Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2020,
15.27

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

9

Natisni članek

Joe Biden volitve ZDA Donald Trump

Četrtek, 30. 7. 2020, 15.27

3 leta, 9 mesecev

Trump bi preložil predsedniške volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

9

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump predlaga preložitev letošnjih ameriških predsedniških volitev. | Foto Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump predlaga preložitev letošnjih ameriških predsedniških volitev.

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju pozval k preložitvi ameriških predsedniških volitev. Predsednik ZDA se za to potezo ni odločil zaradi pandemije novega koronavirusa, ampak zaradi po njegovem mnenju spornega načina glasovanja po pošti. Trump kot ameriški predsednik za to sicer nima pooblastil, saj je odločitev o datumu volitev v rokah ameriškega kongresa.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v objavi na družbenem omrežju Twitter pozval k preložitvi ameriških predsedniških volitev, ki bodo v ZDA potekale 3. novembra. Trump je svoj poziv utemeljil z besedami, da bi širitev dostopa do glasovanja po pošti lahko vodila do volilne prevare in netočnih volilnih izidov. S tem namenom ameriški predsednik predlaga preložitev volitev, dokler državljani ne bodo mogli "pravilno, brezskrbno in varno" glasovati.

Po poročanju BBC trenutno obstaja malo dokazov, ki podpirajo Trumpove trditve. Aktualni ameriški predsednik iz vrst republikancev, ki se bo na novembrskih volitvah pomeril z demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom, sicer že dolgo kritizira razširitev dostopa do glasovanja po pošti.

Hillary Clinton
Novice Clintonova: Možno je, da Trump ne bo mirno zapustil Bele hiše

Trump skeptičen do glasovanja po pošti

Posamezne ameriške zvezne države, gre za Kalifornijo, Utah, Havaje, Kolorado, Washington in Oregon, želijo z omenjenim načinom glasovanja zmanjšati nevarnost za javno zdravje zaradi pandemije novega koronavirusa. V omenjenih šestih zveznih državah bodo tako glasovnice avtomatsko poslali vsem registriranim volivcem, ki jih bodo potem ali poslali nazaj ali jih na voliščih oddali na dan volitev. Kljub omenjeni novosti bo glasovanje na voliščih v teh zveznih državah še vedno mogoče.

Trump je glede glasovanja po pošti v preteklosti izpostavil tveganje, "da bi v dnevni sobi sedelo na tisoče in tisoče ljudi, ki bi izpolnjevali glasovnice". | Foto: Getty Images Trump je glede glasovanja po pošti v preteklosti izpostavil tveganje, "da bi v dnevni sobi sedelo na tisoče in tisoče ljudi, ki bi izpolnjevali glasovnice". Foto: Getty Images

Po poročanju BBC približno polovica vseh ameriških zveznih držav volilnim upravičencem, ki so registrirani, na njihovo prošnjo omogoča glasovanje po pošti. Kritiki omenjenega načina glasovanja pravijo, da lahko posamezen volilni upravičenec tako glasuje večkrat, torej po pošti in še osebno. Trump je v preteklosti izpostavil tveganje, "da bi v dnevni sobi sedelo na tisoče in tisoče ljudi, ki bi izpolnjevali glasovnice".

ZDA, Koronavirus, New York
Novice ZDA z največjim padcem gospodarske rasti v zgodovini

Preložitev predsedniških volitev je malo verjetna

Kakorkoli, študije o tovrstnem načinu glasovanja niso odkrile nobenih dokazov glede množičnih volilnih prevar. Ob tem velja omeniti, da Trump kot ameriški predsednik nima pristojnosti za preložitev volitev, saj je glede na ameriško ustavo preložitev datuma volitev v rokah ameriškega kongresa. 

ZDA v svoji zgodovini še nikoli niso preložile predsedniških volitev, te so potekale celo v času ameriške državljanske vojne. V vsakem primeru je preložitev tudi tokrat le malo verjetna. Trump v javnomnenjskih raziskavah sicer trenutno zaostaja za svojim izzivalcem Bidnom.

Ne spreglejte