Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
18. 7. 2018,
13.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

10

Natisni članek

Nato ZDA Donald Trump

Sreda, 18. 7. 2018, 13.41

5 let, 9 mesecev

"Črnogorci lahko postanejo agresivni in sprožijo tretjo svetovno vojno" #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,38

10

"Črna gora je majhna država z zelo močnimi ljudmi. Lahko postanejo agresivni in, čestitam, ste v tretji svetovni vojni," je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News dejal ameriški predsednik Donald Trump.

Novinar televizije Fox News Tucker Carlson je v pogovoru s Trumpom poudaril, da 5. člen pogodbe, ki so jo sklenile države članice zveze Nato, obvezuje vse članice zavezništva, da branijo katerokoli članico, ki bi bila napadena. "Če bi bila na primer napadena Črna gora, ki se je Natu pridružila lani, zakaj bi moral iti moj sin v Črno goro in jo braniti?" je novinar vprašal Trumpa.

Novice Trump: Države zveze Nato bodo povečale obrambne izdatke #video

"Razumem, kaj govorite. Tudi jaz sem postavil isto vprašanje. Črna gora je majhna država z zelo močnimi ljudmi. Lahko postanejo agresivni in, čestitam, ste v tretji svetovni vojni. Ampak tako so stvari urejene. Jaz sem prišel na položaj šele pred dobrim letom in pol," je odvrnil Trump in dodal:

"Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da je Nato zaradi mene lani zbral dodatnih 44 milijard dolarjev. Letos bo zbranega še več denarja. Države so se s tem strinjale. Do zdaj je bilo zelo nepravično. Države niso plačevale. Ne samo da so večino plačevale ZDA, druge države sploh niso plačevale, mi pa smo jih ščitili. Dodajte še to v svojo enačbo o Črni gori."

Nekdanji črnogorski predsednik ter vodja opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Ranko Krivokapić je Trumpa po njegovih izjavah o Črni gori označil za "najbolj čudnega predsednika v zgodovini ZDA". "S takšnim predsednikom in njegovim poznavanjem zunanje politike nikoli ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo. Zunanja politika ni njegova močnejša plat," je dejal Krivokapić. Hkrati je poudaril, da mir v Črni gori ni ogrožen. "Vse je pod nadzorom, v Črni gori ne potrebujemo Natovih sil," je pojasnil Krivokapić. (STA)
Donald Trump
Novice Pod plazom kritik Trump poskušal popraviti svojo izjavo
5. člen pogodbe zveze Nato določa, da je napad na eno zaveznico napad na vse, v 69-letni zgodovini pa so ga sprožili le enkrat, in sicer po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.
Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Trump: slabi odnosi z Rusijo so se spremenili pred štirimi urami #foto #video
Nedavni vrh zveze Nato v Bruslju je minil v znamenju kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic. Trump je na koncu kljub temu zatrdil, da verjame v Nato, saj so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več denarja.

 

Ne spreglejte