Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
20.09

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

Natisni članek

Koronavirus ZDA Kitajska Donald Trump

Četrtek, 18. 6. 2020, 20.09

3 leta, 10 mesecev

"Trump je diktatorjem delal osebne usluge"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

V kmalu izdani knjigi Johna Boltona, nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Združenih držav Amerike, ki so ga septembra 2019 odpustili, izvemo, da je predsednik ZDA Donald Trump za pomoč prosil kitajskega predsednika Ši Džinpinga in da je Trump zaustavljal kazenske preiskave kot "osebne usluge diktatorjem, ki so mu bili všeč".

V delih knjige, ki so bili včeraj predčasno objavljeni v New York Timesu, Washington Postu in Wall Street Journalu, je Bolton Trumpa obtožil številnih kaznivih dejanj. Eno izmed njih je prošnja kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu, da mu pomaga na novih volitvah za predsednika, ki Američane čakajo 3. novembra letos.

"Trump je zaustavljal kazenske preiskave," pravi John Bolton. | Foto: Reuters "Trump je zaustavljal kazenske preiskave," pravi John Bolton. Foto: Reuters

Trump: Novinarji so smeti, ki jih je treba usmrtiti

Knjiga, ki nosi naslov Soba, kjer se je zgodilo: Spomini iz Bele hiše, izda tudi, da so se Trumpu na skrivaj posmehovali njegovi lastni svetovalci in da bi morala demokratska stranka le skrbno analizirati Trumpovo delovanje v zunanji politiki, če bi ga hotela vreči iz Bele hiše.

John Bolton
Novice Še ena knjiga o Trumpu, ki buri duhove

Poleg tega Bolton izdaja, da naj bi mu Trump v zasebnem pogovoru dejal, da so "novinarji smeti in da bi bilo te ljudi treba usmrtiti".

Bela hiša toži Boltona

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je pred senatom dejal, da so Boltonove izjave "popolnoma neresnične". Ameriška vlada je Boltona tožila, da bi preprečila izdajo knjige, v tožbi pa navaja, da je knjiga tveganje za nacionalno varnost. Založnik Simon & Schuster obtožbe zavrača.

Donald Trump
Trendi Trump tehta 110 kilogramov. Je to krivo za težave s hojo?

Boltona pa ne kritizirajo samo republikanci, temveč tudi demokrati. Med preiskavo parlamenta je namreč zavrnil pričevanje proti Trumpu, ob katerem bi bila lahko njegova razkritja ključna, zdaj pa je vse to izdal v knjigi.

Trump pravi, da se Amerika ne bo več zapirala

Trump se je na knjigo že odzval in v intervjuju za Fox News povedal, da je Bolton s knjigo prekršil zakon, saj naj bi ta vsebovala tajne podatke.

Melania Trump
Trendi Novo razkritje, zakaj se Melania Trump ni takoj preselila v Belo hišo

V istem intervjuju je komentiral spet naraščajoče število okužb s koronavirusom in povedal: "Ne bomo več zapirali države. Tega nam ne bo treba storiti." Njegova administracija vztraja, da je število okužb večje zaradi večjega števila testiranj.

Do zdaj se je v Združenih državah Amerike z novim koronavirusom okužilo že 2,23 milijona ljudi, 119.941 pa jih je umrlo. Skoraj 40 milijonov Američanov je zaradi posledic pandemije brezposelnih.

Donald Trump
Novice Trump: Druge države nas izkoriščajo. Najhujša je Nemčija.
Ne spreglejte