je Trump hvalil svoje dosežke in ostro kritiziral svojega naslednika Joeja Bidna. "Zagotovil bom, da Joe Biden ne prejme dodatnih štirih let," je napovedal.

Ameriški analitiki po vrsti ocenjujejo, da se je Trump za zgodnjo najavo kandidature odločil iz več razlogov. Na prvem mestu naj bi bilo upanje, da se bo s tem otresel kazenskega pregona.

Donald Trump, zaseženi dokumenti
Novice Trump naj bi napovedal novo kandidaturo. Kaj je v ozadju?

Ta mu grozi zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše, ščuvanja privržencev k napadu na kongres in zaradi poskusov sprevračanja izida predsedniških volitev, med drugim s pritiskom na državne uradnike Georgie, da mu samovoljno dodajo manjkajoče glasove.

Najbolj verjetna je skorajšnja obtožnica zaradi tajnih dokumentov, ki pa je pravosodni minister ZDA Merrick Garland doslej še ni vložil zaradi nenapisanega pravila, da se 60 dni pred volitvami obtožnic, ki bi lahko vplivale na potek volitev, ne vlaga.

Razlog za zgodnjo napoved kandidature naj bi obenem ležal tudi v značaju Trumpa, ki želi biti vedno v ospredju pozornosti medijev, po vmesnih volitvah pa se žarometi in strankarska pozornost obračajo proti guvernerju Floride Ronu DeSantisu.

Ron DeSantis
Novice Lahko DeSantisu sploh še kdo prepreči preboj v Belo hišo?

Trumpa številni v stranki skupaj s konservativnimi mediji, kot je Fox News, krivijo za neuspeh republikancev na vmesnih volitvah. Skrajni kandidati z njegovo podporo namreč niso dosegali uspehov v tesnih državah in republikanci so zaradi tega ostali brez senatne večine. Bodo pa najverjetneje prevzeli tesno večino v predstavniškem domu kongresa.

Trump trenutno nima dostopa do množičnih družbenih medijev, kot sta Facebook in Twitter, ki sta ga izključila zaradi ščuvanja k napadu na kongres. Twitter ga sicer pod novim vodstvom Elona Muska lahko kmalu sprejme nazaj. Trumpov lasten družbeni medij Truth nima dovolj uporabnikov.

Po republikanskem neuspehu na vmesnih volitvah so Trumpa poleg televizije Fox News zapustili tudi časopisi, kot sta New York Post in Washington Examiner, Wall Street Journal pa nikoli ni bil navdušen nad njim.

Trump že začel napadati DeSantisa

Vendar pa Trump ohranja močan vpliv na republikansko volilno bazo. Leta 2016, ko se je potegoval za republikansko kandidaturo, Trump prav tako ni imel na svoji strani konservativnih medijev ali republikanskih politikov. Prepričal pa je volivce in politiki ter mediji so sledili.

Trump sicer čuti nevarnost s strani 44-letnega DeSantisa in ga je že začel napadati ter mu zagrozil, naj se ne spušča v predsedniško kandidaturo, ker da bo spravil na dan negativne informacije o njem. V svojem slogu ga je tudi poimenoval DeSvetohlinskega.

Donald Trump
Novice Trumpov svetovalec potrdil: Trump bo v torek napovedal predsedniško kandidaturo

De Santis mu je v torek odvrnil, naj si raje ogleda rezultate zadnjih volitev, ko je sam zanesljivo osvojil drugi mandat za guvernerja, Florida pa je trenutno trdno v republikanskem taboru. DeSantis je tudi dejal, da bo bivši predsednik težko privabil neodvisne volivce kljub vsem pomanjkljivostim Bidnove vlade. Izidi volitev leta 2018, 2020 in 2022 dajejo DeSantisu prav.

Čeprav ohranja vpliv na bazo republikanskih volivcev, pa na volišča privablja več demokratov kot pa sami demokratski kandidati. Vodstvo demokratov je nad njegovo kandidaturo zaradi tega navdušeno, ciniki pa izpostavljajo, da je sedaj s tem prvič priznal, da je izgubil volitve 2020.

Tudi neodvisnim volivcem in tudi vse večjemu delu republikanskih volivcev je glede na izide dovolj njegovega pogrevanja poraza leta 2020 s trditvami o volilnih prevarah, ki jih doslej ni nihče dokazal.

Analitika različno o njegovih možnostih za uspeh

"Napovedi za vmesne volitve v ZDA so kazale na t. i. rdeči cunami, torej plaz glasov v podporo republikanski stranki, in Trump je tukaj stavil precej visoko. Podprl je praktično 300 kandidatov republikanske stranke, ki so se potem slabše odrezali v spopadu z demokrati," je dejal politolog, ekonomist in obramboslovec Bogomil Ferfila.

Po njegovem mnenju lahko celoten rezultat vmesnih volitev v precejšnji meri razložimo kot nezaupnico republikanski stranki in "njenemu doslej bolj ali manj neomejenemu vladarju" Trumpu.

