Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
19. 6. 2019,
14.04

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

Natisni članek

Sestrelitev strmoglavljenje letalo Malaysian Airlines Malezija Doneck Ukrajina Rusija

Sreda, 19. 6. 2019, 14.04

4 leta, 10 mesecev

Trije Rusi in Ukrajinec obtoženi sestrelitve malezijskega letala

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

malezijsko letalo Malaysia Airlines Ukrajina Nizozemska | Trije Rusi in Ukrajinec naj bi igrali pomembno vlogo pri transportu ruskih protiletalskih raket v vzhodno Ukrajino. | Foto Reuters

Trije Rusi in Ukrajinec naj bi igrali pomembno vlogo pri transportu ruskih protiletalskih raket v vzhodno Ukrajino.

Foto: Reuters

Prvič, odkar je bilo julija leta 2014 sestreljeno letalo leta MH17 Malaysie Airlines, je tožilstvo objavilo obtožnice proti osumljencem. Trije Rusi in Ukrajinec so obtoženi, da so z izstrelkom sestrelili potniško letalo in ubili 298 potnikov in posadke, ki so bili na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, potniki so bili večinoma nizozemski državljani. Gre za štiri proruske skrajneže z višjimi nazivi.

Obravnava primera se bo na sodišču na Nizozemskem začela 9. marca 2020, za štiri moške pa so izdali mednarodno tiralico za aretacijo. To so Rusi Igor Girkin, Sergey Dubinskiy, Oleg Pulatov in Ukrajinec Leonid Kharchenko, ki naj bi igrali pomembno vlogo pri sestrelitvi letala, natančneje pri transportu protiletalskega raketnega sistema iz Rusije v vzhodno Ukrajino, pišejo svetovni mediji.

letalska nesreča
Novice Moskva: Malezijsko letalo je sestrelila ukrajinska raketa

malezijsko letalo Malaysia Airlines Ukrajina Nizozemska | Foto: Reuters Foto: Reuters Že pred letom dni so preiskovalci javnost seznanili, da je letalo nad vzhodno Ukrajino sestrelila protiletalska raketa vrste buk. Preiskava je tudi ugotovila, da je raketni sistem pred tem posedovala brigada ruske vojske.

"Osumljenci so igrali pomembno vlogo pri smrti 298 nedolžnih civilistov," je dejal poveljnik nizozemske policije Wilbert Paulissen. Dodal je, da bodo dokazi, na katerih temeljijo obtožnice, predloženi v sodnem procesu. Dokler se jim nasprotno ne dokaže na sodišču, osumljenci veljajo za nedolžne.

malezijsko letalo, Malaysia Airlines,
Novice Avstralija in Nizozemska: Rusi so krivi za sestrelitev malezijskega letala #video

Kdo so trije Rusi in Ukrajinec

Igor Girkin (znan tudi kot Strelkov) je nekdanji polkovnik ruske obveščevalne službe FSB, pravij tožilci. Imel je naziv obrambnega ministra v Donecku, ki ga obvladujejo proruski uporniki. Bil naj bi najvišji vojaški častnik na tem območju in je imel neposredni stik z Rusko Federacijo. V izjavi je Girkin dejal le, da lahko reče le to, da milica ni sestrelila boeinga.

Sergej Dubinskiy (znan tudi kot Khmuriy), je bil zaposlen v ruski vojaški obveščevalni agenciji GRU, bil je namestnik Girkina in prav tako v rednih stikih z Rusijo, kot pravijo tožilci.

Oleg Pulatov (znan kot Giurza) je nekdanji vojak enote Spetznaz ruske vojaške obveščevalne agencije GRU in je bil namestnik vodje obveščevalne službe v Donecku.

Ukrajinec Leonid Kharchenko nima vojaškega ozadja, je pa kot poveljnik vodil bojno enoto v vzhodni Ukrajini, so dejali tožilci.

Malezijsko letalo
Novice Malezijsko letalo padalo hitreje kot 450 kilometrov na uro

malezijsko letalo Malaysia Airlines Ukrajina Nizozemska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Moskva je danes v odzivu mednarodno preiskavo kritizirala kot enostransko. "Rusija ni imela možnosti, da bi sodelovala pri preiskavi te strašne nesreče, čeprav smo to ponujali vse od začetka," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Proruski skrajneži so prav tako ponovno odločno zanikali, da bi Rusija kakorkoli bila vpletena v sestrelitev letala. Kot je dejal podpredsednik vlade samooklicane republike Doneck Andrej Purgin ne obstajajo tehnične možnosti, da bi buk sistem transportirali iz Rusije na območje Donecka. Dodal je, da je bolj verjetno, da je bil buk sistem prvotno v lasti ukrajinske vojske. "V Donecku ni nikogar, ki bi znal rokovati s tem sistemom," je zatrdil.

STA
malezijsko letalo, Malaysia Airlines,
Novice Malezijsko letalo sestrelila raketa, ki so jo pripeljali iz Rusije
Novice Malezijsko letalo nad Ukrajino je sestrelila raketa ruske izdelave (video)
Ne spreglejte