Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
15.18

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

kriminal policija orožje droge Hrvaška

Četrtek, 11. 1. 2024, 15.18

3 mesece, 2 tedna

Trije Slovenci na Hrvaškem obtoženi preprodaje drog in orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Orožje | Poleg droge so imeli še najmanj 12 pištol, dve avtomatski puški, 6000 nabojev, 20 kilogramov eksploziva ter dva detonatorja. Fotografija je simbolična.  | Foto Guliverimage

Poleg droge so imeli še najmanj 12 pištol, dve avtomatski puški, 6000 nabojev, 20 kilogramov eksploziva ter dva detonatorja. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je vložil obtožnico proti 13 državljanom Hrvaške, Slovenije, Srbije in BiH zaradi suma tihotapljenja ter preprodaje različnih vrst mamil v vrednosti več kot tri milijone evrov. Skupina, v kateri so trije Slovenci, je poleg droge tihotapila tudi orožje in eksploziv.

Med obtoženimi je poleg treh Slovencev še osem Hrvatov in po en državljan Srbije ter Bosne in Hercegovine, so danes sporočili iz Uskoka. Obtožnico je Uskok vložil na županijsko sodišče v Zagrebu. Za tri obtožence, ki so že v priporu, je predlagal podaljšanje pripora, za enega je predlagal uvedbo pripora, devet obtoženih še preiskujejo.

Razpolagali so z ogromnimi količinami droge 

Skupina je po navedbah iz obtožnice od začetka leta 2022 do maja lani razpolagala z najmanj 23 kilogrami kokaina, 87 kilogrami heroina, 131 kilogrami marihuane, 100 kilogrami hašiša ter z amfetamini in najmanj 6,1 kilograma mešanice paracetamola in kofeina, s katero so povečali maso drog.

Uskok ocenjuje, da je bila droga vredna najmanj 3,3 milijona evrov, z njeno preprodajo pa naj bi skupina obtožencev zaslužila najmanj 525 tisoč evrov.

Drogo so nabavljali v Črni gori, Turčiji, Belgiji in na Nizozemskem. Skladiščili so jo v najetih garažah in stanovanjih v Zagrebu, Ljubljani ter v BiH in Nemčiji. Tam so jo pripravljali za nadaljnjo preprodajo, nato so jo dostavljali in prodajali kupcem v več evropskih državah.

Preprodajali so tudi orožje 

Poleg droge so imeli še najmanj 12 pištol, dve avtomatski puški, 6000 nabojev, 20 kilogramov eksploziva ter dva detonatorja. Orožje in eksploziv naj bi nabavljali v BiH, skrivali pa v BiH, na Hrvaškem in v Sloveniji.

droge, zaseg, policija, Ormož
Novice Novo odkritje policije: ženski zasegli 210 sadik konoplje in samostrel
Daniel Noboa, ekvadorski predsednik
Novice Ekvadorski predsednik: Smo v vojni z mamilarskimi karteli
Elon Musk
Novice Hude obtožbe: najbogatejši Zemljan na drogah?
Ne spreglejte