SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump: Imam rešitev. Povejte ljudem, naj ne prihajajo v našo državo na nezakonit način.

0,37

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je pred odhodom v Bruselj na vrh zveze Nato novinarjem dejal, da ima rešitev za težave ločevanja otrok in staršev na meji z ZDA. Kot je dejal, naj ljudje preprosto več ne prihajajo v ZDA na nezakonit način in stvar bo rešena.

Trumpovi vladi do torka ni uspelo uresničiti sodnega ukaza, da staršem vrne vse otroke, mlajše od petih let, ki so jih ločili na meji z Mehiko in jih ločeno zaprli. Zvezni sodnik iz San Diega je ukazal vladi, da to stori do torka. V naslednjih 15 dneh naj bi staršem vrnili še vse otroke, starejše od pet let. Vladi je do torka uspelo vrniti le približno polovico od skupno okoli tisoč otrok, ki jih je ločene od staršev zaprla od aprila letos.

Na vprašanje o zamudi je Trump odgovoril, da je rešitev preprosta. "Imam rešitev. Povejte ljudem, naj ne prihajajo v našo državo na nezakonit način. To je rešitev. Pridite kot vsi drugi. Pridite na zakonit način," je dejal in na podvprašanje, ali potem izkorišča otroke za svojo politiko, odgovoril, da imajo ZDA zakone in meje, ljudje naj pač ne prihajajo nezakonito.

Aprila začeli izvajati ničelno toleranco do nezakonitih prehodov meje

Trumpova vlada je začela aprila izvajati politiko ničelne tolerance nezakonitih prehodov meje, kar pomeni, da so vse odrasle priseljence na meji z Mehiko zaprli kot kriminalce. Otroci v tak zapor niso smeli in so jih odvzeli staršem ter zaprli posebej. Pri tem so otroke jemali tudi prosilcem za azil, ki niso nezakonito prehajali meje.

meja ZDA Mehika Foto: Reuters Po domačem in mednarodnem ogorčenju si je Trump premislil in junija prepovedal ločevanje otrok od staršev, vendar je ničelna toleranca ostala v veljavi, kar pomeni, da bi morali starše zapirati skupaj z otroki, vendar vlada prostorska stiska. ZDA imajo le tri ustrezne centre za to, kjer so zmogljivosti polne. Ameriška vlada si prizadeva postaviti šotorska mesta v vojaških bazah, medtem se nadaljujejo sodni spori.

Ločevanje družin je Trumpove nasprotnike tako ogorčilo, da sedaj zahtevajo tudi ukinitev zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okviru ameriškega ministrstva za domovinsko varnost. Trump je nad temi zahtevami prav tako ogorčen. "Ljudje, ki se borijo proti ICE, to je sramota. Ti ljudje opravljajo nevarno delo. Nihče ni v večji nevarnosti, kot so ljudje iz ICE. Moramo jih podpirati in ne početi tega, kar delajo demokrati, ki želijo odprte meje in jih ne zanima kriminal. Mi hočemo nič kriminala in meje, ki nekaj pomenijo," je dejal.

Trump je zjutraj tudi tvitnil čestitke reševalcem na Tajskem, ki jim je v torek po dveh tednih uspelo rešiti iz jame vseh 12 otrok in njihovega nogometnega trenerja. "Kako čudovit trenutek - vsi rešeni, odlično opravljeno delo," je tvitnil Trump, ki je v nedeljo tvitnil, da ZDA tesno sodelujejo s tajskimi oblastmi pri reševanju otrok. Ameriška televizija CNN je poročala, da je bilo na kraju dogodka nekaj ameriških vojakov, ki so dajali podporo in nasvete.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • MBSQ / 10.07.2018. ob 22:21 +1 0

    Točno tako, čisto preprosto. Nezakoniti migranti (95%) pač ne morejo vstopati v Slovenijo. Azilanti (5%) so pa tudi sporni, saj bi morali za azil zaprositi v prvi državi, ki meji na državo, iz katere so zaradi vojne, ali nasilja, pobegnili. Vsi begunci iz Sirije bi tako morali za azil zaprositi že v Turčiji. Lahko se pa usmerijo na jug, in za azil zaprosijo v državah arabskega sveta.

    +1 0
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin