SiolNET. Novice Svet
8,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump: Oni lahko razstreljujejo naše ljudi, mi pa se ne smemo dotakniti njihovih spomenikov

8,00

termometer

Družina Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer na poti s Floride nazaj v Belo hišo novinarjem ponovil grožnjo z napadi na iranske kulturne objekte, čeprav so člani njegove vlade na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom čez dan zagotavljali, da vojnih zločinov ne bodo izvajali.

Donald Trump je bil na poti s počitnic bojevito razpoložen in tudi zagrozil s sankcijami Iraku, če bo poskušal uresničiti sklep parlamenta, ki poziva k umiku ameriške vojske iz države.

Donald Trump Digisvet Ukaz Donalda Trumpa je v ZDA povzročil pravo paniko

Državni sekretar Mike Pompeo je sicer v nedeljo nadaljeval kampanjo prepričevanja javnosti, da je bila petkova usmrtitev poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds, generala Kasema Solejmanija, potrebna za preprečitev "takojšnje grožnje", čeprav ni razložil kakšne. Trump je namignil na možnost, da bo objavil obveščevalne podatke, na podlagi katerih je sprejel odločitev za usmrtitev Solejmanija, poroča STA.

Trump grozi tudi z napadi na mošeje

V Iranu so protestirali in grozili z 32 tarčami, Trump je zagrozil nazaj z 52 tarčami in omenil, da ima največjo vojsko na svetu. Zagrozil je še z napadi na kulturne objekte, kamor spadajo tudi mošeje, kar bi bil vojni zločin.

Donald Trump Foto: Reuters Pompeo je v številnih intervjujih zagotovil, da ameriška vojska ne bo izvajala vojnih zločinov. Trump je potem zvečer potrdil, da grožnja z napadi na kulturne objekte velja.

Kasem Solejmani Novice ZDA preventivno ubile visokega iranskega generala #video

"Oni lahko uporabljajo obcestne bombe in razstreljujejo naše ljudi, mi pa se ne smemo dotakniti njihovih kulturnih objektov? Tako to ne gre," je zatrdil Trump in dejal, da bo, če bo Iran kaj storil, sledilo veliko maščevanje.

Napadi na kulturne objekte so po mednarodnem pravu vojni zločin

Napadi na kulturne objekte oziroma prizorišča so po mednarodnem pravu vojni zločin, prepoveduje pa jih tudi resolucija Varnostnega sveta ZN iz leta 2017, ki je torej imela podporo Trumpove vlade. Enako veleva haaška konvencija o zaščiti kulturne dediščine iz leta 1954.

Iran Novice Posledice smrti generala so tu: Iran odstopa od jedrskega dogovora

Odločitev iraškega parlamenta o tem, da naj se tuje sile umaknejo iz države, je Trumpa užalila in je zagrozil s sankcijami. "Tam imamo izjemno drago letalsko oporišče, katerega gradnja je pred mojim časom stala milijarde dolarjev. Ne gremo nikamor, dokler nam tega ne plačajo. Zaračunali jim bomo take sankcije, kot jih še niso videli. V primerjavi z njimi se bodo iranske sankcije zdele malenkost," je dejal Trump.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin