Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
6.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Natisni članek

Donald Trump Vladimir Putin ZDA

Sreda, 18. 7. 2018, 6.54

5 let, 9 mesecev

Pod plazom kritik Trump poskušal popraviti svojo izjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po plazu kritik, ki jih je bil deležen zaradi izjav po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je ameriški predsednik Donald Trump v torek stopil pred ameriško javnost in poskušal popraviti svoje sporne izjave. Kot je poudaril, je v Helsinkih želel povedati, da nima nobenega razloga, da ne bi verjel, da se je Rusija vpletala v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Na novinarski konferenci po srečanju Trumpa in Putina v Helsinkih je dopisnik ameriške tiskovne agencije AP predsednika Trumpa vprašal, ali verjame lastnim obveščevalcem, ki so ugotovili, da se je Rusija po Putinovem nalogu vpletla v volitve njemu v prid, ali verjame Putinu.

Trump je odgovoril, da nima razloga, da ne bi verjel Putinovemu zanikanju. Včeraj je svojo izjavo poskušal popraviti z izgovorom, da je uporabil napačne besede. Razložil je, da je nameraval povedati, da nima nobenega razloga, da ne bi verjel, da se je Rusija vpletala v volitve. Ameriški predsednik se je po pisanju medijev šele včeraj zavedel, kaj je storil.

Za njegove podpornike je bila ta razlaga dovolj, vendar ne za vse republikance.

Donald Trump in Vladimir Putin
Novice Trump pod plazom kritik, nekateri mu očitajo tudi narodno izdajo

Pozivi k dodatnim sankcijam proti Rusiji

Vodja senatne večine Mitch McConnell je stopil pred kamere in povedal, da so v stiku z evropskimi zavezniki in jih bodo še naprej podpirali. "V luči Trumpove izjave moram povedati, da obstajajo neovrgljivi dokazi o ruskem vpletanju v volitve 2016. Prijateljem v Evropi sporočam, da v obeh strankah v senatu razumemo rusko grožnjo. Morda bomo sprejeli kakšen zakon o tem, vmes pa morajo Rusi razumeti, da nas je veliko, ki vemo, kaj se je zgodilo leta 2016, in je bolje, da se to letos ne ponovi."

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan pa je relevantne odbore pozval, naj razmislijo o dodatnih sankcijah proti Rusiji, ki jih bo sam podprl. "Naj bom povsem jasen. Stojimo ob strani zaveznikom v Natu in vsem državam, ki se spopadajo z rusko agresijo," je dejal republikanec iz Wisconsina.

Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja je dejal, da se je podrl jez in da bo treba skrbno premisliti, kako naprej. V njegovem odboru bodo prihodnji teden zaslišanja Trumpovih ministrov, med njimi državnega sekretarja Mika Pompa. Demokrati zahtevajo tudi zaslišanje prevajalke, ki je bila zraven med dvournim zasebnim srečanjem Trumpa in Putina.

Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Trump: slabi odnosi z Rusijo so se spremenili pred štirimi urami #foto #video

Rusija obsodila aretacijo domnevne ruske agente v ZDA

Uradna Moskva je medtem danes obsodila aretacijo ruske državljanke Marije Butine, ki so jo pred dnevi aretirali v ZDA. Ameriške oblasti 29-letno Butino obtožujejo, da je neregistrirana lobistka in da deluje kot agentka ruske vlade. Prva točka obtožnice ji lahko prinese največ pet, druga pa največ deset let zaporne kazni.

Ruske oblasti menijo, da želijo ZDA z aretacijo spodkopati "pozitivne rezultate" ponedeljkovega srečanja med Trumpom in Putinom. "To se je zgodilo z očitno nalogo minimiziranja pozitivnega učinka" srečanja ruskega predsednika Putina in ameriškega predsednika Trumpa, je poudarila predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Odvetnik Butine Robert Driscoll medtem zatrjuje, da Butina ni agentka ruske vlade. Sodnica je v ponedeljek zavrnila plačilo varščine, zaradi česar je morala ruska državljanka ostati v zaporu. Posebni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je pred dnevi sicer objavil obtožnico proti 12 agentom ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so vodili kampanjo hekerskih vdorov v demokratske računalnike pred volitvami.

Ne spreglejte