Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2018,
14.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump ZDA

Sreda, 29. 8. 2018, 14.09

5 let, 7 mesecev

Trump obtožil Kitajsko, da je vdrla v elektronsko pošto Clintonove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Donald Trump | "V elektronsko pošto Hillary Clinton, v kateri so številne zaupne informacije, je vdrla Kitajska," je Trump malo po polnoči zapisal na Twitterju. | Foto Reuters

"V elektronsko pošto Hillary Clinton, v kateri so številne zaupne informacije, je vdrla Kitajska," je Trump malo po polnoči zapisal na Twitterju.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v nočnem tvitu obtožil Kitajsko, da je vdrla v elektronsko pošto njegove nekdanje tekmice na predsedniških volitvah Hillary Clinton, vendar za svoje navedbe ni postregel z nikakršnim dokazom.

"V elektronsko pošto Hillary Clinton, v kateri so številne zaupne informacije, je vdrla Kitajska," je Trump malo po polnoči zapisal na Twitterju. "Bolje, da naslednji korak naredita FBI in ministrstvo za pravosodje, ali pa bo po vseh njunih drugih spodrsljajih (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA, umazani dosje itd.) njuna kredibilnost izginila za vekomaj!" je dodal.

Trump se je očitno skliceval na ponedeljkovo poročanje desničarskega populističnega bloga Daily Caller, ki se v svoji zgodbi opira na dva neimenovana vira. Ta blog sicer ne velja za zanesljiv vir novic.

Donald Trump
Novice Donald Trump: Google prireja rezultate iskanja novic o meni

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so odgovorili, da so podobne obtožbe slišali že v preteklosti. "Sprašujete me, ali je to res, kaj pa menite vi? Kaj je vaš prvi občutek ali vtis?" je na rednem brifingu za medije vprašala novinarje tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying. "Kitajska je neomajna branilka kibernetske varnosti. Odločno nasprotujemo vsakršni obliki kibernetskih napadov in kraji informacij," je dodala Hua.

Donald Trump
Novice Trump priznal, da je ženskama plačal za molk #video

Trump je že večkrat zatrdil, da bi za hekerskimi napadi na Clintonovo in demokratsko stranko lahko stala Kitajska, in ne Rusija, s čimer je zanikal ugotovitve ameriških obveščevalnih služb. Poleg tega je posebni tožilec Robert Mueller, ki preiskuje rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016, vložil obtožnice proti 12 Rusom zaradi vdiranja v računalnike Demokratske stranke, kampanje Clintonove in druge organizacije z namenom, da bi vplivali na volitve.

Donald Trump je na ponedeljkovem srečanju z voditelji evangeličanske cerkve ocenil, da bi v primeru poraza republikancev na delnih kongresnih volitvah demokrati "hitro in nasilno" uvedli spremembe. To sicer ni prvič, da je Trump posvaril pred nasiljem, če dogajanje ni v skladu z njegovimi načrti. V Beli hiši niso želeli komentirati Trumpovih izjav. 
Donald Trump
Novice Trump podlegel pritiskom
Donald Trump
Novice Kako verjetno je, da bodo Trumpa odstavili?
Donald Trump
Novice Trump naj bi Italiji ponudil pomoč pri servisiranju javnega dolga
Ne spreglejte