Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
19.21

Osveženo pred

2 uri, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
volitve sodišče tožilec Donald Trump obtožbe ZDA

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 19.21

2 uri, 43 minut

Trump se je na sodišču v Washingtonu znova izrekel za nedolžnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Donald Trump | Donald Trump želi zavleči sojenje na čas po novembrskih predsedniških volitvah, ker bi lahko v primeru vrnitve na položaj predsednika ZDA odpustil posebnega tožilca Jacka Smitha in zaključil primer, poroča NBC. | Foto Reuters

Donald Trump želi zavleči sojenje na čas po novembrskih predsedniških volitvah, ker bi lahko v primeru vrnitve na položaj predsednika ZDA odpustil posebnega tožilca Jacka Smitha in zaključil primer, poroča NBC.

Foto: Reuters

Odvetniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so se danes v njegovem imenu na zveznem sodišču v Washingtonu izrekli za nedolžnega vseh štirih točk nadomestne obtožnice v zvezi s spodkopavanjem izida predsedniških volitev 2020, ki jo je po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA proti Trumpu vložil posebni tožilec Jack Smith.

Zvezna sodnica Tanya Chutkan, ki jo je na položaj imenoval demokratski predsednik Joe Biden, datuma začetka sojenja ni določila, odvetnikom pa je dejala, da bo kmalu objavila urnik postopkov pred začetkom procesa. Televizija NBC poroča, da bo vsaka njena odločitev glede procesa proti Trumpu izpostavljena pritožbam.

Trump namreč želi zavleči sojenje na čas po novembrskih predsedniških volitvah, ker bi lahko v primeru vrnitve na položaj predsednika ZDA odpustil Smitha in zaključil primer, poroča NBC. Njegovi odvetniki so danes skušali sodnico prepričati, da proces takoj razveljavi na podlagi odločitve zvezne sodnice na Floridi Aileen Cannon, da je bilo Smithovo imenovanje neustavno.

Imenovanje posebnega tožilca ni neustavno

Sodnica jih je zavrnila in dejala, da je zvezno prizivno sodišče v Washingtonu doslej večkrat potrdilo ustavnost imenovanja posebnega tožilca, ki ga je imenoval pravosodni minister ZDA, zato je odločitev stanovske kolegice s Floride po njenem mnenju brezpredmetna, poroča NBC.

V primeru zmage na volitvah bo Trump sicer hitro opravil tudi s kazenskim pregonom na Floridi, kjer mu očitajo nezakonito odtujitev zaupnih dokumentov iz Bele hiše, vendar pa ne bo mogel odpraviti sodnega procesa zaradi ponarejanja poslovnih listin v New Yorku, kjer je že bil spoznan za krivega in čaka na izrek kazni, ter pregona v Georgii zaradi spodkopavanja izida volitev v tej zvezni državi.

Proces v Georgii se sicer še ni začel, različni pravni manevri v še vedno trajajočih sodnih procesih pa republikanskemu predsedniškemu kandidatu zagotavljajo, da noben kazenski postopek ne bo zaključen pred volitvami, ki bodo potekale 5. novembra.

Donald Trump
Novice Trump z obiskom na pokopališču Arlington razburil ameriške vojaške veterane
Kamala Harris. Donald Trump.
Novice Kamala Harris malo povečala prednost v anketah pred Donaldom Trumpom
Donald Trump
Novice Trump obljublja objavo informacij o atentatu na Johna F. Kennedyja
Barron Trump
Trendi Barron Trump prispel na študij v New York
Ne spreglejte