Politolog in novinar Bloomberg Adria Klemen Balanč prav tako ocenjuje, da so kandidati republikanske stranke, ki jih je Trump podprl na vmesnih volitvah, razočarali. "Znotraj stranke so se že začeli pojavljati glasovi, ki so za volilni rezultat, ki je bil pod pričakovanji, okrivili Trumpa in njegove radikalne kandidate," je dodal.

Ferfila je ob tem izpostavil, da je demokratska stranka po drugi strani na vmesnih volitvah dosegla precej višji rezultat, kot je bilo pričakovano - kljub slabi ekonomski situaciji v ZDA in inflaciji, na kar so stavili tako številni ameriški analitiki kot sami republikanci.

Razloge za to je pripisal trem faktorjem. Prvi je bil "nekakšen strah pred erozijo demokracije", drugi odločitev vrhovnega sodišča ZDA glede omejevanja pravice do umetne prekinitve nosečnosti, ki je poleti dvignila precej prahu, kot tretji dejavnik, ki je bil doslej morda nekoliko manj izpostavljen, pa je Ferfila poudaril udeležbo mlajših volivcev, tudi zaradi okrepljenih socialnih politik demokratov.

"Ne smemo pozabiti, da so ZDA pravzaprav edina razvita država, ki nima normalne socialno-varnostne mreže, in Biden je začel uvajati neke minimalne standarde socialne države v smislu poceni vrtcev, zdravstvene oskrbe in odpisa dolga študentom. To se je po mojem mnenju začelo prijemati, predvsem med mladimi, ki v tem vidijo dolgoročen plus za svoje nadaljnje življenje," je dejal.

Trendi Poročila se je najmlajša hči Donalda Trumpa

Republikanska stranka pa se bo po mnenju Ferfile verjetno morala soočiti s tem, da bi za zmago na predsedniških volitvah leta 2024 morala ponuditi nekaj novega, kajti videti je, da se je ta paradigma, na kateri gradi Trump, nekako izpela. Ocenil je, da kandidatura Donalda Trumpa ni pretirano posrečena.

Balanč ob tem meni, da je "Trump z napovedjo kandidature za predsednika za leto 2024 pohitel, da preusmeri pozornost od vmesnih volitev, da se ta narativ poraza republikancev pozabi". Po njegovem mnenju gre za poskus ohranjanja moči in vpliva v stranki, kjer je še vedno relativno vpliven.

Ferfila je dodal, da ima Trump še vedno izredno močan status znotraj republikanske stranke, in malo verjetno je, da bi se umaknil sam od sebe. "To bodo potem pokazale tudi t. i. primarne volitve znotraj republikanske stranke, kdo bo njihov predsedniški kandidat, morda uspešni floridski guverner Ron DeSantis ali guverner Teksasa Greg Abbott," je dejal.

Ferfila meni, da bi Trump in republikanska stranka morala uvideti, da je pravzaprav čas za nekaj novega, toda ob tem je izrazil bojazen, da v dveh letih pred predsedniškimi volitvami ne bodo storili tega koraka nazaj oziroma vstran in dali možnosti drugim politikam in drugačnim kandidatom.

Melania in Donald Trump
Trendi Melania Trump se je po treh mesecih ponovno pojavila v javnosti #foto

Balanč po drugi strani ocenjuje, da Trump realnih možnosti za republikansko nominacijo za leto 2024 nima. Po njegovem mnenju bodo republikanci v boj za predsedniški stolček poslali umirjenega, fiskalno konservativnega kandidata, ki bo zagovarjal manj regulacije gospodarstva in nižje davke za gospodarsko okrevanje ZDA, zadnjo besedo pa bodo seveda imeli volivci, donatorji republikanski stranki in mediji pod njenim vplivom.

Ferfila pa je na vprašanje glede Trumpovih možnosti, da postane predsedniški kandidat republikanske stranke za prihodnje volitve, in kako verjetno je, da bi ga ogrozil DeSantis, odgovoril, da "ima Trump več možnosti, ker pravzaprav v veliki meri obvladuje republikansko stranko".

Izpostavil je še, da bodo republikanci prevzeli večino v spodnjem domu kongresa, kar jim bo omogočilo "javno pranje umazanega perila predsednika Bidna", kar so tudi že napovedali. Po njegovem mnenju bi to lahko bila voda na mlin Donalda Trumpa, ki bi javno blatenje demokratov in njihove politike lahko izkoristil za to, da se ponovno povzpne na vrh republikanske stranke in politike v ZDA.

Kongresni republikanci izvolili novo vodstvo

Republikanski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili volitve vodstva in na položaj vodje manjšine z upanjem, da postane predsednik predstavniškega doma, izvolili Kevina McCarthyja. Vendar pa je dobil 31 glasov proti in njegov bodoči položaj ostaja vprašljiv.

Ne spreglejte